Guetemala Topraklarından Soframıza: Chia Tohumu

Yayınlama: 29.01.2024
Düzenleme: 28.01.2024 17:32

Guetemala Topraklarından Soframıza: Chia Tohumu

Chia, İspanyol dilinde yağlı manasına denk gelen “chian” ve “chien” sözcüğünden meydana gelmektedir. Kökenleri Guetemala ve Meksika’ya dayanmaktadır.

Chia tohumu ilk olarak milattan önce 3500 yıllarında Aztek ve Mayalılar tarafından tüketildiği bilinmektedir. Ancak dini sembolizmi ve Avrupalılar’ın chia bitkisine olan ilgisi nedeni ile İspanyollar Aztek İmparatorluğu’nu ele geçirdiğinde chianın ekimi neredeyse tamamen durdurulmuştur.

Diyetisyenler ve gıda teknolojisi uzmanları tarafından son yıllarda oldukça dikkat çeken ‘süper besin’ olarak tanımlanan chia tohumu, insan sağlığına etkileri ve kanıtlanmış birçok işlevsel besin birleşenlerini içermesinden dolayı tekrardan gündeme gelmiştir.

Chia tohumlarının müsilajlı bir dokusu vardır. Tohumlar suda bekletildiğinde çevresinde jelatinimsi bir müsilaj tabakası oluşturur. Chia yağı su, un ve bir jelleştirici madde ile bir araya getirilerek bir emülsiyon jeli oluşturulabilir.

Chia tohumları, besin bileşimlerinin zenginliği sayesinde önemli fonksiyonel bir besindir. İçeriğindeki antioksidan oranı yüksek olmasının yanı sıra çoklu doymamış yağ asitleri ve özellikle omega-3 yağ asidi içeriği nedeniyle kardiyovasküler hastalıklar, hipertansiyon, inflamatuvar hastalıklar ve bazı kanser türlerine karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır.

Chia tohumları diyet lifi, protein, omega-3 yağ asitleri, vitamin ve mineraller açısından zengindir ve antioksidanlar. Bunun yanı sıra gluten içermez. Chia gastrointestinal sistemin sindiremediği başka tohumlara kıyasla çok yüksek oranda lif bulundurmaktadır

Yoğurdun içine eklenerek tüketilmesi, polifenollerin varlığına katkıda bulunurken, elma suyunda ıslatma yoğurtta daha yüksek polifenol içeriği sağlamaktadır. Islatma, filizlendirme veya fermantasyon gibi bazı işlemler tohumun sindirilebilirliğini artırabilir.

Peki Chia Tohumu Zayıflatır mı ?

Chia tohumu içerisinde bulunan mineraller, protein, yağ ve diyet posası yönünden zengin olduğundan diyet listelerine eklemek için iyi bir alternatiftir. Uzun süre tokluk sağlaması yönünden de iştah ve kan şekeri kontrolü üzerine faydalı olabilir.

Sosyal medya da gördüğümüz içeriklere göre mucizevi zayıflatan bir besin olarak gösterilse de literatür incelendiğinde henüz bunu kanıtlar nitelikte bir sonuç mevcut değil. Yani zayıflatır ibaresi kullanmak bu noktada yanlış olacaktır. Kontrolsüzce tüketilen, fazla miktarda chia tohumu yüksek lif alımına bağlı olarak gaz ve şişkinlik, kan şekerinde düşme gibi problemlere yol açabilir. Bunu da unutmayalım.

Tatlı Krizlerini Geçirecek O Tarif

İçindekiler

  • 300 ml süt
  • 2 adet orta boy hurma
  • 3 yemek kaşığı chia tohumu
  • 2 yemek kaşığı kakao

Bütün malzemeleri mutfak robotundan geçiriyoruz ve kasemize alıyoruz. Üzerini 1 tatlı kaşığı nar ile süsleyebiliriz. Şimdiden afiyet olsun.

KAYNAKÇA

Erkorkmaz, F., Altunbay, M., Demirci, Z., & DOĞAN, M. (2023). Chia Tohumunun (Salvia hispanica L.) Bileşimi, Besinsel Değeri ve Sağlık Faydaları: Composition, Nutritional Value and Health Benefits of Chia Seed (Salvia hispanica L.). SCIENTIFIC AND ACADEMIC RESEARCH2(1), 96-106.

TAŞCİ, S. Ç., & ERÇÖKÜK, H. R. (2023). BÖLÜM 4. SAĞLIK BİLİMLERİ ÜZERİNE, 93.