“ZAYIFLAMA ÇAYI”

Yayınlama: 14.01.2024
Düzenleme: 14.01.2024 15:40

Jjjjj Jpg

“ZAYIFLAMA ÇAYI”

Her yıl piyasaya sürülen, bazıları 1 ayda 10 kg verdiren bazıları cayır cayır yağ yaktığını vadeden, kısa ve kolay yoldan kilo vermek umuduyla alınan o çaylar… Peki sağlıklı kilo vermek tek bir ürün ile mümkün olsaydı sizce de diyetisyen diye bir meslek grubu olur muydu? Sağlığı tehlike de olan kişilere kilo vermesi için mide ameliyatları yapılır mıydı? Ya da dünyada obezite sorunu her geçen artmaya devam eder miydi?

Peki bu çayların zayıflatma etkileri nerden geliyor?

Zayıflama çaylarına hepsinin yoğunlaştırılmış hali olarak bitki özleri eklenir. Aşırı dozlarda eklenmesi, karbonhidrat ve yağ metabolizmasının düzenli çalışmasını engeller. Termojenik ve laksatif özellikleriyle birlikte belirgin bir kalori açığı oluşturur. Böylece kilo kaybı başlar.

İçeriklerinde mutlaka sinameki, yeşil çay, mate yaprağı, kiraz sapı, maydanoz sapı gibi bitkiler bulunmaktadır. Hepsinin ortak özelliği vücutta laksatif ve diüretik etki oluşturmasıdır. Bu etkileri gösteren bitki özlerinin ve uyarıcı maddelerin yoğun şekilde eklenmesi, sağlıksız kilo kaybı için kaçınılmazdır. Laksatif özelliklere sürekli maruz kalmak bağırsaklardaki yararlı bakterilerinde kaybedilmesine neden olmaktadır.

Yapay ve yasaklanmış uyarıcılarda hızlı kilo kaybı sağlanması için bu çaylara eklenir. Efedrin, sibutramin ve alkaloid gibi maddeler birer toksik etki gösterebilen uyarıcı maddelerdir. Ne yazık ki bu durum, ilerleyen zamanlarda hücrelerin yıpranmasına ve sonrasında organ kayıplarına kadar yol açmaktadır.

Uzun süre bu tarz çaylar, karışımlar, içecekler kullanıldığında neler mi olur?

Karın ağrısı, sulu ishal, mide bağırsak kanamaları ve sonrasında bağırsak tembelliği gözlenir.

Vücudun kendi dengesinin korunmasında yardımcı olan su ve minerallerin sürekli azalması, kas zayıflığına ve kalbin çalışma yükünün artmasına neden olur.

2010 yılından itibaren, ülkemiz de dahil olmak üzere birçok yerde satışı yasaklanan sibutramin, obezite tedavisinde iştah kesici olarak reçeteli ilaçlarda bulunur. Bu tarz karışımlara eklenen sibutramin ve efedra gibi maddeler bilinçsiz kullanımı ile ani kalp krizi, hipertansiyon ve felç durumlara sebebiyet verdiği vakalarla da görülmüştür.

Kafein, bisakodil (laksatif) ve hidroklorotiyazid (diüretik) gibi toksik etki gösterebilen uyarıcı maddeler içen bu ürünler uzun vadede organ yetmezliğine yol açabilir

Yani tartıda gördüğümüz her bir eksilme iyiye işaret değildir. Hızlı kilo vermek için bu tarz içecekleri, çayları kullanmak sağlığınıza değer mi?

Unutmayın ki mucizevi kilo verdiren bir ilaç, besin ya da bileşen yoktur. Yaşamınızda ekleyemediğiniz veya da değiştirmediğiniz hiçbir şey sizin uzun vadede kilo problemlerini ortadan kaldıracak bir çözüm olamaz. Her sene popüler olarak ortaya çıkan bir bitki, bir çay, takviye ya da diyet sizin yıllardır beklediğiniz çözüm olmayacak. Duruma genel çerçeveden bakılmalı ve her zaman işin uzmanından destek alınmalıdır.

Kaynakça

Rothenberg DO, Zhou C, Zhang L. A Review on the Weight-Loss Effects of Oxidized Tea Polyphenols. Molecules. 2018 May 14;23(5):1176.

Ozhatay, E., & Deniz, G. (2017). Herbal Drugs Sold For Weıght Loss Purposes In Pharmacıes And Herbalısts In The European Sıde Of Istanbul. Lectio Scientific, 1(1), 18-25.

Habs M, Binder K, Krauss S, Müller K, Ernst B, Valentini L, Koller M. A Balanced Risk–Benefit Analysis to Determine Human Risks Associated with Pyrrolizidine Alkaloids (PA)—The Case of Tea and Herbal Infusions 2017; 9(7):717