Çorum
Açık
21°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,5557 %-0.49
47,6301 %-0.58
Ara
Kesin Karar Ulusal Bir Metrekarelik Dükkanda Bakıra Adanmış Ömür

Bir Metrekarelik Dükkanda Bakıra Adanmış Ömür


Bir Metrekarelik Dükkanda Bakıra Adanmış Ömür

Gaziantep’te yaşayan ve bakırcılık mesleğini 71 yıldır yaşatan 83 yaşındaki Miktat Çelik, teknolojiye direnerek mesleğini aşkla icra etmeye devam ediyor.
Gaziantep Bakırcılar Çarşısı’nda 71 yıldır bakırcılık mesleğini icra eden 83 yaşındaki Miktat Çelik, geleneksel el işçiliğini yaşatmaya devam ediyor. Çelik, çocuk yaşta başladığı mesleğini büyük bir aşkla sürdürerek, teknolojinin ve modern üretim yöntemlerinin gölgesinde kaybolmaya yüz tutmuş bir zanaatı ayakta tutmaya çalışıyor. Gaziantep’in en yaşlı bakırcı ustası olan Çelik, mesleğini yaparken sadece bakırdan ürünler üretmekle kalmıyor, aynı zamanda bu geleneksel sanatın inceliklerini genç kuşaklara aktarmak için de çaba harcıyor. Bakırcılar Çarşısı’ndaki bir metrekarelik atölyesinde işini aşkla yapan Çelik, çevresindeki genç bakırcı ustalarına da örnek oluyor.

“Ben bakırcılık mesleğinde 6 çocuk büyütüp evlendirdim”
Bakırcılık yaparak çocuklarına yaşam kurduğunu anlatan Miktat Çelik, “1953 yılında bu mesleğe başladım. Önceden bakırcılık çok popülerdi. Biz de mesleğe ilgi duyduk. Arkadaşım bana ’birlikte bakırcılık yapalım’ dedi. Birlikte başladık bakırcılığa. Daha sonra ben meslekte devam ettim. Benimle birlikte başlayan arkadaşlarım mesleği bıraktı. O zamanlarda çıraklık güzeldi. Bizim zamanımızda ailemiz ustalarımıza, ‘eti senin kemiği benim’ derdi. Şimdi maalesef öyle değil. Ben bakırcılık mesleğinde 6 çocuk büyütüp evlendirdim. Uzun yıllardır meleğimi severek yapıyorum. Fakat meslek öldü. Bakıra rakip ürünler çıktığı için vatandaşlar onlara yöneldi. Ben işimi sevdiğim için yorulmuyorum. Günlük çalışma saatimi kendim ayarlıyorum” dedi.

KAYNAK: İHA
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *