Çorum’da Bin Yıllık Gelenek Yaşatıldı

Yayınlama: 18.04.2024
Düzenleme: 18.04.2024 18:09

Dkljqwldkjqwkldjqlkwjd Jpg

Çorum’da Bin Yıllık Gelenek Yaşatıldı

Kökeni Hititlere dayanan “Çiğdem Aşı Şenliği” Çorum’da bu yıl da yapılan etkinlikler ile yaşatıldı.

Çorum Valiliği, Çorum Belediyesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü birlikte organize ettiği etkinlik ile unutulmaya yüz tutmuş kültürel değerlerin yaşatılıp gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlıyor.
Bu kapsamda Çorum’da Kadeş Kent Meydanında 18 Nisan Perşembe günü “Çiğdem Aşı ve Geleneksel Çocuk Oyunları Etkinliği” gerçekleştirildi.

Saat 11’de başlayan etkinlikte çocuklar seksek, okkel, ip atlama, yakar top, misket ve çuval yarışı gibi yöresel çocuk oyunları oynadı. Çocukların oyununa Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın da eşlik etti.

Törende bir konuşma yapan Çorum Valisi Doç.Dr. Zülkif Dağlı, genç kuşakların farklı yönlere savrulduğunu savunarak gençleri bu tarz geleneklere yönelmesinin önemini vurguladı.

“Genelliklerimizi yaşatma ve kültürel mirasımızı gelecek nesillere aktarmak ihtiyacıyla buradayız” diyen Vali Dağlı, bu tarz etkinlikleri düzenlemeye ve etkinkliklere destek vermeye devam edeceklerini söyledi.

“BU FAALİYETİN ÖNEMİNİ ANLIYORUZ”

Vali Dağlı konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

Tarihi kimliğimizi devam ettirmek çok önemli, bunu biliyoruz ve unutulmaya terkedilmiş alışkanlıklarımızı, kültürel değerlerimizi de hem ortaya çıkarmak hem de yaşatmak son derece önemli ancak günümüzde toplanacak yemlikler sosyal hayattaki yeni trendler genç kuşağımızı maalesef başka mecralara evrilmeye biraz da savrulamaya doğru ittiğinden dolayı bugünkü yaptığımız faaliyetlerin bir kat daha önemini artını anlıyoruz. Bugün burada genelliklerimizi yaşatma ve kültürel mirasımızı gelecek nesillere aktarmak ihtiyacıyla buradayız.

“Çorum’un köklü geleneği”

Çorumumuzun köklü geleneği olan çiğdem aşı, baharın müjdesi. Bunu biliyoruz, belli bir yaşı olanlar burada mutlaka bunları daha iyi hatırlayacak ancak asıl amacımız bu yavrularımıza çocuklarımıza bunlara öğretmek. Çiğdem çiçeği bu manada sadece bir bitki değil aynı zamanda umudun yeniden doğuşun simgesi yine çiğdem aşı etkinlikleri sadece bir yemek değil aynı zamanda birlikte olmanın paylaşmanın ve dayanışmanın bir sembolüdür. Kaldı ki Unesco dünya kültür miras listesinde yer almak ve çiğdem gezisi ve çiğdem aşı genelliğini bu etkinliklerle hep birlikte canlı tutmaya devam ediyoruz. Aynı zamanda eskiden oynanan ama şimdiki çocuklarımızın yavrularımızın bilmediği pek çok oyunu öğrenmiş veya hatırlamış olacaklar. Gençlerimiz bu mirasa sahip olarak gelecek nesillere aktarmalı.

TULUK’A TEŞEKKÜR

Bu manada ben özellikle Hasan Tuğluk hocama Çorumuzun adına Çorum halkın adına devletimiz adına özellikle teşekkür etmek istiyorum bu manada çok çalışmalarını eforunu gayretlerini biliyoruz. Bu güzel geleneği yaşatmak için tüm kamu ve kamu kuruluşlarına birlikte çalışmalarımıza devam edeceğiz.

“GENÇLER KÖKLÜ GEÇMİŞLERİNİ BİLSİN İSTİYORUZ”

Etkinlikte konuşan Belediye Başkanı Aşgın, çiğdem aşı coşkusunu anlatarak gençlerin de bu coşkuyu yaşamasını için çalışmalar yaptıklarını söyledi. Nesillerin geçmişini bilip geleneklerini yaşatmasının önemli olduğunu savunan Aşgın, şehirleri inşa ederken nesilleri inşa etmeye çalıştıklarını açıkladı.

Aşgın konuşmasında şunları söyledi:

Çiğdem herhalde yeryüzünde en çok Anadolu coğrafyasına, Anadolu bozkırlarına, bizim köylerimize bizim köylerimizdeki tepelerimize yakışır. Bu anlamda da çiğdem ilk çıktığı zamanda ilk gören heyecanla eve gelir “Gördüm gördüm, ne gördün, evet ilk çiğdemi ben gördüm” denir. Acaba yeni neslimiz de aynı heyecanı yaşayabilir mi? Hasan Tuluk gibi hocalarımız ve onun yanında başka büyüklerimiz değerlerimiz bunu dert etmişler, bu dertlerini içine atmamışlar, projelendirmişler çalışmışlar ve şu anda tekrardan aşkla bir daha çiğdem denilince çiğdem başakları gelmeye başladı. Yıllardır bu genelliği yaşatmanın azmi gayreti içerisinde olan başta Hasan Tuluk Hoca olmak üzere buna emek veren valilikten, milli eğitimden tüm okullarımızdan idarecilerimizden ne kadar kardeşimiz varsa huzurlarınızda hepsine ayrı ayrı şehrin adına hemşerilerin adına kalbi şükranlarımı sunuyorum. Emin olun bu çiğdem aşı, geleneksel çocuk oyunları şenliği de aynı değerdedir. Aynı heyecanla sahip çıkıyoruz çünkü istiyoruz ki biz gençlerimiz köklü geçmişlerini bilsin çünkü istiyoruz ki biz gençlerimiz bizim medeniyetimizin şefkat merhamet medeniyetimizin kodlarına sahip çıksın ve biz istiyoruz bizim gençlerimizin bir ayağı geçmişte olsun ama öbür ayağı ile bilimde teknolojide fende sanatta kültürde harikalar yaratsınlar.

Corumda Bin Yillik Gelenek Yasatildi5

“Şehirlerinizi imar ederken nesillerinizi ihmal ederseniz …”

Turgut Cansever’in de söylediği gibi şehirleri inşa ederken şehirleri ihya ederken nesilleri inşa etmeyi, nesilleri ihya etmeyi asla bir kenara bırakmayın çünkü eğer siz şehirlerinizi imar ederken nesillerinizi ihmal ederseniz o zaman o muazzam o şehri o ihmal ettiniz nesiller gelir tarumar eder diyor. Bu anlamda biz bir yandan şehirlerimizi inşa ederken Allah’ın izniyle nesillerimizi geleceğe hazırlamaya devam edeceğiz.

Corumda Bin Yillik Gelenek Yasatildi8

“BU ETKİNLİKLERDE 11 YILI GERİDE BIRAKTIK”

Yaşayan İnsan Hazineleri Geleceğe Aktarılan Mirasın Temsilcileri” ödüllü olan emekli öğretmen Hasan Tuluk da etkinliğe katılanlar arasındaydı.

Etkinlikte bir konuşma da Hasan Tuluk yaptı. Tuluk konuşmasında çiğdem aşı geleneğinin önemine vurgu yaptı ve geleneğin daha sağlam temellere oturtulması için de bakanlık ile iletişim halinde olunduğunu duyurdu.

Hasan Tuluk konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

2012 yılında başlattığımız çiğdem aşı şenliğimizin 11’inci yılını siz değerli konuklarımızla birlikte kutlamaktan onur ve mutluluk duyuyorum. Bütün arzumuz çiğdem aşı şenliği ile birlikte bizlere bırakılan mirası, bizlerden sonrasına bırakmak. Sizlere bırakılan mirası devam ettirmeniz amacıyla yapmış olduğumuz etkinliklerde belediyemizin çok büyük desteklerini gördük. Sayın valimizin Çorum’a gelmesiyle birlikte bu desteğiniz daha da arttı. Amacım burada sadece çiğdem aşı şenliğini yapmak değil, günümüzde teknolojinin zaman zaman her bireyin esir aldığı noktada özelliklede günlük yaşamda da elimizden düşürmediğimiz bu cihazlar yerine çocuklar kendi hayatını yaşasın. Bizim 70 yıl öncesinde kendi oyuncaklarımızı yaptığımız çocuklar bugün de yapsınlar. Medeniyetlerin beşiği olan Anadolu’da Hititler döneminde yani 4 bin yıl öncesinde Hititler döneminde de 38 gün boyunca kentin değişik yerlerinde çiğdem aşına benzer bir bayram havası yaşanması bizim bugünki geleneklerimizin 70 yıl sonra tekrar hayata geçmesi noktasında da son derece anlam kazanacağına inanıyorum.

Corumda Bin Yillik Gelenek Yasatildi Iha1

“BAKANLIĞA DOSYA SUNACAĞIZ”

Çalışmalarımızın bir dosya halinde Kültür ve Turizm Bakanlığımıza sunulmak süratiyle dünya kültür mirası listesinde yer alabilme arzusu heyecanı içindeyim. Dilerim bu isteğimizde kentimiz adına sadece Çorum değil Türkiye adına dilerim Unesco değer bulacak ve dünya durdukça da bu kültürel değerlerimiz yaşatılacak.

Türk toplumun geleceği taşınabilmesi için toplumun kültürel değerlerinin olması gerekir aksi taktirde kendi değerlerimize sahip çıkmazsak değerlerimizi başka kültürlere bırakmak zorunda kalırız ve bu da bizim yaşantımızı son derece etkiler.

Konuşmaların ardından Fatih Sultan Mehmet İlkokulu öğrencileri, protokol üyeleriyle çeşitli çocuk oyunları oynadı.

Programda katılımcılara çiğdem aşı ikram edildi.

YouTube video