Çorum
Açık
19°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
41,2852 %0,24
48,8775 %0,44
Ara
Kesin Karar Gündem 2022’de Gelir Bütçesi, Gideri Karşılayamadı

2022’de Gelir Bütçesi, Gideri Karşılayamadı

2022’de Gelir Bütçesi, Gideri Karşılayamadı

Çorum Belediye Meclisi’nin Nisan ayı toplantısı oldukça yoğun geçti. 2022 yılı faaliyet raporu, denetim komisyon raporunun görüşüldüğü, imar değişikliği taleplerinin değerlendirildiği toplantıda 2022 yılında gelir bütçesinin gider bütçesini karşılayamadığı görüldü.

Hobi Köyünde ‘Adaletsizlik Var’ İddiası

Cumhuriyet Halk Partisi Belediye Meclisi Grup Başkanvekili Tuncay Yılmaz, Hobi Köyü Projesi kapsamında bazı bölgelere tek katlı, bazı bölgelere iki katlı ev yapma izni aldığını belirterek, vatandaşın mağdur edildiğini söyledi.

Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, “Hobi köyüyle ilgili görüşmeler devam ediyor. Adaletsizlik bizim olduğumuz yerde gerekli görüşmeler yapılıyor” ifadelerini kullandı.

Başkan Faaliyet Raporunu Sundu

Toplantıda Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, 2022 yılı faaliyet raporunu meclise sundu. Belediyenin 2022 yılında yaptığı çalışmaları anlatan Başkan Aşgın, 2022 yılı içerisinde 21 yapım işinin 15’inin tamamlandığını, 6’sının ise 2023 yılı içerisinde hizmete sunulacağını söyledi.

Stratejik plana göre projelerin yüzde 80’inin tamamlandığını kaydeden Başkan Aşgın, diğer projelerin tamamlanması ile de bu oranın yüzde 93’e ulaşacağını kaydetti.

Aşgın, projeler arasında; Mimar Sinan Düğün Salonu, Mezarlıklar Müdürlüğü Hizmet Binası, Çorum Şehitliğinin Bakım ve Onarımı, Saat Kulesi’ne Bakan Dükkanların Cephe Sağlıklaştırması, Dikiciler Arastası Restorasyonu, Tarihi Çorum Sokağı, Sahipsiz Kediler Müşahede Evi, Kerebi Gazi Dükkanlarının Cephe Sağlıklaştırması, Z Kütüphaneler gibi projelerin yer aldığını kaydetti.

Gelir Bütçesi Yüzde 80 Arttı

2019 yılında yapılan stratejik planın üçünü yılını değerlendiren Aşgın, “Gelir bütçemizi çok önemli bir oranda artırdık. Göreve geldiğimiz günden beri aşkla çalışıyor, Çorum’umuz için gece gündüz demiyoruz. 2021yılına göre 2022 bütçe gelirlerini yüzde 80 artırdık. Daha fazla hizmet, daha fazla yatırım, hemşehrilerimizin hak ettiği daha çalışmaları daha çok hayata geçiriyoruz” diye konuştu.

Başkan Aşgın, Çorum Belediyesi bütçesinin emsal belediyeler içerisinde örnek bir yere sahip olduğunu da sözlerine ekledi.

Gelir, Gideri Karşılayamadı

Başkan Aşgın, 2022 yılında 1 milyar 257 milyon lira gider hesaplandığını, 1 milyar 147 milyon lira gelir elde edildiğini söyledi.

Başkan Aşgın’ın açıkladığı verilere göre 2022 yılında gelirler, giderleri karşılayamadı. Gelir bütçesinin gerçekleşme oranı yüzde 83,3 olurken, gider bütçesinin gerçekleşme oranı yüzde 81,4 olarak hesaplandı.

2022 yılında personel giderleri için 157 milyon, SGK ödemeleri için 14 milyon, mal ve hizmet alımı için 520 milyon, faiz giderleri için 36 milyon, cari transferler için 42 milyon, sermaye giderleri için 421 milyon, sermaye transferleri için 38 milyon, yedek ödenek için de 65 milyon lira harcandı. Toplamda gider bütçesi 1 milyar 257 milyon lira oldu.

Yine 2022 yılında 69 milyon vergilerden, 138 milyon teşebbüs ve mülkiyetlerden, 67 milyon bağış, yardım ve özel gelirlerden 631 milyon diğer gelirlerden, 240 milyon da sermayeden geldi. Toplamda gelir bütçesi 1 milyar 147 milyon oldu.

Borçlanma ve Ödeme Denk

Başkan Aşgın, belediyenin borçlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. 2022 yılında 90 milyon 72 bin lira borçlandıklarını ifade eden Aşgın, 89 milyon 222 bin lira borç ödemesi yaptıklarını söyledi.

Başkan Aşgın’ın konuşmasının ardından 2022 yılı Faaliyet Raporu, AK Parti ve MHP’li üyelerin oylarıyla kabul edildi.

Komisyon Seçimleri Yapıldı

Toplantının devamında yedek katip, Encümen, Plan ve Bütçe Komisyonu’na, İmar Komisyonu’na, Tarife Komisyonu’na, Milli Müdafaa Mükellefiyeti’ne, Çevre Belediyeler Birliği’ne üye seçimleri yapıldı.

Yedek Katip Üyeliğine ise İdris Keskin, 2022 yılı Encümen Üyeliğine Suat Aydoğan, Muhammed Fatih Temur, İsmail Bölükbaş, Plan ve Bütçe Komisyonu’na Namık Kemal Batman, Ertuğrul Eren, Bilal Selman Özünel, Nazik Bulut, Rüştü Çağlar, İmar Komisyonu’na Ünsal Yeter, Osman Fatih Gümüş, Übeydullah Ahıskalı, Hüseyin Gazi Uysal, Didem Tokgöz, Tarife Komisyonu’na Reha Kip, Mücahit Keskinel, İdris Keskin, Mustafa Gürbüzer, Erkan Özbal, Milli Müdafaa Mükellefiyeti’ne Mücahit Keskinel, Çevre Belediyeler Birliği’ne Cevdet Yalçınkaya, Mücahit Keskinel seçildi.

Belediye Yeni Şirket Kurdu

Çorum Belediyesi bünyesinde “Çorum Beltur Kültür Turizm Ticaret” adında yeni bir şirket kuruldu. Şirketin sermayesi 8 milyon olarak belirlenirken, yönetim kurulu başkanlığına İsmail Yağbat, Başkan Yardımcılığına Ünsal Yeter atandı. Belediyenin otoparkları ve sosyal tesisleri bu şirket bünyesinde bulunacak.

Çorum Belediyesinin eski hizmet binasında ikinci katta bulunan bazı odalar Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne 2 yıl süreyle tahsis edildi.

Toplantının sonunda Denetim Komisyonu’nun raporu görüşülerek kabul edildi. (Sümeyra Özdoğan)

MUHABİR: Haber Bülteni
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *