Ne İhraç Ediyoruz?

Çorum bölgesinde ve Türkiye genelinde ihracat alanında sıkça adından söz ettirirken, kanuni merkezleri Çorum olan ihracatçıların performansları göz ardı edilerek, sadece altın ihracı yapılıyor algısıyla emek ve alın teri göz ardı ediliyor.

Mayıs 2025 ayı içerisinde Çorumlu iş adamları adeta dünyanın her köşesine ayak basmış durumda. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre ABD’den Çin’e, Meksika’dan Mozambik’e kadar kanuni merkezleri Çorum olan şirketler 61 ülke ve 3 serbest bölgede ihracat gerçekleştirmiş durumda. 

Kanuni merkezleri Çorum olan şirketler 61 ülke ve 3 serbest bölgede gerçekleştirdikleri ihracatla, dünyaya 20 ayrı kategoride ürün sattı. 

Çorum 2025 Mayıs ayı içerisinde dünyanın 61 ülkesine ve 3 serbest bölgeye, şu sektörlerde ürettikleri ürünleri ihraç etti. Çelik,  Çimento Cam Seramik ve Toprak Ürünleri, Demir ve Demir Dışı Metaller, Deri ve Deri Mamulleri, Elektrik ve Elektronik, Hazırgiyim ve Konfeksiyon, Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri, İklimlendirme Sanayii, Kimyevi Maddeler ve Mamulleri, Kuru Meyve ve Mamulleri, Madencilik Ürünleri, Makine ve Aksamları, Meyve Sebze Mamulleri, Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri, Mücevher, Otomotiv Endüstrisi, Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller, Süs Bitkileri ve Mamulleri, Tekstil ve Hammaddeleri, Yaş Meyve ve Sebze.

İhracatta İlk 5 sektör

Çorumlu sanayici ve iş adamlarının 2025 Mayıs ayı içinde dünyanın 61 ülkesi ve 3 serbest bölgeye yaptıkları ihracat, çeşitli sektörlerde üretilen ürünleri ihtiva ediyor. TİM verilerine göre 2025 Mayıs ayı içerisinde kanuni merkezleri Çorum olan şirketler aracılığıyla en çok ihracat yapan ilk 5 sektör Mücevher, Makine ve Aksamları, Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri, Otomotiv Endüstrisi Elektrik ve Elektronik olarak sıralanırken, bu sektörleri sırasıyla şu sektörler takip etti. Kimyevi Maddeler ve Mamulleri, Demir ve Demir Dışı Metaller, Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri, Yaş Sebze Meyve, Meyve ve Sebze Mamulleri, Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller, Çelik, Deri ve Deri Mamulleri, İklimlendirme Sanayi, Çimento Cam Seramik ve Toprak Ürünleri, Madencilik Ürünleri, Tekstil ve Hammaddeleri, Hazır giyim ve Konfeksiyon.

BAE Neden İlk Sırada

Çorum’un mayıs ayı içerisinde parasal değer olarak açık ara en çok ihracat yaptığı ülke Birleşik Arap Emirlikleri olurken, Çorum’dan bu ülkeye parasal değer olarak bu kadar yüksek rakamda ne satıldığı merak konusu oldu. Mücevher İhracatçıları Birliği verilerine göre sektör mayıs ayında Türkiye genelinde parasal olarak en çok ihracatı BAE’ye yaptı. 

İlk 20 Ülke

Kanuni merkezleri Çorum olan firmaların 2025 Mayıs ayı içerisinde parasal değer olarak en çok ihracat gerçekleştirdikleri ülkeler sıralamasında ilk sırayı Birleşik Arap Emirlikleri (BEA) alırken, bu ülkeyi sırasıyla Irak, Libya, Kırgızistan, Avusturya, Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Eritre, Fransa, Hollanda, Tacikistan, Hong Kong, Rusya Federasyonu, Mısır, Birleşik Krallık, Angola, İtayla, Hindistan,

Kazakistan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti takip etti. 

Mayıs 2025 içerisinde merkezleri Çorum olan firmalar 61 ülke ve 3 serbest bölgeye çeşitli sektörlerde ürettikleri ürünleri ihraç ederken, 2025 yılı içerisinde farklı aylarda Cibutu, Çad, Dominik Cumhuriyeti, Ekvator, El Salvador, Endonezya, Etiyopya, Fiji, Filipinler, Gambiya, Guatemala, Güney Kore, Güney Sudan, Hırvatistan, Honduras, Kamerun, Karadağ, Katar, Kenya, Kiribati, Komorlar Birliği, Kosova, Kostarika, Kotdivuar, Liechtenstein,  Lüksemburg, Madagaskar, Malavi, Mali, Mauritis, Moğolistan, Namibya, Nijer, Nikaragua, Pupua Yeni Gine, Paraguay, Samoa, , Singapur, Sri Lanka, Tayvan, Togo, Uganda, Uruguay, Venezuella, Vietnam, Yemen, Zimbabve ile Ege Serbest Bölgesi, Samsun Serbest Bölgesine de ihracat gerçekleştirdi. Bu ülkelere 2025 yılının Mayıs ayında ihracat gerçekleştirilmedi. 

İsrail’e İhracat Yapılmamış

Gazze saldırıları ile birlikte başlayan, İsrail ile ticaretin durdurulması çağrıları kanuni merkezleri Çorum olan firmalarda karşılık buldu. TİM verilerine göre 2024 yılı içerisinde İsrail, Çorum’un en çok ihracat gerçekleştirdiği İlk 11 ülke arasında yer alırken, 2025 yılında ihracat gerçekleştirilmedi. 

Yükte Ağır Pahada Hafif

Kanuni merkezleri Çorum olan firmaların, ihraç ürün yelpazesinin büyük çoğunluğunun hem yükte hem pahada ağır ürünler olması dikkat çekerken, Çorumlu sanayicinin özellikle taşımacılık konusunda önemli bir engeli bulunuyor. İhracatçıların genel sorunlarının yanı sıra Çorum’a özel sorunlar arasında en önemlisi üretilen ürünün taşınması ve depolanması olurken, bu sorunların acil çözüme kavuşturulması, Çorum sanayicisinin farklı alanlarda ihracat gerçekleştirerek yapacağı katma değeri artıracağı ön görülüyor. Çorum’un ihracatında parasal değeri daha az görünen ama kar marjı ve ülkeye kazandırdığı katma değeri yüksek sektörlerin ürünlerin ihracatını kolaylaştıracak depo ve antrepolara sahip gümrük alanının Çorum’a kazandırılması büyük önem taşıyor. 

İLGİLİ HABERLER