Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) bu yılki temasının "Herkes için aşılama insanlık için mümkün" olarak belirlendiği hatırlatılan açıklamada, Aşı Haftası'nın, aşılamanın başarılarını kutlamak ve rutin aşılama çalışmalarını güçlendirmek için önemli bir fırsat sunduğu kaydedildi.
Açıklamada, Türkiye'nin Ulusal Çocukluk Dönemi Aşılama Takvimi'nde ve risk gruplarına yönelik aşılamalarda Nisan 2025 itibarıyla önemli yeniliklerin uygulamaya konduğu bildirildi:
6'lı Karma Aşı: Daha önce ayrı uygulanan 5'li karma aşı (tetanos, difteri, asellüler boğmaca, H.influenza tip b, inaktif polio) ile hepatit B aşısını birleştiren 6 bileşenli karma aşı uygulamasına geçildi.
Gebelikte Tdap Aşısı: Anne ve yenidoğanı tetanos, difteri ve boğmacadan korumak amacıyla gebelere uygulanan tetanos-difteri (Td) aşısı, asellüler boğmaca bileşeni eklenerek Tdap şeklinde güncellendi ve artık her gebelik döneminde bir doz Tdap aşısı uygulanması öneriliyor.
1981 yılından beri Türkiye'de yürütülen Genişletilmiş Bağışıklama Programı (GBP) kapsamında çocukluk döneminde 13 hastalığa karşı ücretsiz aşılama yapıldığı belirtilen açıklamada, aşılama sayesinde çiçek hastalığının yok edildiği, çocuk felci (polio), yenidoğan tetanosu ve difteri gibi hastalıkların Türkiye'de artık görülmediği vurgulandı. Kızamık vaka sayılarında da önemli azalma sağlandığı, ancak virüs dolaşımının devam etmesi nedeniyle aşısız veya eksik aşılı çocukların aşılanmasının kritik önem taşıdığı ifade edildi.
Açıklamada ayrıca, Türkiye'de kullanılan aşıların DSÖ onaylı, güvenli üretim süreçlerinden geçtiği, uluslararası ve ulusal laboratuvarlarda test edildiği bilgisi verildi. Aşıların üretimden uygulamaya kadar elektronik Aşı Takip Sistemi ile takip edildiği ve soğuk zincir kurallarına uygun şekilde saklandığı kaydedildi.