SOSYAL MEDYA SUÇLARINA DAİR

Yayınlama: 22.04.2024
Düzenleme: 23.04.2024 12:16

SOSYAL MEDYA SUÇLARINA DAİR

Teknolojinin bir getirisi olarak sosyal medya neredeyse hayatlarımızın merkezine oturdu ve kendi başına başka bir gerçeklik oluşturdu. Bu mecralar sosyal medya platformu olmaları bir tarafa neredeyse sosyolojik bir olgu olarak nitelendirebileceğimiz boyut kazanmış vaziyettedirler. Hal böyle olunca sosyal medya platformları suçların da alanı haline gelmişlerdir. Bu hafta da bu konuyu bir makale eşliğinde gelin hep beraber inceleyelim:

Sosyal medya alanlarında işlenen suçlar hem TCK m. 243-246’da düzenlenen ve teknik olarak ‘bilişim suçu’ olarak tanımlanan suçlar, hem de bilişim sistemleri aracılığıyla işlenen klasik suçlar olarak ortaya çıkabilmektedir. Bu suçlar işleniş yöntemleri açısından diğer suçlardan farklılık arz ettiği gibi, suçluların tespiti ve delillere ulaşma gibi muhakeme sorunları bakımından da kendine has niteliğe sahiptirler.

Son yılların adeta ‘moda’ tabiri haline gelen sosyal medyayı, bireylerin İnternet üzerinden birbiriyle yapmış olduğu diyalog ve paylaşımların bütünü olarak tanımlamak mümkündür. Sosyal ağlar, bloglar, mikro bloglar, sohbet siteleri, forumlar ve İnternet sözlükleri gibi kişilerin birbirleriyle iletişim kurmasını ve bilgi paylaşmasını sağlayan İnternet siteleri ve uygulamalar sosyal medya kapsamında sayılmaktadır. Bunlar bazen iki kişinin birbiriyle yapmış olduğu sohbetler gibi mikro ölçekte paylaşımlardan oluşsa da İnternet ortamının

sınırsız zenginliğinden kaynaklı olarak, paylaşılan bir bilgi veya içeriğin saniyeler içerisinde binlerce, hatta milyonlarca insana ulaşması mümkün hale gelebilmektedir. Bu nedenle, bu sosyal mecra üzerinde işlenen suçlar, işlenme yöntemlerinin farklılığının yanında, yaratmış olduğu etki nedeniyle de özellik arzetmektedir.

Sosyal medyada en sık karşılaşılan suçları sıralamak gerekirse: 1) Hakaret ve Tehdit, 2) Kişisel Verilerin Hukuka Aykırı Kaydedilmesi ve Yayılması, 3) Özel Hayatın Gizliliğini İhlal,

4) Haberleşmenin Gizliliğini İhlal, 5) Cinsel Taciz, 6) Müstehcenlik ve Çocuk Pornografisi

Sosyal medya mecralarında işlenen suçlarda çoğu kez fail kimliğini gizlemekte ve böylece suçun mağdur bakımından vahametini artmakta, ayrıca failin yakalanması da güçleşmektedir. İşte, bu suçları diğer suçlardan ayıran belki de en önemli özellik, faillerinin tespitinin kendine has bir nitelik arzetmesi ve bu tespitte kullanılacak yasal ve teknik yöntemlerle ilgili farklılıklardır.

Oldukça yeni olan bu alanda hukuki boşlukları gidermek gerekmektedir. Nitelikli ve sayıca fazla teknik personel yetiştirilmesi, suçlulukla mücadele ve adli bilişim yöntemlerinin geliştirilmesi, kanuna uygun delil toplanması hususunda kolluk kuvvetinin bilgilendirilmesi ve bilişim ihtisas mahkemelerinin kurulması tartışmaları gibi çözüm başlıkları halen güncelliğini ve gerekliliğini korumaktadır.

Kaynakça: Sosyal Medyada İşlenen Suç Tipleri ve Suçluların Tespiti, Gürkan ÖZOCAK, 2013, ozocak.com