YAPAY ZEKA HUKUK MESLEKLERİNİ İCRA EDEBİLİR Mİ?

Yayınlama: 26.02.2024
Düzenleme: 26.02.2024 12:47

YAPAY ZEKA HUKUK MESLEKLERİNİ İCRA EDEBİLİR Mİ?

 

Hayatımızın neredeyse her alanında kendine bir yer edinmeye başladı yapay zekâ. Her geçen gün de daha fazla gelişiyor ve nitelik kazanıyor. Bizim yerimize resimler çiziyor, kasiyerlik yapıyor, yazılar yazıyor, videolar hazırlıyor… İnsanlığın bilgi birikiminin tamamına erişebilme kapasitesine sahip, üstelik insanın yaş aldıkça zayıflayan hafızasının aksine yapay zekanın bilgi birikimi, becerisi, yapabildikleri gün geçtikçe artıyor.

 

Gelişmelerin hızı ve yapay zekanın artan becerisi göz önünde bulundurulduğunda günümüz birçok mesleğini icra eden insan bir tehditle karşı karşıya: Yapay zekanın mesleklerini ellerinden alması tehlikesi. Kendi konfor alanını genişletmek hayaliyle yaşayan insan için hiçbir işi kendi yapmasına gerek kalmayacak yeni bir yaşam tarzı mı kapıda? Peki, hiçbir iş yapmasına gerek kalmayan, üretime dahil olmayan insan vasıfsızlaşmayacak mı? Varoluşsal krizler yaşamayacak mı? Günümüzde mevcut psikolojik rahatsızlıkların ve kullanılan antidepresan haplarının kullanım oranının artışının perde arkasında; hayattan, sosyallikten ve ‘insan olmaktan’ uzaklaşmış olmanın insanın doğal yapısına aykırı oluşu olabilir mi? Bu gibi sorular yapay zekâ hayatımızda iyiden iyiye yer edinirken, ürkütücü yönünü kavramamız için sorulması gereken sorular.

 

Yapay zekâ şu anda marketlerde, sosyal medya mecralarında, iletişim ve postacılık faaliyetlerinde, bankacılık sektöründe, tekstil işlerinde ve matbaada kullanılmakta. Öyle ki uzmanlar önümüzdeki 10 sene içerisinde mevcut mesleklerin üçte ikisinin yapay zekâ tarafından yapılabileceğini açıkladılar. Dolayısıyla pek çok meslek tarihten silinmek üzere.

 

Hukuk meslekleri de aynı tehdit altında mı? Bu kadar yakın bir zaman diliminde hukuk mesleklerinin icrası da yapay zekanın hükmüne geçebilir mi?

Yargının temelini oluşturan mesleklerimiz uzun bir süre daha bu tehditten uzak gibi görünüyorlar. Etik değerler, vicdan gibi duygusal gereklilikler ve adil yargılanma kavramı yargılama faaliyetlerinin insanlar tarafından yürütülmesini gerekli kılmakta. Bununla beraber yapay zekanın bir asistan uygulaması şeklinde kullanılarak işleri hızlandırması yahut yardımcı hakimlik gibi bir alan dahilinde yalnızca dosya üzerinden tespit edilebilecek usuli eksiklikleri (zaman aşımı vb.) saptayarak yargılama sürecine hız kazandırarak katkı sağlaması mümkün.