Softa: Türk Tarımına İhanet Ediliyor

Gelecek Partisi Çorum İl Başkanı Fatih Softa, Türkiye’de mısır hasadına sayılı günler kala, sıfır

gümrük vergisi ile 500.000 ton mısır ithal etmenin bu ülkenin çiftçisine, tarımına ihanet olduğunu açıkladı.

Fatih Softa, ABD şirketlerine sıfır gümrük vergisi ile mısır ithalatına izin verilmesinin Türk çiftçisine büyük zarar vereceğini savundu.

Gelecek Partisi İl Başkanı Softa’nın konuya ilişkin basın açıklaması şu şekilde:

“14 Temmuz 2025 tarih ve 32956 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanı kararına göre; 

14 Temmuz ve 31 Temmuz 2025 tarihleri arasında sıfır gümrük vergisi ile, 500.000 ton mısır ithalatına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından izin verilmiştir. 

İthalat izninin Cargill ve Bunge firmalarına verildiği ortaya çıkmıştır. 

Bunlar ABD’nin en büyük gıda ve tarım şirketleridir. 

Trump Türk ürünlerine gümrük vergilerini artırırken, Erdoğan, ABD şirketlerine sıfır gümrük vergisi ile mısır ithalatına izin vermiştir. 

Bu ithalat izninden kazançlı çıkan ABD şirketleri ve yabancı çiftçiler olmuştur. 

Üstelik Türk çiftçisini üzen yabancı çiftçileri sevindiren bu ithalat izni bu yılki, mısır rekoltesinin %12 artışla 7.9 milyon tona ulaşacağı bir sezonda verilmiştir. 

Cargill ve Bunge gemileri 31 Temmuz’a kadar ülkemizin Derince ve Karasu limanlarına demir atacaklar. 

15 günlük süre içerisinde 500.000 ton mısırın dünya piyasasından bulunup, gemilere yüklenip Türk limanlarına ulaştırılması aylar alacak bir süreçtir. Böylece ithal izninin önceden sipariş ile bu şirketlere verildiği anlaşılmaktadır. 

Türkiye’de mısır hasadına sayılı günler kala, sıfır gümrük vergisi ile 500.000 ton mısır ithal etmek bu ülkenin çiftçisine, tarımına ihanettir. 

Bu hikayenin sonunda tek bir kaybedeni var: Türk çiftçisi, Türk tarımı ve Türkiye’dir.’

İLGİLİ HABERLER