“Esnaf Kan Ağlıyor’ Deyimi Gerçek Oldu”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Çorum Milletvekili Mehmet Tahtasız, Ticaret Bakanlığı’nın 2026 yılı bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonunda, "Esnaf kan ağlıyor" deyiminin AK Parti iktidarında gerçek olduğunu öne sürdü.

Tahtasız, Komisyon'da Bakan Ömer Bolat’a esnafın içinde bulunduğu durumu ve taleplerini aktardığını belirtti. Bakan Bolat’a Çorum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ÇESOB) tarafından hazırlanan raporu da sunarak esnafın çözüm önerilerini ilettiğini kaydeden Tahtasız, uzun yıllar esnaflık yapmış biri olarak ne çocukluğunda ne de gençliğinde böylesine kötü bir dönem görmediğini dile getirdi.

2024'ün ilk dokuz ayında 83 bin 302 esnafın iş yerini kapattığını, bunun da her gün 300'den fazla esnafın kepenk kapatması demek olduğunu vurgulayan Tahtasız, 2025'in Mayıs ayı itibarıyla 49 bin 97 iş yerinin daha kapandığını ifade etti.

BDDK verilerine göre 296 bin KOBİ'nin icra takibinde olduğunu ve iflasını isteyen şirket sayısının yüzde 72 artarak 2 bin 326'ya ulaştığını kaydeden Tahtasız, "Bir esnafın kepenk kapatması demek ekonomiye can veren damarlardan birinin kopması, bir ailenin daha icra batağına düşmesi demektir" şeklinde konuştu.

Ülkenin bel kemiği olan esnaf için acil ve etkin önlemler alınması gerektiğini belirten Tahtasız, küçük esnafın zincir marketlere ve internet üzerinden satış yapan şirketlere ezdirilmemesi gerektiğini savundu.

Türkiye'nin her ilinde olduğu gibi Çorum'da da esnafın durumunun içler acısı olduğunu dile getiren Tahtasız, siftah yapamayan, kirasını ödeyemeyen, sattığı malı yerine koyamayan birçok esnaf olduğunu belirtti. Tahtasız, hükümete yönelik eleştirilerini şu sözlerle tamamladı:

Elinizi halkımızın cebinden ve esnafımızın kasasından bir an önce çekin. Esnafımız artık havada kalan sözler istemiyor "cek-cak" edebiyatı yapılsın istemiyor, vergi yükü altında ezilmek istemiyor, "Yanımdaki elemanların maaşını, dükkânımın kirasını nasıl ödeyebilirim?" diye kara kara düşünmek istemiyor, daha fazla borca batmak istemiyor. Esnafımız nefes almak ve KDV üretmek için canla başla mücadele ediyor. Lütfen bu sözlerinizi yerine getirin

İLGİLİ HABERLER