‘25 Bin 598 KHK’lıya Görevleri İade Edildi’
AK Parti Çorum Milletvekili ve Adalet Komisyonu Üyesi Av. Oğuzhan Kaya, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından KHK ile ihraç edilen 25 bin 598 kamu çalışanının görevlerine döndüğünü söyledi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) AK Parti grubu adına söz alan AK Parti Çorum Milletvekili ve Adalet Komisyonu Üyesi Av. Oğuzhan Kaya, şunları söyledi:
KHK’yle ihraç edilenlerin bir kısmı hakkında ceza soruşturması yapılmış, bu ceza soruşturmaları sonucunda bazıları hakkında takipsizlik kararı, bazıları hakkında beraat, bazıları hakkında cezai kararlar verilmiştir. Kanun hükmünde kararnameyle ihraç olanların 3.645’i kanun hükmünde kararnameyle tekrar iade edilmiş, 684’ü idari kararla geri iade edilmiş, 17.712’si OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu kararıyla iade edilmiş, yine 3.757’si yargı kararıyla iade edilmek üzere toplam 25.598 kişi iade edilmiştir. Ceza yargılaması sonucunda örgüt üyeliği ya da örgüte yardım etmekten ceza alanların başka bir işleme gerek kalmaksızın memurluktan veya çalışmaktan yoksun bırakılması, başka bir delile, ihtiyaca hacet kalmaksızın memurluktan çıkarılması en doğaldır çünkü böylelikle bu kişilerin örgüt üyelikleri mahkeme kararlarıyla sabit hâle gelmiş olmaktadır. Bir mahkeme kararıyla tespit edilmiş olmakla beraber, örgüt üyeliği bir suç olarak kabul edilip kamu görevinden çıkarma yanında hapis cezası ve benzeri yaptırımlara bağlanırken, iltisak ve irtibat hâllerinin suç istinadı olmaksızın sadece kamu görevinden çıkarma tedbirinin gerekçesi olarak öngörüldüğü de görülmüştür. Kamu görevinden çıkarılmak için sadece örgüt üyesi ya da örgüte yardım etmek değil, bunun yanında ceza yargılamasının ilgi alanına girmemekle beraber “iltisak” ve “irtibat” kavramının da geniş yorumlanması gerekir. Yani ceza yargılamasının ilgi alanına girmemekle beraber, iltisak ve irtibat yani yapışıkmış gibi birlikte hareket etme, gönüllü şekilde tabi olma, eylemlerini bir grubun, örgütün ya da yapının işaretlerine, talimatlarına, yönlendirmelerine göre gerçekleştirme, kendi davranışlarını bireysel iletişim yoluyla ya da yazılı ya da görsel basın, sosyal medya paylaşımları üzerinden gelen mesajları dikkate alarak belirleme hâli de kamu görevinden çıkarılmasının hukuki gerekçeleri arasında yer almıştır. Bu nedenle, ilgililer hakkında ceza yargılamasında, üyelik suçlamalarıyla açılan soruşturmalarda veya davalarda takipsizlik ya da beraat kararları verilmiş olsa dahi idari yargı yerleri ya da idare irtibat ve iltisak unsurları yönünden de işlemi incelemek zorundadır.
İhraçların amacı kamu gücünün örgüt lehine kullanılmasını engellemektir. Her kamu görevlisinin az veya çok bir kamu gücü kullandığı ortadadır. Bu nedenle, iltisaklı ve irtibatlı olan kamu görevlilerinin ceza yargılamasının alanına girmediği alanlar da tespit edilerek bu anlamda da işlem yapılmıştır. Yargı kararlarında, bir kişi FETÖ üyesi olduğu suçlamasından adli yargıda takipsizlik veya beraat kararı alsa dahi, kişinin terör örgütüne irtibat ve iltisakı tespit edilirse idari yargı açısından göreve iade edilmesi mümkün değildir.” (Zahide Yasemin Özden)