Tokat’taki Deprem Sonrası Bölgedeki Köylere Kritik Uyarı

Yayınlama: 22.04.2024
Düzenleme: 22.04.2024 17:16

Tokatshow Jpg

Tokat’taki Deprem Sonrası Bölgedeki Köylere Kritik Uyarı

AFAD Deprem Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Fikret Koçbulut, Tokat’ta yaşanan Çorum’da da hissedilen deprem sonrası açıklamalarda bulundu. Depremin yaşandığı fayın 6 büyüklüğüne kadar deprem üretebileceğini, yapı stoku zayıf köylerde ve bölgelerde hasara yol açabileceğini söyledi.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Koçbulut, depremlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Daha önce Amasya Hamamözü ve Çorum Laçin civarında yine buna benzer 5 ve 5’in üzerinde depremler olduğunu anımsatan Koçbulut, “Bu deprem (Tokat’ta 5,6 büyüklüğündeki deprem), en güneydeki splay değil de onun da daha altında yaklaşık kuzeydoğu-güneybatı ya da doğu-batı yönlü uzanan 20-25 kilometre uzunluğundaki Buğdaylı Fayı üzerinde meydana gelen bir depremdir.” diye konuştu.

 

“ÜRETEBİLECEĞİ EN BÜYÜK DEPREM 5,6 VEYA 6’YA KADAR OLABİLECEK”

Koçbulut, Buğdaylı Fayı’nın aktif olduğunu bu depremde gördüklerini dile getirerek, şöyle konuştu:

“4,7, 4,4 ve 5,6 büyüklüğünde depremler meydana geldiyse tabii ki Buğdaylı Fayı aktivitesini bize göstermiş oldu. Bir fay hattının deprem üretme aralığını paleosismoloji çalışmalarıyla ortaya koyabiliriz. Şu anda literatürde Buğdaylı Fayı üzerinde yapılmış bir paleosismoloji çalışmasını bilmiyorum. Faya dik yönde hendekler kazarak, bunun üzerinde yüzeyi kırabilecek kadar bir deprem ürettiyse bunun olaylarını yüzey kırığında görebiliriz ancak Buğdaylı Fayı için bu mümkün olmayabilir çünkü üretebileceği en büyük deprem 5,6 veya 6’ya kadar olabilecek. Uzunluğuna bakarsanız ve üzerindeki hareket miktarı milimetre düzeyinde. Buna baktığınız zaman zaten bunun üzerinde yüzeyi kırabilecek bir deprem üretme durumu yok. Biz bunun üzerinde paleosismoloji çalışması yapsak bile böyle bir kırık görebilir miyiz bu şüphelidir. Geçmişte daha büyük bir deprem üretmiş olabilir.”

Son depremin, Almus Fay Zonu’nun daha güneyinde Kadışehri ile Sulusaray arasında meydana geldiğini dile getiren Koçbulut, “Bu depremlerin yılda 2,5 santimetrelik hareket ortaya koyan Kuzey Anadolu Fay Hattı’nı tetikleme olasılığı yok. İnsanlarımız bu açıdan tedirgin olmasınlar.” dedi.

YouTube video