‘Yüzde 76’lık Payı Unuttular’

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Çorum İl Temsilcisi Necati Gül, Hitit Üniversitesi tarafından düzenlenen iklim değişikliği ve su yönetimi çalıştayına sert sözlerle yüklendi. Tarımsal üretimin ve su yönetiminin en önemli aktörleri olan ziraat mühendislerinin yok sayıldığını belirten Gül, "Ziraat Mühendisleri Odası olmadan yapılan organizasyon çalıştay değil, sohbettir" dedi.

Hitit Üniversitesi'nin 3 Şubat'ta gerçekleştirdiği çalıştayda; iklim değişikliğinin su kaynakları üzerindeki etkileri ve kuraklık risklerinin yönetimi konusunda kamu, akademi ve yerel paydaşların bir araya geldiğinin ifade edildiğini hatırlatan Necati Gül, bu tanımın gerçeği yansıtmadığını savundu.
Türkiye'de su kaynaklarının yüzde 74-76’sının tarımsal sulamada kullanıldığına dikkat çeken Gül, su yönetimi masasında konunun uzmanlarının bulunmamasını "ilk düğmenin yanlış iliklenmesi" olarak yorumladı.
Gül, "Toprak, tarım alanları, su havzaları ve doğal kaynaklar konusunda yetkin olan, problemleri bilim ışığında çözüp sahada uygulayan ziraat mühendisleri bu masada yok. Ziraat Mühendisleri Odası sıradan bir STK değil, kamu niteliğinde bir meslek örgütüdür. Kurumları ve meslekleri tanımayan bir üniversitenin yaptığı çalıştaydan sağlıklı bir sonuç alıp pratiğe aktarması mümkün değildir" ifadelerini kullandı.
Ziraat mühendislerinin ürünün topraktan sofraya ulaşmasındaki her aşamada emek verdiğini vurgulayan ZMO İl Temsilcisi Gül, alınan kararların sahadaki uygulayıcısı olan mühendislerin dışlanmasına tepkisini şu sözlerle sürdürdü: "Yaptığınız çalıştayda kendinize göre bir sonuç çıkardınız, bunu sahaya kiminle ulaştırıp çıktısını nasıl alacaksınız? İklim değişikliğinin su kaynakları üzerindeki etkileri ve verimli kullanımında paydaş olarak değerlendirilmeyen Ziraat Mühendisleri Odası olmadan yapılan çalıştay, çalıştay değil sohbettir. Siz yok saysanız da biz var olmaya devam edeceğiz."
Gül, tarımsal üretimin hayati önemine vurgu yaparak, "Önce gelir tıkınmak, sonra gelir kalkınmak" ifadelerini kullandı. 
 

İLGİLİ HABERLER