Toker: Vücuda Yapışan Kenenin Başını Ezmeyin!

Yayınlama: 26.04.2024
Düzenleme: 26.04.2024 17:04

Djhqwljdlqwwkjdklqjwd Jpg

Toker: Vücuda Yapışan Kenenin Başını Ezmeyin!

Yaz aylarında da Çorum’da sıkça görülen kene vakalarıyla ilgili uzmanlardan dikkat çeken bir uyarı geldi. Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Öğretim Ãœyesi AyÅŸin Kılınç Toker, kene vakalarının bahar aylarının gelmesiyle artacağına dikkat çekerek; vatandaÅŸlara uyarılarda bulundu. Toker; vücuda yapışan kenenin başının ezilmesinin virüsün kana bulaÅŸmasını hızlandırdığını söyleyerek; “Vücudu kapatan uzun kollu ve uzun bacaklı giysiler, mümkünse çizme, deÄŸilse paçaları çorabın içerisine koyma gibi koruyucu önlemler alınabilir” dedi.

Kayseri Åžehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Ãœyesi AyÅŸin Kılınç Toker; artan kene vakalarına iliÅŸkin açıklamalarda bulunarak, vatandaÅŸları uyardı. Toker; “Bahar aylarının gelmesiyle birlikte özellikle Kırım Kongo kanamalı ateÅŸi ve diÄŸer hastalıkları bulaÅŸtıran keneler hareketli bir hale geldiler. Büyüdüler, çoÄŸaldılar, insanlara ve hayvanlara bulaÅŸma ihtimalleri arttı. Kırım Kongo virüsle bulaÅŸan ve etkili olan bir hastalık ama keneler bu virüsü tükürük salgılarında bulundurduÄŸu için ve vücuda tutunup kan emdiÄŸi süreçte de bu tükürük ile kiÅŸinin kanına tekrardan bu virüsü aktarabiliyorlar. Ayrıca kenenin çıplak elle parçalanması gibi temaslarla da hayvanlardan insanlara, insanlardan da diÄŸer ÅŸekillerde dolaşım devam ediyor. Biz bu virüsü 2002 yılında Türkiye’de İç Anadolu ve Kuzey DoÄŸu bölgesinde görmeye baÅŸladık. Erzurum, Tokat ve Çorum bölgesindeydi ama iklimin ısınması, havanın sıcaklığı ve hayvancılıkla ilgili hareketin artmasıyla da Kayseri v e güneyindeki illerde de keneyle bulaÅŸan Kırım Kongo vakaları artmış durumda. Hayvancılık, mera ve otlaklar uÄŸraÅŸan kiÅŸiler risk grubunda. Kenelere karşı buraların düzenli olarak ilaçlanması önemli. Özellikle risk grubunda olmayan kiÅŸiler, piknik ve gezi amaçlı bu yerlere giren kiÅŸilerde de vücudu kapatan uzun kollu ve uzun bacaklı giysiler, mümkünse çizme, deÄŸilse paçaları çorabın içerisine koyma gibi koruyucu önlemler alınabilir. Ortamdan döndükten sonra özellikle koltuk altı, kulak arkası ve kasık gibi katlantı bölgelerinin kontrol edilmesi, özellikle çocuklarda ve kendisine dikkat edemeyecek yaÅŸlılarda bu bölgelerin düzenli olarak kontrol edilmesi de önemli” ifadelerini kullandı.

“VÄ°RÃœSÃœN DÄ°REKT BÄ°R TEDAVÄ°SÄ° YOK”

Virüsün geç kalınmış vakalarda ölümcül olabileceÄŸini kaydeden Dr. Öğr. Ãœyesi Toker; “Kırım Kongo Kanamalı AteÅŸinde kenenin tutunmasından sonra beklenen süre ilk 3-4 gün gibidir. Özellikle kas ve baÄŸ aÄŸrısı, halsizlik gibi tablolar olabilir. Beraberinde yükselen ateÅŸ, burun ve diÅŸ eti kanaması yada vücutta nedensiz morluklar, karın aÄŸrısı ve ishal bulguları olabiliyor. Buy tür bir tabloda mutlaka bir saÄŸlık hizmet kuruluÅŸuna baÅŸvurmak gerekiyor. Çünkü çok uzun yıllardır dünya ver Türkiye’de mevcut olsa da bu virüsün etkin bir direkt tedavisi yok. Biz bunu vücudu destekleyen tedaviler ile güzel bir ÅŸekilde tedavi edebiliyoruz. Yine de geç kalınmış vakalarda maalesef ölümcül olabildiÄŸi için saÄŸlık kuruluÅŸu desteÄŸini ihmal etmemek gerekiyor” dedi.

Vücuda yapışan kenenin başının ezilmesi durumunda virüsün kana bulaÅŸmasının hızlandığının altını çizen AyÅŸin Kılınç Toker; “Ortamdan döndüğümüzde kontrollü bir kene ile karşılaÅŸtık. Özellikle keneyi çıplak elle tutup başını koparacak ÅŸekilde bir hareket yapmak yada ezmek virüsün kana bulaÅŸmasını daha da hızlandırıyor. Hareketsiz bir kene ise cımbız yardımıyla yumuÅŸak bir hareketle çıkartmayı deneyebiliriz. EÄŸer kolaylıkla çıkmıyorsa mutlaka bir saÄŸlık kuruluÅŸuna gitmemiz gerekiyor. Bu noktada hem birinci basamak hizmetler hem de acil servislerde vatandaÅŸlarımıza yardımcı oluyorlar” diye konuÅŸtu.

YouTube video