‘Hastalar Son Çare Olarak Bize Geliyor’

Yayınlama: 02.07.2023
Düzenleme: 02.07.2023 17:20

Hastalar Son Care Olarak Bize Geliyor 5

‘Hastalar Son Çare Olarak Bize Geliyor’

Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Baykam, Üroloji Kliniği’nde özellikle kanser alanında çok fazla sevk aldıklarını vurguladı.

“Bize gelen hastalar o kadar riskli ki artık bizlere son çare olarak geliyorlar” diyen Prof. Dr. Murat Baykam, özellikle kanser cerrahisinde büyük mesafeler kat ettiklerini, bölgeden çok sayıda hasta kabul ettiklerini ifade etti.

Baykam, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Üroloji kliniği olarak neler yapıyoruz? İlk geldiğimde klinik tabi ki vardı ama özellikle kanser ameliyatları yapılamıyordu. Öncelikle bunu buraya hep beraber oturtmaya çalıştık. Bu bir ekip işi. Biz burada daha önce yapılamayan birçok kanser ameliyatları, kapalı ameliyatları yapmaya başladık. Bunun için çok iyi eğitilmiş personel lazım. Herkesi yetiştirerek kendi başlarına da yapacak hale ekibimiz geldi.

Bunun dışında böbrek kanserleri, böbreğin tümünün alındığı kanser ameliyatları ya da bir kısmının alındığı ameliyatları, testis tümörleri, kapalı olarak yapılan ameliyatları burada gönül rahatlığıyla yapmaktayız ve hastalarımıza şifa verdiğimize inanmaktayız.

Tüm bölgeden hasta geliyor. Samsun’dan, Ankara’dan bizi bilen, duyan herkes geliyor. Sırf sadece Amasya ve Tokat’tan değil büyükşehirlerden de sevk almaya başladık. Bölgemizde kanser ameliyatları çok yapılamıyor. Büyükşehirlerde rutin ancak normal şehirlerde bu çok yapılamıyor. Ama biz 5-6 yıldır Çorum’da bunu rutin bir ameliyat olarak gerçekleştiriyoruz.

En son idrar torbasının alınıp bağırsaktan mesane yaptığımız ameliyatı lokal anesteziyle yaptık. Bunda anestezi ekibimizin de desteğini inkar edemeyiz. Hasta çok riskli bir hastaydı. Bize gelen hastalar o kadar riskli ki artık bizlere son çare olarak geliyorlar. Biz de bu hastalarımızın başarılı şekilde ameliyatlarını yapıyoruz.”

“Ameliyatlar Kamuoyunda Duyulunca Hastalarımız Başka İle Gitme Gereği Duymadılar”

Bağırsaktan mesane yaptıkları bir ameliyat türünü anlatan Baykam, “İlk burada mesane kanseri dediğimiz mesanenin tüm dokularını kaplayan bir tümörün hastadan çıkarılması olmuştu. Burada biz idrar torbasını tümüyle alıyoruz. Erkekse prostatını, kadınsa üreme organlarının hepsini alıp onun yerine bağırsaktan yeni bir mesane yapıp onu karın duvarına ağızlaştırmaktayız. Bu ameliyatı ilk olarak 2017 yılında yaptık. Daha sonra bunu olağan bir ameliyat haline getirdik. Bu ameliyatlar kamuoyunda duyulunca hastalarımız başka ile gitme gereği duymadılar. Burada bu iş yapılıyor neden Ankara’ya, Samsun’a gidelim?” ifadelerini kullandı.

Taş Hastalıkları

Taş hastalıklarının bölgede sıklıkla görüldüğüne dikkat çeken Baykam, “Bölgemizde taş hastalıkları da çok fazla. Taş ameliyatlarını da biz artık açık olmadan böbreğe borularla girip oradaki taşları kırıp taşları alıyoruz. En son teknoloji olan idrar yolundan böbreğe kadar girip böbreğin tüm boşluklarını görerek taşı kırıp onların düşmesini sağlıyoruz. Ekstra vücut dışından şok dalgalarıyla kırdığımız aletimiz de mevcut” diye konuştu.

Tıp Fakültesi’nin ilk mezunlarını bu yıl verdiğini hatırlatarak emeği geçenlere teşekkür eden Baykam, “Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi olarak ilk mezunlarımızı verdik. Bu bizim için çok önemli. Genç hekimlerimizi yerleştirdik ve onları görev yapacakları yerlere uğurluyoruz. Çok mutluyuz ve gururluyuz. Bunda rektörlüğümüzün, başhekimliğimizin ve tüm anabilim dallarımızın çok büyük katkıları var” dedi. (Sümeyra Özdoğan)