Çorum
Kapalı
19°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
41,2982 %0,36
48,3685 %0,56
Ara
Kesin Karar Ulusal Bitlisli Uzayseverler Teleskopla Güneşi Gözlemledi

Bitlisli Uzayseverler Teleskopla Güneşi Gözlemledi

Bitlisli Uzayseverler Teleskopla Güneşi Gözlemledi

BİTLİS (İHA) – NASA’nın güneşte son yıllardaki en şiddetli patlamanın gerçekleşeceğini duyurması üzerine Bitlis’teki uzayseverler teleskop başına geçerek güneşi gözlemledi.
Bitlis’te bir araya gelen 15-20 kişilik grup, bir yandan doğa harikası Van Gölü bir yandan da tarihi İncekaya köyündeki mağaraların olduğu mevkide teleskopları ile güneşi izledi. Bitlis’te üniversitede görev yapan doğa ve uzay gözlemcisi Dr. Öğretim Üyesi Cihan Önen, 15-20 kişilik bir grup olarak güneşin içindeki lekeleri, detayları ve hücreleri görüntüleme fırsatları olduğunu söyledi. Önen, “2024 yılına güneşteki olaylara dair açıklamalar olmaktadır. Biz de doğa ve uzayseverler olarak Bitlis’in Van Gölü kıyısında yer alan doğa harikası Por Mağaraları’nın orada güneş teleskoplarımızı kurduk. Yaklaşık 15-20 kişilik bir grup halinde güneşin içindeki lekeleri, detayları ve hücreleri görüntüleme fırsatımız oldu. Güneş ilgimiz devam ediyor. Yaklaşık bir aydır güneşi takip etmekteyiz. Bizde ayrı bir heyecan uyandırmaktadır. Bunun yanında tehlikeleri var. Özellikle filtresiz özel sistemli teleskoplar kullanılmadığı zaman göz için çok tehlikeli bir durum oluşturabilir. Çıplak gözle özel bir filtre kullanmadan gözlem yapılmaması gerekiyor. Sabah saatlerinde teleskoplarımızı kurduk, yaklaşık 4-5 saat güneşi gözlemledik. Bundan birkaç hafta önceden gözlemledik. Doğa ve uzayseverler olarak sürekli olarak heyecanla takip ediyoruz. Van Gölü kıyılarındaki Bitlis’in eşsiz güzellikteki tarihi Por Mağaraları bölgesinde uzayı gözlemleme fırsatını bir arada tattık. Güneşin yüzeysel detaylarını ve hücrelerini gözlemlemek gerçekten heyecan vericiydi” diye konuştu.
Geçtiğimiz günlerde NASA tarafından yapılan açıklamada, güneşte son yıllardaki en şiddetli patlamanın gerçekleştiği ve patlama sonrası radyo sinyallerinin geçici olarak devre dışı kalacağı ve elektrik kesintilerine yol açabileceği duyurulmuştu.




















KAYNAK: İHA
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *