HABER GÖNDER
Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK, cinayet oranı, ölümlü ve yaralamalı trafik kazası sayısı, gece yalnız yürürken kendini güvende hissedenlerin oranı ve kamunun asayiş hizmetlerinden memnuniyet oranı baz alınarak hazırlanan İl Güvenlik Endeksi’ni açıklandı.
Siyasiler, bürokrasi ve bazı basın kuruluşları tarafından Çorum Türkiye’nin en güvenilir şehri şeklinde uzun yıllardır yapılan propaganda boşa çıktı. İki objektif, iki subjektif değerlendirmeye dayandırılan güvenlik araştırmasında Çorum 61. sırada yer alarak Van’dan daha güvensiz, Hakkari’den daha güvenli il oldu. Güvenlik endeksinde Van 60. sırada, Çorum 61. Sırada, Hakkari 62. sırada yer aldı.
TÜİK tarafından hazırlanan, cinayet oranı, ölümlü ve yaralamalı trafik kazası sayısı, gece yalnız yürürken kendini güvende hissedenlerin oranı ve kamunun asayiş hizmetlerinden memnuniyet oranı baz alınarak hazırlanan İl Güvenlik Endeksi’nde Çorum’un komşu illerinde en güvenli şehir Çankırı oldu. En güvenli il sıralamasında, Çankırı 11 sırada, Yozgat 21 sırada, Tokat 24 sırada, Amasya 37 sırada, Kastamonu 39 sırada, Samsun 40 sırada, Kırıkkale 48 sırada yer alırken Çorum açık ara geride kalarak 61 sırada yer aldı.
Çorum Valisi Ahmet Kara konuya ilişkin soru üzerine gazetemize şu açıklamayı yaptı. “Çorum’un güvenlik endeksinde 61 sırada yer alması değerlendirmenin sağlıklı veriler üzerine oturtulmadığını gösteriyor. Cinayet, kaza ve insanların kendilerini güvende hissetmemeleri baz alınmışsa, Çorum’a haksızlık edilmiştir. TÜİK Başkanıyla bu konuyu görüşeceğim. Bizden daha güvenli olduğu söylenen illerden bazılarındaki asayiş olaylarını bakınca Çorum için yapılan değerlendirmenin gerçekçi yapılmadığı ortadadır” dedi.
TÜİK’in açıkladığı ‘İl Güvenlik Endeksi’nde Muğla son sırada yer alarak “Türkiye’nin en güvensiz ili” oldu. Fethiye Belediyesi, “Ülkenin turizm lokomotifiyiz. En güvensiz şehre, turist gelir mi? TÜİK araştırması yok hükmünde sayılsın” diyerek dava açtı.
TÜİK Ekonomik ve Sosyal Göstergeler Daire Başkanı Esengül Tanrıkulu ise araştırmanın arkasında olduklarını belirtiyor.
‘En güvenli iller’ araştırmasıyla birlikte araştırmanın hangi kıstaslar kullanılarak yapıldığının da belirtildiğini belirten Tanrıkulu, “Birey odaklı bir çalışma gerçekleştirdik. OECD ile ortak olarak onların kullandığı çatı kapsamında bir değerlendirme yaptık, Güvenlik araştırmasını yaparken “Cinayet oranı ve cinayet sayılarına bakıyoruz, ölümlü ve yaralanmalı trafik kazalarını inceliyoruz, kamunun asayiş hizmetlerinden memnun olup olmadığına bakıyoruz ve gece yalnız yürürken kendini güvende hissedenlerin oranını inceliyoruz, şu ana kadar bütün çalışmalarımızı açıkladık. Hangi sonuçlara göre değerlendirme yaptığımızı belirttik. Daha önce yayımlanmış veriler bunlar. Uluslararası kurallarla bu verileri bir araya getirdik, sonuçlarımız budur ve arkasında duruyoruz” dedi.
Türkiyenin güvenilir illeri sıralamasında ilk 11 il şu şekilde sıralandı;
1- Artvin 2- Sinop 3- Gümüşhane 4- Kahramanmaraş 5- Rize 6- Kütahya 7- Bartın 8- Afyonkarahisar 9- Giresun 10- Iğdır 11- Çankırı
Türkiyenin güvenilir illeri sıralamasında son 11 il şu şekilde sıralandı;
71- Şırnak 72- Diyarbakır 73- İstanbul 74- Tunceli 75- Ankara 76- Mersin 77- Düzce 78- Adana 79- Antalya 80- Kilis 81- Muğla
‘Ahlaklı bir toplumun yolu ahlaklı bireylerden geçer’
VAKA
İYİLEŞME
ÖLÜM
AKTİF VAKA
VAKA
İYİLEŞME
ÖLÜM
AKTİF VAKA
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.