SÜRDÜRÜLEBİLİR EKONOMİNİN GÜCÜ BLOCKCHAİN’DE SAKLI

Yayınlama: 15.12.2023

SÜRDÜRÜLEBİLİR EKONOMİNİN GÜCÜ BLOCKCHAİN’DE SAKLI

Blockchain şirketi ConsenSys’inBlockchainforSocialImpact inisiyatifinde Etki Politikaları Yöneticisi Benjamin Siegel, “BlockchainsareforHumanitarians, too” (Blockchain’ler İnsani Yardım İçindir de) başlıklı yazısında blockchain’i şöyle tarif ediyor: “Herkesin elinde sihirli bir kağıt olduğunu ve her birimizin bu kağıt üzerindeki içeriği görebildiğimizi düşünün. Bu kağıttan hiçbir şey silinemiyor ama her birimiz ona bir şeyler ekleyebiliyoruz. Bir kağıda eklenen, diğer bütün kağıtlara da ekleniyor. Ama herkesin yapılan bu ekleri yöneten kurallar üzerinde hemfikir olması şart. Şimdi bu sihirli kâğıdın yerine dünya çapında binlerce bilgisayara dağıtılmış bir hesap defterini koyun. İşte blockchain budur”. (YARAÇ)

Blockchain teknolojisinin dünyamıza gelmesi, kripto varlıklardan BTC’nin hayatımıza girmesiyle mümkün oldu.BTC yani Bitcoininmerkeziyetsiz,şeffaf ve değişmezlik gösteren ve pek çok noktadan takip edilebilir yapısı kullanılan      Blockchain sisteminin özünden gelmektedir.

İnsanlık adına, çevre ve toplum adınaBlockchain’in geliştirilmesi ve iyileştirilmesi ancak amaç edinilirsegerçek bir kalkınma ülkemiz ve tüm dünya adına mümkün olacaktır.

Bu kalkınma; şirketler, şahıslar ve devlet arasındaki iletişim sorunlarını ve güven sorununu aşarak sürdürülebilir projelerin gerçekleştirilmesi sürecini hızlandıracaktır. Varsayalım ki; karbon emisyonunu azaltmak için şirketler Blockhainteknolojisine entegreolmuş olsunve bu şirketler devletle sadece karbon emisyonu ve çevre kirliliğini önemek için entegre bir blockhain sisteminde buluşmuş olsun.Devletin belirlediği karbon emisyonu sınırının sistemdeki mevcut kod sistemine girilmesiyle şirketlerde bu sistemlerde yer alan makinaların bu dağıtık sistemde (blockchain) kodu tanıması ve o doğrultuda emisyonu engellemesiyle iklim krizinin karşı boyutunda bir iyileşme mümkün olacaktır.Bu noktada devletin ekonomik olarak yaptırım gücünden bahsetmek durumunda kalacağız.Devletin bu noktada doğrudan müdahalesinin varlığı serbest ekonomi sistemiyle örtüşmemektedir. Fakat, sürdürülebilir ekonomi bir diğer değişle ‘’yeşil ekonomi’’nin hakimiyeti; sosyal, kültürel ve piyasa nezdinde güvenilirliği arttırıp aslen toplumsal iyileşmeye hizmet etmektedir.

Yeşil ekonomi anlayışının köşe taşlarından bir diğeri, ulaşımda otonom araç kullanımıdır.Karbon salınımı azaltmak ve kazaları önlemek adına geliştirilmiş bu araçların kullanımı doğrudan yeşil bir diğer deyişle sürdürülebilir ekonomiye hizmet eder. Sürdürülebilir Kalkınma Projelerine eğilen belediyecilik anlayışının benimsendiği illerde, yüksek oranda kalkınma mümkündür.Her kurumun dijital dönüşüme entegre  olmasıyla başlayacak bu süreç için ilkin,Blockchain teknolojisi bilen ve bu bilinçte çalışmak isteyen personellerin kurumlara dahil edilmesi gerektiği aşikardır.

Doğaya adil ve saygılı toplumlar ancak köklenip çiçek açabilir. Bu köklenme sürecinde tüm kurum ve kuruluşlar dijital dönüşüme katkı sağlamalı ve bu noktada halkı da bilinçlendirmelidir.

 

KAYNAK: SİNEM ÖZKAYA,HARUN ÖZBEY ‘’OTONOM ARAÇLARIN AKILLI ULAŞIM POLİTİKALARI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ’’

Nevra YARAÇ, ‘’BLOCKCHAİN SÜRDÜREBİLİRLİK ÇARKINI DÖNDÜREBİLİR Mİ?’’

BURCU ZENGİN, GÜLİZ AKSOY ‘’SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA ANLAYIŞININ YEŞİL PAZARLAMA VE YEŞİL FİNANS AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ’’