1999 Öncesi Yapılar Ülke Gündeminde

Yayınlama: 02.03.2023
Düzenleme: 02.03.2023 16:50

1999 Öncesi Yapılar Ülke Gündeminde

Kesin Karar Gazetesi’nin “1998 ve öncesi yapılar mutlaka denetlenmeli” başlıklı haberinin ardından konu, ulusal basının da gündemine gelmeye başladı.

“Asrın felaketi” olarak adlandırılan Kahramanmaraş merkezli deprem felaketlerinin üzerinden haftalar geçti. On binlerce insanın hayatını kaybettiği, on binlerce vatandaşın yaralandığı, belki de binlerce insanın halen enkaz altında kaldığı büyük bir deprem felaketi yaşadık.

Depremin ardından gazetemiz muhabirlerinin, deprem ve binalar hakkında konuların uzmanlarıyla yaptığı röportajlar dikkat çekti.

Özellikle İnşaat Mühendisi Çetin Özdaş ile yaptığımız, 27 Şubat Pazartesi günü “1998 ve öncesi yapılar mutlaka denetlenmeli” başlığıyla gazetemizde yayımlanan haber sonrası risk oluşturan binalar konusu sıkça gündeme gelmeye başladı. Çetin Özdaş’ın da dikkat çektiği üzere 1998 yılı ve öncesi yapıların tekrar gözden geçirilmesi gerektiği belirtiliyor.

Ulusal basında yer alan haberlerde 1999 yılı ve öncesi yapılara dikkat çekiliyor, bu yapıların yeni deprem yönetmeliğine göre yapılmadığı, dolayısıyla büyük risk teşkil ettiği belirtiliyor.

CNN Türk ve Hürriyet’e konuşan uzmanlara göre, 1999’dan önce inşa edilen neredeyse tüm yapılar riskli statüsünde sayılmalı. Öncelikli olarak 24 yaşından büyük yapıların dönüşüme sokulması öneriler arasında ilk sıralarda yer alıyor.

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz, “Riskli yapı tespiti için uzun zaman gerekli. Bunun yerine ‘1999 öncesi inşa edilen tüm yapılar riskli statüsünde’ denilebilir. Evinin riskli olmadığını düşünenler test yaptırmalı. Böylece daha hızlı bir şekilde yüz binlerce konutun dönüşümden faydalanması sağlanır. Rezerv yapı alanlarına hızlıca konut inşasına başlanmalı. Bu alanlar önce 10-15 yıl dönüşümde evini tahliye edenler için kullanılmalı, sonra sosyal kiralık konuta dönüşmeli” dedi.

Afet Uzmanı, İnşaat Mühendisi Kubilay Kaptan ise “En kötü durumdaki binaları yıkmalıyız. Belki bazı binalar depremde hasar görecek ama yıkılmayacak. Tüm kaynağı her binayı güçlendirmeye harcamamıza gerek yok. En acil ve kesin olanları seçmeliyiz” şeklinde konuştu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.