Hal böyle olunca biz de sizler için uzmanlara “Sıcak havalardan en az nasıl etkilenebiliriz?” diye sorduk. Uzman Psikolog Müberra Doğan, Uzm. Dr. Hanife İlkay Aydemir ve Diyetisyen Duygu Kırış önemli bilgilendirmeler yaptı.
Uzman Psikolog Müberra Doğan, sıcak havaların uyku düzeninden zihinsel performansa, kaygıdan şiddet eğilimine kadar pek çok alandaki etkilerini değerlendirdi.
Psikolog Doğan açıklamaları ile sıcak havalardan etkilenen bireyler için okuyucularımıza önerilerde bulundu. Açıklamalar özellikle yaz aylarında artan sıcaklıklarla birlikte insanların psikolojik olarak da zorlandığı döneme geldi. Uzman Doğan, sıcak havaların vücutta biyolojik saat dengesini bozduğunu ve uyku problemlerine yol açtığını belirterek, bu durumun gün içinde sinirlilik, huzursuzluk ve dikkat dağınıklığına neden olabileceğini vurguladı. Ayrıca egzersizle salgılanan endorfinin stresi azalttığını, güneş ışığının ise mutluluk hormonu serotonin seviyelerini artırarak mod yükselttiğini ifade etti.
Aşırı sıcakların bazı bireylerde tahammülsüzlük, agresyon, depresyon, anksiyete ve hatta şiddet eğilimlerini tetiklediğini belirten Doğan, bu etkilerin biyolojik faktörlerden kaynaklandığını söyledi.
Özellikle mevsimsel duygu durum bozukluğunun (SAD) yaz aylarında da görülebileceğine dikkat çekti.
Uyarılar, Uzman Psikolog Müberra Doğan tarafından yapıldı. Doğan, sıcak havalarda psikolojik sorunlar yaşayan bireylerin mutlaka profesyonel destek alması gerektiğinin altını çizdi.
Psikologdan Sıcak Hava Uyarıları
• Günde 20-30 dakika açık hava yürüyüşü yapın.
• 12-16 saatleri arasından güneşe doğrudan maruz kalmaktan kaçının.
• Uyku düzeninize dikkat edin, serin ve karanlık ortamda uyumaya özen gösterin.
• Bol su için, beslenmenizi hafifletin.
• Sosyal aktivitelere yer verin ama kendinizi yormayın.
• Uzun süredir süren kaygı, isteksizlik, duygusal çöküntü yaşıyorsanız mutlaka bir uzmana başvurun.
Doğan son olarak “Hava durumu insan psikolojisi üzerinde güçlü bir etkendir. Kendinizi tanıyın ve vücudunuzun sinyallerine kulak verin” Diyerek yaz aylarında ruh sağlığına ekstra özen gösterilmesi gerektiğini ifade etti.
Aile Hekiminden Tavsiyeler
Son yıllarda küresel ısınmanın etkisiyle artan hava sıcaklıkları hem günlük yaşamı hem de insan sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor. Yaz aylarında etkisini artıran sıcaklara karşı alınması gereken önlemler hakkında gazetemize konuşan Uzm. Dr. Hanife İlkay Aydemir önemli açıklamalarda bulundu.
Evde alınabilecek basit önlemlerle sıcak havaların etkisinin azaltılabileceğini belirten Dr. Aydemir “İyi bir havalandırma, klima veya soğutucu kullanımı, serin duş almak sıcak çarpması riskini azaltabilir. Bu yöntemler ev ortamında sağlığı korumada etkili olur” dedi.
Sıcak havaların uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çeken Aydemir, özellikle yaşlılar ve kronik hastalığı bulunan bireylerin risk grubunda olduğunu ifade etti ‘vücutta sıvı kaybı, böbrek rahatsızlıkları, tansiyon yükselmesi, kalp sorunları ve bilinç kaybına kadar giden sağlık problemleri görülebilir’ açıklamasında bulundu.
Güneş çarpmasına karşı da uyarılarda bulunan Aydemir, günün en sıcak saatleri olan 11.00-16,00 arasında dışarı çıkılmaması, bol sıvı tüketilmesi ve açık renkli giysilerin tercih edilmesi gerektiğini vurguladı. Uzmanlar, iklim değişikliğinin etkilerinin her geçen yıl daha da arttığını ve bu konuda hem bireysel hem de toplumsal farkındalığın önem taşıdığını belirtiyor.
Diyetisyen Sıcak Havalara Serin Tavsiyeler
Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerine çıktığı bu günlerde, doğru beslenmenin önemi bir kez daha gündeme geliyor. Diyetisyenler, özellikle yaz aylarında artan sıvı kaybına dikkat çekiyor. Diyetisyen Duygu Kırış sıcak havalarda iştahsızlığın normal olduğunu ancak bu durumu avantaja çevirmek gerektiğini belirtiyor. Son zamanların en sıcak günlerini yaşarken uzman görüşü aldık.
Duygu Kırış su tüketimine dikkat çekti. Kırış “Artan sıcaklardan korunmanın en sağlıklı yolu öncelikle elektrolit dengesini sağlamak için yaz aylarında su tüketimi çok önemlidir. Kırış sağlıklı bir kişinin günde ortalama 2 veya 3 litre aralığında su tüketmesi gerektiğini, spor ve sosyal aktivite nedeniyle atılan bir terleme söz konusu ise bu miktarın çoğalabileceği ancak 4,5 ve 5 litre su tüketiminde ise su zehirlenmesi görüldüğünün bilgisini verdi.
Kırış, yaz aylarında dikkatli tüketilmesi gereken yiyecekler arasında tavuk, yağlı yiyecekler ve ambalajlı ürünlerin yer aldığını belirterek, ayrıca tuz tüketiminin önemini de vurgu yaptı. Diyetisyen Duygu Kırış, tuz tüketiminin azaltılmasından ziyade, tüketim oranının dengede tutulmasını tavsiye etti. Kırış bunlara ek olarak kafein tüketiminin vücudun su tutma oranını bozduğu için yaz aylarında azaltılmasını önerdi. Kırış Son olarak tavsiye ettiği yiyecekler arasında sebze ve meyve, az yağlı fırın yemekleri, yoğurtlu salatalar, soğuk çorbalar, maydanoz kürleri ve yeşil çay gibi besinler yer alıyor. Kırış ayrıca yeşil çay soda gibi besinler alınırken tansiyon riski bulunan kişilerin uzman tavsiyesi alarak tüketmesi gerektiğini vurguladı.