Çorum
Açık
18°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,0514 %0.03
46,9841 %-0.05
Ara
Kesin Karar Gündem Depremlerle İlgili Korkutan Gerçek

Depremlerle İlgili Korkutan Gerçek

Depremlerle İlgili Korkutan Gerçek

Çorum’daki depremler henüz bilinmeyen iki farklı fayda gerçekleşmiş.

Çorum’da meydana gelen 3.8 ve 3.4 büyüklüğündeki iki deprem büyük panik yarattı. Depremin ardından yapılan incelemelerde Çorum’da daha önce keşfedilmemiş farklı bir fay üzerinde meydana geldiği ortaya çıktı. Yer Bilimci Prof. Dr. Vedat Deniz, bu fayla ilgili henüz bir bilginin bulunmadığını, tespit için detaylı bir çalışma yapılması gerektiğini söyledi.

İki Kez Sallandık

Geçtiğimiz Cumartesi günü Çorum, deprem gerçeğini tekrar hatırladı. Kandilli Rasathanesi verilerine göre akşam saat 20.54’te merkez üssü Bayat Mahallesi olan yerin 5 kilometre derinliğinde 3.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

İlk sarsıntıdan 10 dakika sonra saat 21.04 sıralarında merkez üssü Pınarcık Köyü olan yine yerin 5 kilometre derinliğinde 3.4 büyüklüğünde ikinci bir deprem meydana geldi.

Bu depremlerin hemen ardından 2.0 ve 2.3 büyüklüğünde olmak üzere iki artçı sarsıntı daha gerçekleşti.

Korku ve Panik Yaşandı

Kısa aralıklarla meydana gelen depremlerden ötürü panik yaşayan vatandaşlar sokağa dökülürken, şehir içi trafiğinde de uzun araç kuyrukları oluştu.

Ayrıca vatandaşlar, Çorum merkezden uzaklaşarak bağ evlerine ve köylere gitti. Bazı vatandaşların halen kente gelmeye çekindiği kent kamuoyunda biliniyor.

Vedat Deniz, Gazetemize Anlattı

Gazetemiz muhabirine depremin detaylarıyla ilgili konuşan Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi, Yer Bilimci Prof. Dr. Vedat Deniz, ilginç bir gerçeği paylaştı. 3.8 ve 3.4 büyüklüğünde gerçekleşen depremlerin Ulukavak ve Bayat Mahallesi’nde bulunan daha önce bahsedilmeyen bir fay üzerinde gerçekleştiğini söyledi.

“Bir Fay Olup Olmadığını Bilmiyoruz Ama Deprem Üretmiş”

Depremlerin bugüne kadar henüz tespit edilmemiş farklı bir fayda meydana geldiğini dile getiren Prof. Dr. Vedat Deniz, “Kahramanmaraş ve bölgesini etkileyen depremin ardından Çorum’da olan depremlerden iki tanesi bildiğimiz faylar. Biri 15 Şubat 2023 tarih 18.12’de 4.1 büyüklüğünde Boğazkaya-Mecitözü’nde bir deprem ve ardın da artçıları oldu. Bunlar bildiğimiz faylar. Buradaki depremlerde bizim bildiğimiz Mecitözü fayı ve kollarında gerçekleşmiş. Diğeri ise Pancarlık diye geçen yer Salhançayı fayı üzerinde ve Kavacık’dan Atçalı’ya kadar 2.3 ve 1.7 büyüklüğünde. İlginç olan Ulukavak ve Bayat Mahalleleri’nde meydana gelen depremler. Bunlar 3.8, 3.4 ve 2.2 büyüklüğünde vatandaşların hissettiği depremler. Yapılan jeolojik çalışmalarda buralarda fay olduğuna dair bir bilgi yok. Dolayısıyla burada bir fay olup olmadığını bilmiyoruz ama deprem üretmiş” diye konuştu.

“Paniğe Gerek Yok Ancak Böyle Bir Durum Var”

Vatandaşların panik yapmaması gerektiğini, ancak güncel durumu da bilmeleri gerektiğini vurgulayan Vedat Deniz, “Bunlar küçük depremler. Yeni depremlerin olduğu faylar büyük deprem üretebilir mi üretmez mi bilmiyoruz. İnsanları paniğe sürüklemeye gerek yok. Ancak burada böyle bir durum var. Şuana kadar yakın tarihlere kadar böyle bir durum yok. Burada eğer gerçekten bir fay varsa zaten bu bölgenin alüvyon zemin olması açısından, bu fayın özelliğinin tespit edilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“Çalışmayı MTA Yapabilir, Belediye Önayak Olabilir”

Bölgede çalışmayı Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğünün (MTA) yapabileceği vurgulayan Deniz, “Depremlerin olduğu bu bölgeler zemini alüvyon olan bölgeler. Dolayısıyla fayları tespit etmek için detaylı bir çalışmaya, teçhizata ihtiyaç var. Bunu da yapabilecek kurum bellidir. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) bu çalışmayı yapabilir. Bu çalışmanın yapılması için belediyemiz de önayak olup bu konuyu bakanlığa taşıyabilir” şeklinde konuştu.

Mecitözü ve Salançayı faylarına da dikkat edilmesi gerektiğini dile getiren Deniz, “15 Şubat’ta Mecitözü fayında 4.1 büyüklüğünde meydana geldi. Orada çok deprem de oldu artçı. Salançayı fayı ve Mecitözü 5.5 büyüklüğünde deprem üretme kapasitesi var. Dolayısıyla bu faylara da dikkat etmek gerek” dedi.

MUHABİR: Haber Bülteni
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *