Konut Satışında Sert Düşüş

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Çorum’da Ocak ayında 667 konut satışı yapıldı. Aralık ayına göre konut satışının yüzde 56’nın üzerinde azaldığı görüldü.

TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde ilk el konut satış sayısı Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %2,1 oranında azalarak 34 bin 69 oldu. İkinci el konut satışları ise Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %5,9 oranında azalarak 77 bin 411 oldu. Toplam konut satışları içinde ilk el konut satışlarının payı %30,6, ikinci el konut satışlarının payı %69,4 oldu.
Çorum, bölgede ise konut satışında Samsun’dan sonra ikinci sırada yer aldı. Ocak ayında Samsun’da 2 bin 342 konut satışı yapılırken, Çorum’da 667, Tokat’ta 478, Amasya’da 477 konut satışı gerçekleştirildi.
Ayrıca Çorum’da Ocak ayı boyunca 110 adet iş yeri satışı yapıldığı açıklandı.
TÜİK’ten Türkiye genelinde yapılan konut ve iş yeri satışlarına ilişkin açıklamada ise şu bilgiler verildi:
“Türkiye genelinde ipotekli konut satışları Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %15,7 oranında artarak 20 bin 263 oldu. Diğer konut satışları ise Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %8,3 oranında azalarak 91 bin 217 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı %18,2, diğer satışların payı %81,8 olarak gerçekleşti.
Takvim etkilerinden arındırılmış serilerde, bir önceki yılın aynı ayına göre ilk el konut satışları %4,2 arttı; ikinci el konut satışları %0,1 azaldı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış serilerde ise, bir önceki aya göre ilk el konut satışları %6,3 azaldı; ikinci el konut satışları %4,7 azaldı.
Yabancılara yapılan konut satışları Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %20,8 oranında azalarak bin 306 oldu. Ocak ayında toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı %1,2 olarak gerçekleşti.
Ocak ayında ülke uyruklarına göre en fazla konut satışı sırasıyla 219 ile Rusya Federasyonu, 118 ile İran ve 77 ile Ukrayna vatandaşlarına yapıldı.
Türkiye genelinde ilk el iş yeri satışları Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %9,2 oranında azalarak 3 bin 444 oldu. İkinci el iş yeri satışları ise Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %14,5 oranında azalarak 9 bin 823 oldu.
Türkiye genelinde ipotekli iş yeri satışları Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %73,0 oranında artarak 576 oldu. Diğer iş yeri satışları ise Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %15,1 oranında azalarak 12 bin 691 oldu.
Takvim etkilerinden arındırılmış serilerde, bir önceki yılın aynı ayına göre ilk el iş yeri satışları %3,4 azaldı; ikinci el iş yeri satışları %9,5 azaldı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış serilerde ise, bir önceki aya göre ilk el iş yeri satışları %12,8 azaldı; ikinci el iş yeri satışları %5,6 azaldı.”
 

İLGİLİ HABERLER