Ramazanda Nasıl Sağlıklı Beslenilir?

Yayınlama: 12.03.2024
Düzenleme: 12.03.2024 16:55

Ramazanda Nasil Saglikli Beslenilir

Ramazanda Nasıl Sağlıklı Beslenilir?

Ramazan ayının gelmesi ile oruç ibadetini yerine getirenler için rehber niteliğinde bir açıklama geldi.

11 Mart’ta başlayan ramazan ayı ile birlikte oruç ibadetini yerine getirenler 14 saatlik bir açlık ile günü geçiriyor.

Sağlıklı beslenmenin insan sağlığının üzerindeki etkileri tartışılmazken İl Sağlık Müdürlüğü bu konuda bir açıklama yaptı.

Ramazanda günün oruç tutulmayan bölümünde en az iki ana öğün ve ara öğünler yapılması gerektiğini söyleyen İl Müdürlüğü, sıvı tüketimi konusunda da uyarılarda bulunup hareket edin çağrısı yaptı.

İftarda yüklü bir öğün tüketmekten kaçınılması gerektiği vurgulanan açıklamada ayrıca “Öğünlerde beş besin grubundan besinlerin tüketilmesi sağlıklı ve dengeli seçimler için gereklidir” denildi.

Açıklamada sahurun kahvaltının yerini alması gerektiği söylenirken sahurun önemine vurgu yapıldı. Sahura kalkılmasının önerildiği açıklamada “Sahur öğünü, ağır yemeklerden oluşursa gece metabolizma hızı düştüğü için yemeklerin yağa dönüşme hızı ve kilo alma riski artmaktadır” bilgisine yer verildi.

Sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmekler, çiğ sebze-meyve gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı veya çorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt ve salatadan oluşan bir öğün tercih edilmesi tavsiye edilirken aşırı yağlı, tuzlu, ağır yemeklerden ve hamur işlerinden uzak durulmalı çağrısı verildi.

Açıklamada iftarda yapılması gerekenler ile ilgili de bilgiler verildi. Orucun zeytin, hurma ve su ile açılması önerilirken, çorba ve salata ile devam edilmesi tavsiye edildi. Devamında etli sebze yemeği veya yağlı ve ağır olmayan bir et yemeği ve biraz zeytinyağlı sebze yemeği, salata veya söğüş, 1-2 dilim ekmek (pide ile tam tahıllı ekmeği değiştirerek) veya küçük bir porsiyon pilav veya makarna tüketilebileceği söylendi. Tatlı konusunda da “İftar ve sahur arasında meyve, kuru meyve, kabuklu yemişler, süt/yoğurt ve her gün olmamak kaydı ile küçük porsiyonlarda öncelikle meyve tatlıları, sütlü tatlılar tüketilebilir” denildi.

Açıklamada son olarak sıvı tüketimi konusunda uyarı yapılırken, ramazanda hareketsiz kalınmaması önem arz ediyor denildi.