Çorum
Hafif yağmur
9°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
43,4977 %0.02
51,4138 %0.13
Ara
Kesin Karar Gündem Çorum’daki Tarihi Yapı, 63 Yıl Sonra Özüne Dönüyor

Çorum’daki Tarihi Yapı, 63 Yıl Sonra Özüne Dönüyor

Çorum’daki Tarihi Yapı, 63 Yıl Sonra Özüne Dönüyor

Çorum'da 1923'te kütüphane olarak inşa edilen, 1960'tan bu yana ise belediye binası olarak kullanılan tarihi taş binanın tekrar kütüphane olarak 7 gün 24 saat hizmet vermesi için yürütülen restorasyon çalışmasında sona gelindi.

Dönemin Hususi İnşaat Komisyonunca Milli Kütüphane olarak inşa edilen dikdörtgen şeklindeki iki katlı binanın üst katı kütüphane, müzelik eserler teşhir odası, öğretmenler birliği toplantı salonu, müzik çalışma odası; alt katı ise Osmanlı Bankası ile özel iş yerlerinin bulunduğu merkez olarak 3 Ağustos 1925'te hizmete girdi.

Adını, dış cephesinde kullanılan sarı renkte kum taşından alan tarihi binada 1938 yılında yapılan değişiklikle banka şubesi ve özel iş yerleri çıkarılarak kütüphane alt kata indirildi, üst kat ise halkevi olarak hizmete sunuldu.

Kentin en dikkati çeken yapıları arasında bulunan bina, 1960 yılında Çorum Belediye Başkanlığına devredildi.

Yaklaşık 60 yıl belediye binası olarak kullanılan tarihi binanın, Çorum Belediyesinin geçen yılın sonunda yeni hizmet binasına taşınmasıyla aslına uygun şekilde kullanılması için çalışma başlatıldı.

Çorum Belediyesince yürütülen ve sonuna gelinen restorasyon çalışmasının tamamlanmasının ardından binanın alt katı 110 kişinin aynı anda çalışma yapabileceği millet kütüphanesi olarak 7 gün 24 saat hizmet verecek.

Nostaljik görünümlü mobilyalarla dekore edilecek binada öğrencilerden araştırmacılara kadar geniş bir kitlenin istifade edeceği binlerce kaynağa yer verilecek.

BİNA YILSONUNDA KÜTÜPHANE OLARAK HİZMET VERMEYE BAŞLAYACAK

Çorum Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünce korunması gerekli taşınmaz tescili bulunan taş binanın, Çorum'un en kıymetli binası olduğunu söyledi.

Binanın Cumhuriyet ile yaşıt olduğuna işaret eden Aşgın, "Cumhuriyet'imizin kurulduğu, savaştan çıktığımız yıl ecdadımızın neyi hedeflediğini göstermesi bakımından son derece önemli bir bina. Biz burayı ilk kurucu iradenin düşüncesine uygun şekilde yeniden dizayn etmek istedik. Üst katı Belediye Başkanlığı makamı olarak muhafaza edeceğiz. Alt katla ilgili kütüphane tasarrufumuz oldu." bilgisini verdi.

Çalışmalarda son aşamaya gelindiğini dile getiren Aşgın, "7 gün 24 saat açık olan, ışıkların hiç sönmediği bir kütüphane olarak hizmet verecek şekilde çalışmalarımızı başlattık, ihale süreçleri tamamlandı. Bu yıl sonu itibarıyla burayı kütüphane fonksiyonuyla açılır hale getireceğiz. Gençlerimizi burada kitapla medeniyetimizin dokusuyla buluşturacağız. 2024'ün ilk günleriyle resmi açılışını yapacağız." diye konuştu.

Binanın, "Çorum Belediyesi Millet Kütüphanesi" adıyla hizmete sunulacağını aktaran Aşgın, hizmete açılmasıyla kent merkezindeki kütüphane sıkıntısının da giderileceğini kaydetti.

Aşgın, sürekli açık olacak kütüphanede gençlere ikramlarda bulunacaklarını, rahat etmeleri için her ayrıntıyı gözeteceklerini vurguladı.

Anadolu'nun ilk medeniyetlerinden Hititlerin başkenti Hattuşa'ya ev sahipliği yapmasından ötürü Çorum'un önemli bir tarih ve kültür merkezi konumunda bulunduğuna dikkati çeken Aşgın, yeni kütüphaneyle Çorum'un önemli bir ilim merkezi olması yolunda adım atılacağını ifade etti.

[gallery link="file" size="medium" ids="63845,63846,63847,63848,63849,63850,63851"]

KAYNAK: İHA
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *