Biraz Karpuz Biraz Kiraz İşte Yaz!

Yayınlama: 04.06.2023

Biraz Karpuz Biraz Kiraz İşte Yaz!

Haziran ayı ile birlikte yaz mevsimine girerken kimileri tatil sezonunu açıp açık büfe otellerde, kimileri ise pikniklerde, sokaklarda kalorilerini zirveye taşıyor diyebilir miyiz?

Havaların çok sıcak olması, yaz meyvelerinin çekiciliği, vücuttan sıvı kaybı gibi bazı faktörler yaz mevsimindeki beslenmemizi etkileyebiliyor.  Peki, bu sıcak havalarda nasıl beslenmeli?Nelere dikkat etmeli, seçimlerimiz nasıl olmalı?

1- Günlük Sıvı Tüketimi

Vücuttaki su dengesinin sağlanması özellikle yaz mevsimi için çok önemlidir. Hava sıcaklığının artmasıyla birlikte özellikle terleme ve solunum yolu ile sıvı kaybı artar. Kaybedilen sıvının yerine konulmaması hayati bir risktir. Bu yüzden güne mutlaka su ile başlanmalı. Susamayı beklemeden su içmeli ve 2-2.5 litre su ihtiyacımız mutlaka tamamlanmalıdır.Ayrıca, su dışında, taze meyve suları, bitki çayları ve taze sıkılmış meyve suları gibi alternatif içeceklerle de vücuttaki sıvı ihtiyacı karşılanabilir.

Ancak burada dikkat etmemiz gereken bir durum bulunmaktadır.Bir yandan sıvı ihtiyacı karşılamak bir yandan da serinlemek için kullanılan bu içeceklerin enerji değeri yüksektir.Bu yüzden fazla miktarda tüketilmesi kilo alımına neden olabilir. Örneğin 1 portakal yediğimizde 60 kalori alırken 1 su bardağı portakal suyu tükettiğimizde yaklaşık 180-200 kalori almış oluruz.

2- Öğün Saatleri ve Dengeleri

Hava sıcaklıkları bazı kişilerde iştahsızlığa neden olarak düzensiz bir beslenme, yaz aylarında kendilerini tatil moduna alanlarda uyku problemine bağlı öğün atlamalar: Hoş geldin Dengesiz Beslenme

Hafif ve midemizi rahatsız etmeyecek besinler ile yapacağımız ana öğünler, ana öğünlere başlarken iştah ve gün boyu kan şekeri kontrolümüzü sağlayacak ara öğünler ile beslenmemizi düzenlemeliyiz. Yaz aylarının uzun gecelerinde masa başı muhabbetlerinde de atıştırmalarımıza dikkat ederek gece yemelerimizin önüne geçmeliyiz.

3- Yaz Lifleri

Yaz meyvelerine hayır demek zor olsa gerek. Rengarenk ve tatları birbirinden güzel olan yaz meyveleri, vitamin ve mineral desteği, lif oranı ve daha birçok özelliği açısından çok faydalıdır.Ancak fazla miktarda tüketildiğinde vücutta karın çevresi yağlanmasına neden olarak kilo artışına neden olacaktır. Kişinin günlük ihtiyacına göre değişebilmekle birlikte günlük 2-3 porsiyon kadar tüketilebilir.

4- Uyku

Yaz aylarında sosyalleşmenin artması ile birlikte azalan uyku saatleri kilo artışına neden olabilir. Nasıl mı?

Yeterince kaliteli bir uyku alamadığınızda vücudumuz açlık hormonlarını kontrol etmekte ve düzenlemekte zorlanır. Açlık hormonu olan ghrelin’in artması ve tokluk hormonu olan leptin’in düşmesi açlık hissetmemize yol açabilir.  İşte bu dengesizliğin oluşmaması için günlük 6-8 saat arası uyumak şart !

5- Hafifle

Zeytinyağlı yaz sebzeleri, yoğurtlu mezeler, ızgara et ve bol yeşillikleri tüketeceğin ana yemekler, yaz akşamlarına yakışacak hafif tatlılar ile beslenmeni düzenleyebilir, biraz hareketini artırıp suyunu tüketerek de yaz aylarını kilo almadan geçirebilirsin.

TARİF

İçindekiler

  • 10-12 tane çilek
  • 1 su bardağı hindistan cevizi
  • 10 tane fıstık
  • 1 yk pekmez
  • 3 adet orta boy hurma
  • Üzeri için Bitter çikolata

Bütün malzemeleri robottan çekip top haline getiriyoruz.Buzdolabında 15-20 dk bekletiyoruz. Sonrasında benmari erittiğimiz çikolata batırıp tekrar donması için buzdolabına kaldırıyoruz.