Gebelikte neler yemeliyiz? Neler yememeliyiz? gibi sorular en sık karşılaştığımız sorulardandır. Hayatın her döneminde olduğu gibi gebelik döneminde de dengeli ve sağlıklı beslenmek önemlidir. Gebelik döneminde 9- 12 kg ağırlık kazanımı normaldir, ancak gebeliğe fazla kilo ile başladıysanız 7- 8 kg ile gebeliği tamamlamak da mümkün olabilir. Eğer ikiz bebek bekliyorsanız ortalama 17- 22 kg ağırlık kazanımı normaldir Yeterli ve dengeli beslenerek, planlı hareket ederek, fiziksel aktivitenizi uygun düzeyde tutarak hem bebeğin gelişimine katkıda bulunur, hem de vücudunuzda oluşacak değişimlere kendinizi hazırlamış olursunuz.
Bu dönemde sık sık bulantı şikayetleri olanlarda kilo kayıpları ile de karşılaşabiliyoruz. Böyle bir durumda doktorunuzdan mutlaka destek alın. Bulantı şikayetleri için başucunuzda galeta, ekmek, leblebi gibi alternatifler bulundurun. Sabah kahvaltınızda; yumurta, az tuzlu az yağlı peynir, ceviz, bal/ pekmez veya şeker ilavesiz reçel, mevsim yeşillikleri ve esmer ekmek tüketin. Kahvaltıda hamileliğiniz süresince ihtiyacınız olacak demir minerali için çay tüketmemeye çalışın veya çayınızı açık ve limonlu tercih edin. Kahvaltınızda şarküteri ürünleri (salam, sosis, sucuk, pastırma, füme vb.) tüketmeyin. Öğle yemeği için peynirli sandviç alternatifi bulantınızı kontrol etmek adına size yardımcı olur. Ara öğünlerde; meyve, galeta, yoğurt, kuruyemiş, leblebi tüketebilirsiniz.Akşam yemeklerinizde haftada 2 gün tavuk, 2 gün balık, 2 gün et, 1 gün kurubaklagil yanında salata ve esmer ekmek tercih etmeniz uygun olacaktır.Eğer ciddi iştahsızlık probleminiz var ise tüketebildiğiniz besinlerin listesini çıkarın ve diyetisyeniniz ile almanız gereken kaloriye göre bu besinlerle bir diyet programı planlayın.
Demir
Demir; yumurta, et ve türevleri, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller ve kuru meyvelerde bulunur. Gebelikteki demir ihtiyacını yeterli miktarda sağlamak zordur. Çünkü etkin bir şekilde emilimi sağlanamamaktadır. Bu nedenle demirden zengin bir diyete ek olarak, hekiminizin verdiği demir takviyesini kullanmanız gerekir.Demir için kuru üzüm ,kuru erik ,kuru kayısı yenebilir, pekmez ile kivi de iyi bir demir takviyesidir.
Kalsiyum
Gebelik süresince kemik yapısını oluşturan kalsiyumun yeterli miktarda alınması, bebeğin iskelet yapısını geliştirdiği gibi, annenin de kemik kütlesini korumasına yardımcı olur. Eğer gebelik sürecinde yeterli kalsiyum alabilirseniz, ileride oluşabilecek osteoporoza karşı da kendinizi korumuş olursunuz. Süt, yoğurt, peynir, pekmez, fındık, kuru baklagiller ve yeşil yapraklı sebzeler zengin kalsiyum kaynaklarıdır.
B12 Vitamini
Gebelik sırasında DNA sentezinin yapılabilmesi için B 12 vitaminine ihtiyaç vardır. Bu vitamin süt, yoğurt, yumurta, peynir ve et gibi hayvansal kaynaklı besinlerde bulunur.
C Vitamini
C vitamini, bitkisel kaynaklı besinlerde bulunan demirin vücut tarafından emilimine yardımcı olur. Gebelikte demir ihtiyacınız yaklaşık iki katına çıktığı için C vitamini alımı sağlanmalıdır. C vitamini aynı zamanda vücudu enfeksiyonlara karşı da korur. Turunçgiller, domates, brokoli, kivi, kuşburnu ve patates C vitamininin zengin kaynaklarıdır.
Su
Suyun çok önemli bir besin olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Vücudun taşıma sisteminin bir parçasıdır ve besin öğelerini vücut hücrelerine taşır. Bazı atık ürünlerin ise vücuttan atılmasına yardımcı olur. Sizin ve bebeğinizin artan kan hacmi için günlük 8- 10 bardak su içmeye özen gösterin.
Egzersiz yaparken aklınızda bulunsun…