DİĞERGAMLIK

Yayınlama: 10.08.2023

DİĞERGAMLIK

        İslam dini insanlığın mutluluğu ve huzuru için çok önemli ahlaki ilkeler getirmiştir. Bu ahlaki ilkelerden biri de “diğergamlık /isar” dır.

Diğergamlık/ isar kavramı sözlükte; bir şeyi veya bir kimseyi diğerine üstün tutma, tercih etme, öncelik verme gibi anlamlara gelmektedir. Ahlaki terim olarak; kendisi ihtiyaç içerisinde bulunsa bile sahip olduğu imkânları başkalarının ihtiyacını karşılamak üzere kullanması, fedakârlık da bulunması demektir. Nitekim Allah Teala Kur’an-ı Kerim ‘de Haşr Suresi 9. ayette:

“Kendileri zaruret içinde bulunsalar bile, onları kendilerine tercih ederler ” buyurmaktadır.

Diğergamlık / isar; iman, sevgi, şefkat, fedakârlık, cömertlik ve aşk konusunun bir tezahürüdür. Bunun en güzel örneğini muhacir,Ensar kardeşliğinde görmekteyiz.Allah Resul’ünü Mekke’de en son zamanlarda her türlü eziyete katlanarak yalnız bırakmayan ve sonunda öz vatanlarını terk etmeye razı olan din kardeşleri, muhacirler ile akabede verilen sözün ardından Müslümanlara kucak açan ve ömürleri boyunca her türlü destekle onların yanında olan Medine halkı Ensar, bütün insanlığa İbret olacak niteliktedir. Muhacirler Mekke’den Medine’ye geldiklerinde büyük bir müşkülat içindeydiler. Ensar’ı kiram muhacirleri kardeş bilip sevdi; mal ve canla isar /diğergamlık da bulundular. Onlardaki bu ulvî duygunun kaynağı imanla desteklenmiş, Allah’a ve Peygambere karşı duydukları aşırı sevgi, haset, kin ve nefretten arınmış, cömertlik ve fedakârlıkla doldurulmuş bir kalp, her zorluğa karşı dayanma gücünü kendi ruhunda hissetmeleriydi. Kardeşlik ve sevgi bunu gerektirirdi.

Bir kimsenin isar/diğergamlık derecesine ulaşabilmesi için öncelikle fedakâr ve cömert olması gerekmektedir. İkram ettiği şeye kendisinin fiilen muhtaç durumunda bulunması şart değildir. Muhtaç olsa dahi başkasını kendisine tercih edebilecek anlayış ve iradeye sahip olmaktır. İnsanların sıkıntılarını gidermek, onların dertlerine ortak olmak hem Allah’ın rızasını kazanmak hem de Peygamber Efendimizin sünnetini yerine getirmektir. Peygamber Efendimizin hadisi şeriflerine baktığımızda ameli güzel, başkalarına faydalı olan insanlar övülmüş ve kişiyi cennete götürecek davranışlar olduğu ifade edilmiştir.

“Sizin en hayırlınız ahlakı en güzel olanınızdır”

“Cömert Allah’a, cennete, insanlara yakın ama cehennemden uzaktır; cimri ise Allah’tan, cennetten ve insanlardan uzak ama cehenneme yakındır. Cömert cahil, Allah katında cimri âbidden daha sevimlidir”(Tirmizi)

Kıymetli okurlar;

Yüce dinimiz bu dünyanın geçici ahiret hayatın ebedi olduğunu, sahip olunan mal ve servetin bir gün zorunlu olarak terk edileceği, bunun için Müslümanlarınzekat ve sadakalarını; fakir ve yoksul, yetim,kimsesiz ve darda bulunanlara vermelerini toplumsal dayanışma ve kaynaşmanın gerçekleşmesi için gerekli olduğunu sık sık hatırlatır. İslam ahlakının en önemli özelliklerden biri olan diğergamlık / isar, maalesef günümüzde unutulmuş, terk edilmiştir. İnsanlar birbirlerini Allah rızası için değil, menfaat için sever sayar olmuşlardır. Allah aşkı yerine, para hırsıyla yanıp tutuşan gönüller, ahireti unutup dünyaya sarılanlar, kendisinden başka yaşayanların varlığını hissedemeyecek kadar yalnızlaşan benciller,vermekten çok almayı sevenler isar/ diğergamlık gibi duyguların hazzını yaşamaktan maalesef hep mahrum olurlar.”Sevdiğiniz şeylerden Allah yolunda harcamadıkça, iyiliğe asla eremezsiniz. Her ne harcarsanız, Allah onu bilir. Kim nefsinin cimriliğinden korunursa, işte onlar kurtuluşa erenlerdir.”  (Ali imran-92 / Teğabün-16)                                                                                                                                                                                                           Selam ve dua ile…