5 ve Üstü Sigortalı Çalışanı Olan İşverenler Dikkat, İŞKUR Çorum’da Destek Verecek!

Yayınlama: 04.05.2024

Isverenler Dikkat Iskur Destek Veriyor Jpg

5 ve Üstü Sigortalı Çalışanı Olan İşverenler Dikkat, İŞKUR Çorum’da Destek Verecek!

Çorum’da İŞKUR İl Müdürlüğü, en az beş sigortalı çalışana sahip olan iş yerlerinin İşbaşı Eğitim Programlarından yararlanabileceğini duyurdu. Programa katılan işletmeler, istihdam yaratacak, işçinin giderleri ise İŞKUR tarafından karşılanacak.

 

Çorum Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürü Levent Tuzcu, İŞKUR Genel Müdürlüğü tarafından işsiz vatandaşların mesleki deneyim kazanmalarını sağlamak ve istihdamı artırmak amacıyla 90 milyon liralık ödenek gönderdiğini duyurdu.

Gönderilen bu ödeneğin kentte hem işsiz vatandaşların sayısını azaltmak hem de iş yerlerine destek sağlamak amacıyla İşbaşı Eğitim Programında kullanılacağını belirten Levent Tuzcu, detayları paylaştı.

 

İŞ VERENLER İÇİN KATILIM ŞARTLARI

Tuzcu, beş ve üzeri işçi çalıştıran, İŞKUR’a kayıtlı her işletmenin bu programdan yararlanabileceğini kaydetti. İşverenler için en kritik katılım şartı ise “Katılımcıların en az yüzde 60’ıni 60 günden az olmamak üzere program süresinin en az iki katı kadar süreyle istihdam etmeyi taahhüt etmek” oldu.

 

İŞÇİLER İÇİN KATILIM ŞARTLARI

İşçiler için ise katılım şartları şöyle açıklandı:

“İŞKUR’a kayıtlı işsiz olmak, 15 yaşını tamamlamış olmak, işverenin birinci veya ikinci derece kan hısımı veya eşi olmamak, emekli olmamak, programa başladığı tarihten önceki bir yıl içerisinde program düzenlenecek işverene ait vergi numarası altında yer alan işyerlerinde sigortalı olmamak, kurumca aynı meslekte düzenlenen kurs/programı tamamlamamış olmak, programa katılmama yönünde yaptırım uygulanmıyor olmak.”

 

İŞVEREN, YÜZDE 30’U KADAR İŞÇİ TALEP EDEBİLECEK

Programa katılacak işverenler, iş yerlerinde çalışan sigortalı işçi sayısının yüzde 30’u kadar İŞKUR’dan katılımcı talep edebilecek. Bu maddeyle ilgili İl Müdürü Levent Tuzcu, “

İşbaşı eğitim programına katılabilecek katılımcı sayısına esas sigortalı sayısı, işverene ait vergi numarası altında ve programın düzenleneceği ilde yer alan işyerleri için programın başlangıç ayından önceki on iki aylık dönem içerisinde yer almak koşuluyla son altı aya veya altı aylık döneme ilişkin olarak SGK’ya verilen sigortalı sayısını gösterir belgede yer alan toplam prim gün sayısının yüz seksene bölünmesi suretiyle hesaplanmaktadır. İşverenler aynı ilde ve aynı vergi numarası altında yer alan işyerlerinde çalıştırdıkları sigortalı sayılarının %30’una kadar katılımcı talep edebilmektedirler” dedi.

 

EN FAZLA 45 SAAT ÇALIŞTIRILABİLİR

Programa katılan katılımcıların haftalık en fazla 45 saat çalışabileceği, günde en az beş, en fazla sekiz saat olmak üzere haftada altı günün aşılamayacağı belirtildi. Levent Tuzcu, yine bu konuyla ilgili şunları söyledi:

“Program günde en az 5 en fazla 8 saat olmak üzere ve haftada 6 günü aşmamak kaydıyla haftalık 45 saati geçmeyecek şekilde planlanabilmektedir.

Program süresi bilişim ve imalat sektörlerinde ve belirlenen mesleklerde en fazla 8 takvim ayı ve en fazla 156 fiili gün, bu sektörler dışında kalan diğer sektörlerde ve mesleklerde en fazla 5 takvim ayı ve en fazla 78 fiili gün, tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden sayılan mesleklerde en fazla iki yüz kırk fiili gün ve Genel Müdürlük tarafından belirlenen geleceğin mesleklerinde en fazla 11 takvim ayı ve en fazla 234 fiili gün olabilecektir.”

 

KATILIMCILARA ÖDENECEK ÜCRETLER

İşbaşı eğitim programı kapsamında programa katılan, iş arayan statüsündeki katılımcılara günlük 653,93 TL, öğrencilere 490,45 TL, işsizlik ödeneği alanlara günlük 326,97 TL, geleceğin meslekleri olarak belirlenen mesleklerde düzenlenen programlarda katılımcılara günlük 719,32 TL cep harçlığı ödenecek.

 

BAŞVURU YERİ VE ZAMANI

Levent Tuzcu, programdan yararlanmak isteyen işverenlerin İŞKUR İl Müdürlüğünden bilgi alarak İŞKUR E-Şube üzerinden başvuruda bulunabileceğini söyledi.