Solunum Sistemi Hastalıklarına Bitkisel Çözümler

200’den fazla virüs üst solunum yoluna saldırarak nefes sorunlarına neden olabilir. Solunum problemleri ve astım başta olmak üzere nefes sorunlarının pek çok çözümü vardır. Bu tür hastalıklarda ilaç tedavilerinin yanı sıra solunum sorunları için bitkisel çözümler de uygulanabilir.

Solunum Yolu Hastalıklarına Bitkisel Tedavi

– Kafur ve kafur yağı

Gülabibey’e Yeni İstasyon Gülabibey’e Yeni İstasyon

Kafur ve kafur yağı solunum problemlerini gidermek ve nefes almayı kolaylaştırmak için kullanılan en etkili yöntemler arasındadır. Kafur yağı özellikle göğüs, boyun, yüz ve alın bölgesine topikal olarak uygulanabilir. Ayrıca bebeklerde bilek üzerinde de kullanılabilmektedir. Ayrıca kafur yağının çok güçlü bir kokusu vardır ve sinüslere de oldukça iyi gelmektedir. Özellikle grip, soğuk algınlığı ve diğer üst solunum yolu hastalıklarında burun tıkanıklığını ve mukus birikimini yatıştırmaya yardımcı olur. Kafur ve kafur yağının 2 yaşından küçük çocuklarda kullanılması önerilmez. Çünkü hassas ciltte deri tahrişine neden olarak egzama gibi yan etkilere sebebiyet verebilir. Ayrıca çocuklarda burun tıkanıklığı tedavisinde de kullanılmamalıdır. Yetişkinlerde yan etki yaratmayan kafur yağından sadece homeopatik ilaç kullanımı sırasında kaçınılmalıdır. Kafur ve kafur yağını kullanmadan önce doktora danışmakta fayda olabilir.

– Tavuk çorbası

Tavuk çorbası yüzlerce yıldır kullanılan ve solunum yolları hastalıklarında etkili olan etkili bir çözümdür. Tavuk çorbasının hastalıklara iyi gelmesi hakkında hiçbir bilimsel kanıt bulunmasa da özellikle çocuklarda grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklarda oldukça işe yaramaktadır. Sıcak tavuk çorbası buharı burun tıkanıklığına iyi gelirken göğüs ağrısının yatışmasını sağlar. Ayrıca bağışıklık sistemini kuvvetlendiren tavuk suyu sinüslerdeki tıkanıklığın da açılmasına yardımcı olur.

Solunum problemleri için nasıl beslenilmelidir?

– Meyve ve sebze

Meyve ve sebze en sağlıklı besinlerdir. Akciğer sağlığının gelişiminde önemli role sahiptirler. Bu besinler antioksidan etki göstererek vücudun hastalıklara ve enfeksiyonlara karşı korunmasını sağlar. Solunum yolu enfeksiyonuna karşı tüketilmesi gereken başlıca meyve ve sebzeler şunlardır: elma, karpuz, fasulye, soğan, biber, turp, brokoli, karnabahar, lahana, turunçgiller, mango, domates, tatlı patates, biber ve kış kabağı.

– Kuruyemişler

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için badem, ceviz, kaju fıstığı, ayçiçeği çekirdeği, kabak çekirdeği ve keten tohumu tüketilebilir. Özellikle fındık ve fındık ezmesi tek başına tüketilebilirken yemeklerde de kullanılabilir.

– Balık

Yüksek miktarda protein içeren balıklar doku onarımına katkıda bulunurken aynı zamanda fiziksel gücü sağlayan omega 3 yağ asitleri içerir. Omega 3 yağ asidi açısından zengin balıklar arasında somon, orkinos, ringa balığı, göl alabalığı, pisi balığı, sardalya ve uskumru bulunmaktadır.

– Tahıllar

Tüm tahıllar besleyici maddeler içerir. Tahıllar yüksek miktarda protein, lif ve antioksidanlar içerir. Özellikle akciğer sorunları için kepekli besinler tüketilebilir. Ayrıca tahıllar vücudun en iyi besin kaynağı iken glikoz ihtiyacını da karşılamaya yardımcı olur. Zenginleştirilmiş ekmek, makarna, tahıl gibi rafine edilmiş gıdalar beslenme düzenine dahil edilebilir.

ü

 Solunum Sistemi Hastalıklarına Karşı Önlemler

Solunum sistemi hastalıklarına karşı koruma sağlamak için ilk olarak beslenme düzenine dikkat edilmelidir. Bağışıklığı güçlendiren gıdaların tüketilmesi önerilir. Ayrıca alerji gibi hastalıklar için ise alerjenlerden uzak durulmalıdır. Öksürük ve göğüs ağrısı için ise bal gibi besinlerin tüketilmesi gerekir.

Solunum yolları sorunları için genellikle bazı doğal yöntemler uygulanabilir. Solunum sistemine iyi gelen bitkiler özellikle kullanılmalıdır. Ancak bazı durumlarda eğer ciddi belirtiler varsa ya da 2 haftayı geçen öksürük, nefes darlığı, burun tıkanıklığı ve mukus birikimi durumları varsa bir doktora görünmekte fayda olacaktır

Muhabir: Sümeyra Özdoğan