Orman Su Şube Müdürlüğünün fotoğraf ve video çekebilen fotokapan sistemi Çorum’daki yaban hayvanlarını görüntülüyor. Çeşitli zamanlarda çekilen görüntülerde, karaca, geyik, ayı, tilki, domuz gibi yaban hayvanları görülüyor.
Çorum Orman Su Şube Müdürlüğünden yapılan açıklamada çeşitli bölgelerde toplam 10 adet fotokapan sistemi bulunduğunu belirterek, bunların harekete duyarlı, fotoğraf ve video çekebildiği ifade edildi. Fotokapan sistemindeki görüntülerle, bu bölgede çok sayıda ayının da yaşadığı ortaya çıktı.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Çorum Şube Müdürlüğünce yaban hayatın korunması ve geliştirilmesi kapsamında son yıllarda yürütülen çalışmaların başarılı sonuç vermesi üzerine, il genelindeki geyik, karaca, ceylan, tilki, çakal, ayı ve bazı kurt türlerinin popülasyonunda artış sağlandığı gözlendi.
Özellikle Kargı, Laçin ve Osmancık ilçelerindeki ormanlık alanlar ile Çatak Tabiat Parkı’ndaki yaban hayvanlarının sayısındaki gözle görülür artış üzerine harekete geçen Orman ve Su İşleri Müdürlüğü yetkilileri, bölgedeki yaban hayvanlarının envanterini çıkarmak için çalışma başlattı.
Bu bölgelere yerleştirilen fotokapanlar sayesinde, kent merkezine 22 kilometre uzaklıktaki tabiat parkına son beş yıl içerisinde bölgeye bırakılan geyik, karaca ve ceylanlar doğal yaşam alanlarında ilk kez görüntülendi. Bölgedeki yaban domuzu, kurt sürüleri, yaban tavşanı ve tilkiler de fotokapanlar aracılığıyla görüntülenerek kayıt altına alındı.
Gece ve gündüz, video ile fotoğraf çekebilen fotokapanlar tarafından kaydedilen görüntülerde, geyik ve karaca ile kurtların sürü halinde dolaştıkları görülüyor.
DUYARLI VATANDAŞLARA TEŞEKKÜR
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Samsun Bölge Müdür Yardımcısı Mahmut Temel, kentte yaban hayatının canlandırılması için yapılan çalışmaların meyvesini verdiğini söyledi.
Çeşitli üretme çiftliklerinden 10 yıl önce getirdikleri kızıl geyik ve karacaların Çorum’un doğasına uyum sağladığını ve popülasyonlarında gözle görülür bir artış olduğunu vurgulayan Temel, “Bugüne kadar Çorum’a yaklaşık 100 kızıl geyik ve karaca getirilerek doğaya bırakıldı. Onlar üredi ve çoğaldı. Böylelikle ilçelere yayıldılar. Sayılarını tespit etmek biraz güç. Yürüttüğümüz çalışmalarla Çorum’da son yıllarda yaban hayatında gözle görülür bir zenginleşme oldu. Kızıl geyik, karaca ve keklik türlerinde sayı arttı. Bu durum kontrol çalışmalarının artmasından daha çok halkımızın doğayı koruma konusunda eskiye göre çok daha bilinçli olmasından kaynaklanıyor. Bu konuda duyarlı olan herkese çok teşekkür ediyoruz” dedi