Sirkenin anemiden solunum hastalıklarına. Nasırdan varislere kadar her şeye faydası vardır. Gelin birlikte sirkenin faydalarına göz atalım.
Belki de siz, sirkenin sadece sirkeli salça yapımında kullanıldığı veya salata çeşnisi olarak faydalı olduğunu düşünüyordunuz.
Evet, bunlar sirkenin en bilinen kullanım şekilleri, ama bu çeşninin, en pahalı saç kremlerinden daha iyi sonuç verip onları parlattığını ya da sivrisinek ısırıklarına iyi geldiğini biliyor muydunuz?
- Sirke, kolesterol sorunu yaşayanlar için sirke iyi bir dengeleyicidir. Kolesterolü yüksek olanlar, yemeklerden önce bal ilaveli bir yemek kaşığı elma sirkesi tüketmeleri halinde kolesterolleri düşecektir.
- Sirke, anemiye iyi gelir. Gün içerisinde bir bardak ılık su içerisine bal ve elma sirkesi ilave edip içilebilir.
- Sirke, boranşit, astlım ve solunum yolları rahatsızlıklarına iyi gelir. Günün herhangi bir saati bir bardak ılık su içerisine bir yemek kaşığı sirke ve bir tatlı kaşığı bal ilave edilip içildiği taktirde solunum yolları açılır ve rahatlama olur. Yetişkinlerde bu tarif günde iki veya üç kez tekrarlanabilir.
- Sirke, ateş düşürücü özelliği taşır. Grip, soğuk algınlığı, enfeksiyona bağlı ateş yükselmelerinde ani düşürme için su ile karıştırılıp uygulanabilir. Bu gibi durumlarda bir su bardağı suyun içerisine üç yemek kaşığı üzüm veya elma sirkesi ilave edilip, soğuk uygulama ile kasık, koltuk altı, alın ve bilek bölgelerine pamuk yardımı ile uygulama yapılmalıdır. Bebeklerde ve küçük çocuklarda sirke miktarını bir yemek kaşığına düşürebiliriz. Eğer ateş 39 veya 40 ise ateşi hızlı düşürmek için sirke miktarını 4 yemek kaşığına çıkartalım.
- Sirke, ayak sağlığına çok iyi gelir. Sirkenin içerisinde mikrop kırıcı özellik olduğu için gün boyunca kapalı kalan ayakların temizlenmesinde etkisi büyüktür. Ayaklarda oluşan mantarın tedavisine faydası vardır. Akşamları bir leğen içerisine ılık su koyalım ve suya 4 yemek kaşığı sirke ilave edelim. Hazırladığımız suda ayaları bir saat dinlendirdikten sonra kurulayalım.
- Sirke, bacaklarda oluşan varislere iyi gelmektedir. Gün içerisinde özellikle akşam dinlenmelerinde elma sirkesi ile bir bezi ıslatıp bacakların varisli bölgelerine saralım. Bacakları dinlendirmek ve kan dolaşımını sağlamak için yastık üzerine koyalım ve bir saat dinlendirelim.
- Sirke, baş ağrısına çok iyi gelir. Doku altına hemen nüfus eden sirke aynı zamanda bu etkisi sayesinde doğal ağrı kesici olarak da kullanılır. Bir su bardağı suya 4 yemek kaşığı elma sirkesi ilave edelim ve pamuk ile alın, ense, kulan arkası ve boyuna pansuman yapalım. Veya elimizle yüzümüze, saç diplerine ve enseye sürelim.
- Sirke, boğaz ağrısına çok iyi gelir. Bir su bardağı suya 5 yemek kaşığı elma sirkesi ve bir yemek kaşığı bal koyalım. Bu karışımı her 5 saatte bir defa bir yemek kaşığı olmak üzere yutalım.
- Sirke, diş sağlığına çok iyi gelir. Sirke içerisinde bulunan mikrop kırıcı özellik sayesinde ağır içerisinde bulunan yaralar kısa zamanda iyileşir ve diş çürümesini geciktirir. Bir çay bardağı suya iki yemek kaşığı sirke koyalım ve bu karışımla ağız içini temizleyelim.
- Sirke, göz iltihabına iyi geliyor. Mikrop kapma sonucu iltihap olan göze, bir bardak kaynamış soğumuş suya bir tatlı kaşığı elma sirkesi koyulur ve göz bu su ile banyo yaptırılır. Yine gözde oluşan çapaklanma sorununa da iyi gelmektedir.
- Sirke, Böcek sokması sonucu oluşan yaralara iyi gelmektedir. Bir çay bardağı kaynamış soğumuş suya bir yemek kaşığı elma sirkesi ilave edilir ve böceğin ısırdığı yere pansuman yapılır.
- Sirke, saçlar için iyi bir bakım ürünüdür. Bakımlı canlı ve güçlü saçlar için sirke ile destek verilebilir. Bir litre suyun içerisine bir çay bardağı elma sirkesi koyalım ve bu karışımla saçları banyo ettirelim. Bu sayede saçlar canlanacak ve parlayacaktır.
Sirkenin insan hayatındaki yeri azımsanamayacak kadar önemlidir. Gerek bedenin iç organlarına gerekse cilt yüzeyine çokça faydası olan sirke tam bir şifa kaynağıdır.
ü