“VETERİNERDEN SAĞLIK RAPORU BULUNDURMAK ZORUNLU”
İl dışına sevk edilecek hayvanlarda ise veteriner sağlık raporu bulundurulmasının zorunlu hale getirildiğinin altını çizen Sarı, şunları söyledi:
Hayvan Hastalıkları ile Mücadele çalışmalarının başarıya ulaşabilmesi için öncelikle hayvan hareketlerinin belli kurallar içerisinde yürütülmesi gerekmektedir. Bir işletmede bir hayvanda görülen bulaşıcı bir hastalık, çok kısa bir süre içerisinde işletmedeki tüm hayvanları, sonrasında tüm köyü, oradan da il geneline yayılabilmektedir. Kontrolsüz hayvan hareketleri ile de bu hastalık diğer illerdeki hayvanlara bulaşmaktadır.
Bakanlığımız mevzuatları gereği hayvanların il içi nakillerinde büyükbaş hayvanlarda pasaport, küçükbaş hayvanlarda ise nakil belgesi hazırda bulundurulması zorunludur.
İl dışına sevk edilecek büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda ise nakil esnasında veteriner sağlık raporu bulundurulması zorunludur.
Hayvan hareketleri nedeni ile hayvan hastalıklarının İller arasında yayılma riski nedeni ile büyükbaş ve küçükbaş hayvanların hayvan sağlığı açısından belli kriterleri yerine getirmeleri gerekmektedir. Yıl içerisinde Şap ve Çiçek aşıları yapılmış büyükbaş hayvanlar ile koyun-keçi vebası aşısı yapılmış küçükbaş hayvanların il dışına sevkine izin verilecektir. Ömründe İlk defa aşılanmış sığır cinsi hayvanlara ilk aşılamayı takip eden 21-30 gün sonra rapel aşılama yapılacak, rapel aşılamayı takip eden 7 gün sonra il dışına sevkine izin verilecektir.
Müdürlüğümüzde görevli veteriner hekimler ile jandarma, emniyet, belediye zabıtası tarafından özellikle hayvan pazarlarının açık olduğu günlerde koordineli bir şekilde yol kontrolleri yapılacaktır.
Konu ile ilgili İl Tarım ve Orman Müdürü SARI; “yetiştiricilerimizin kulak küpesiz, belgesiz, sağlık durumu iyi olmayan, yıl içerisinde aşıları yapılmamış hayvanları sevk etmemeleri, gerek yol kontrollerinde, gerekse hayvan pazarlarında yapılacak olan denetimlerde uygun olmayan hayvanların pazar yerine girişine kesinlikle izin verilmeyeceğini, belgesiz hayvan nakli yapan yetiştiricilere ve nakil vasıtası sahiplerine idari işlem uygulanacağını yetiştiricilerimizin ve nakil yapan araç sahiplerinin mağdur olmamaları için mevzuata uygun hareket etmeleri gerekiyor.”
“2 BİN 281 LİRA CEZASI VAR”
Denetimlere hayvan pazarlarının açık olduğu günlerde ağırlık verileceğini belirten Sarı, şunları kaydetti:
“Yetiştiricilerimiz kulak küpesiz, belgesiz, sağlık durumu iyi olmayan, yıl içinde aşıları yapılmamış hayvanları sevk etmemeli. Kontrollerde belgesiz veteriner sağlık raporu, pasaport, nakil belgesi, kulak küpesi olmayan hayvanları naklettiği tespit edilen hayvan sahiplerine büyükbaş hayvanlar için hayvan başına 831 lira, küçükbaş hayvanlar için hayvan başına 128 lira, nakil vasıtası sahiplerine ise 2 bin 781 lira idari para cezası uygulanacaktır.” (Haluk Söylemez)
2019 Yılında Aranan 664 Kişi Gbt Sorgusuyla Yakaladı
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.