HİTÜ Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, gazetemizin Genel Yayın Yönetmeni Ayhan Aykanat ve Yazı İşleri Müdürü Ömer Faruk Söylemez’in de katıldığı özel bir bilgilendirme toplantısı yaparak, Hitit Üniversitesi’nin geçmişten bugüne kat ettiği aşamaları ve üniversite hakkında merak edilen konulara dair açıklamalarda bulundu.
Hitit Üniversitesi rektörlük makamında gerçekleştirilen ve Çorum’da yayımlanan gazetelerin temsilcileriyle yapılan özel toplantıda en çok merak edilen konuların başında gelen, HİTÜ Tıp Fakültesi öğrencilerinin eğitim süreci için büyük önem taşıyan Morfoloji Binası konusunda çok çarpıcı bir bilgiyi de paylaştı.
Kuzey Kampüs Tamam
HİTÜ Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, rektörlük makamında gerçekleştirilen toplantıda, üniversitenin fiziki yapılanması hakkında kamuoyunda yanlış bilinen bazı konulara da açıklık getirerek, Kuzey Kampüsü’nün fiziki gerçekleşme oranının yüzde 100 seviyesinde olduğunu, 2025 yılı itibarıyla Kuzey Kampüs’ün tamamlandığını söyledi.
HİTÜ Rektörü Prof. Dr. Öztürk, İlk 2 yıl pandemi ve son iki yıl yaşanan deprem felaketleri nedeniyle devletin bütçede uyguladığı kısıtlamaya rağmen merkez ve ilçe kampüslerinin fiziki alanlarında hayata geçirilenleri şu şekilde sıraladı.
1-Toplam kapalı alan 2019 yılında 127 bin metrekareyken, 2025 yılında yüzde 28 artışla 162 bin 640 metrekareye çıkarıldı.
2-2019 yılında 14 bin metrekare olan araç yolu yüzde 217 artışla 44 bin 500 metrekareye çıkarıldı. Yaya yolu ise aynı dönemler arasında 2 bin metrekareden yüzde 980 artışla 21 bin 600 metrekareye çıkarıldı.
3-Bisiklet yolu yüzde 335 artışla 8 bin 700 metrekareye çıkarıldı.
4-Üniversite öğrencilerinin kullanımına sunulan spor alanları 18 bin metrekareden 24 bin 611metrekareye çıkarıldı.
5-2019 yılında 18 bin metrekare olan eğitim alanı 23 bin 400 metrekareye çıkarıldı.
6-Yeni binası ile 22 bin metrekare kapalı alana sahip olan İlahiyat Fakültesi eğitime açıldı.
7-Sungurlu Meslek Yüksek Okulu tamamlanarak hizmete açıldı.
Çorum Destek Vermezse Morfoloji Binası Başka Bahara
HİTÜ Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, Tıp Fakültesi Morfoloji Binasının ihale aşamasında 2023 yılı Şubat ayında meydana gelen deprem nedeniyle, devlet yatırımlarında önceliklerin değiştiğini belirterek, TIP Fakültesi Morfoloji Binası’nın yapıma başlanması için, toplam proje bedelinin yüzde 20’nin yerel imkanlarla karşılanması halinde, 1.6 milyar liralık yatırım gerektiren binanın yatırım programına alınarak kısa zamanda ihale edilip, Morfoloji Binası’nın yapılabileceğini aktardı.
Prof. Dr. Öztürk, basın toplantısında konuya ilişkin soruları cevaplarken, “Bizim Üniversite olarak yapabileceklerimiz bir usüle bağlı, ancak Çorumlu iş adamları siyasiler devreye girer ve yatırım bedelinin yüzde 20’sine katkı verirse, çok kısa sürede Morfoloji Binası TIP Fakültesi öğrencilerimizin ve hocalarımızın kullanımına açılır, biliyorsunuz öğrencilerimizin an itibarıyla hangi şartlarda eğitim aldığını” dedi.
HİTÜ Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk üniversite hakkında merak edilenler ve üniversitenin mevcut durumuna yönelik yaptığı açıklamada Tıp Fakültesi Morfoloji Binası hakkında şu ayrıca şu bilgileri de paylaştı.
“Tıp Fakültesi Morfoloji Binası ilk olarak 2020 yılında yatırım programına alınması teklif edildi ve onaylandı. Uygulama Projelerinin yapılması için 2021 yılında tarihinde sözleşmesi imzalandı ve 2022 yılında yapım ihalesine hazır hale getirildi. 2020 yılında yapımına başlanan Kuzey Kampüs 1. Etap İkmal işi tamamlanana kadar, Morfoloji Binası projeleri de hazır hale getirildi.
Toplam kapalı alanı 25.000 metrekare olan Tıp Fakültesi Morfoloji Binası, 2 Etap halinde projelendirildi. Strateji Bütçe Başkanlığı tarafından ilk Etapta 12.500 metrekarelik kısmının ihale edilmesi uygun görülerek yatırım programına alındı.
Morfoloji Binası 2023 yılı ilk aylarında ihale edilmesi planlandı ve şubat ayının ilk haftasında yapım ihalesi ilana hazır hale getirildi. Ancak; 6 Şubat 2023 tarihinde ülkemizde gerçekleşen deprem felaketi sebebiyle; Cumhurbaşkanlığı Genelgesine göre, Strateji Bütçe Başkanlığı tarafından yatırımlardaki tüm öncelik deprem bölgesine ve diğer bölgelerde deprem açısından dayanıksız binalara ve gerçekleşme oranı yüzde 50 üzerinde olan yatırımlara verilmesi sebebiyle; proje yatırım programında iz projeye çekildi. Bu sebeple ödeneği Kuzey Kampüs Merkezi Derslikler ve İdare Binası İkmal İnşaatına aktarıldı.”
Morfoloji Binası Nedir?
Tıp Fakültesi öğrencilerinin eğitimlerini kaliteli düzeyde yapabilmelerine imkân sağlayan binada amfiler, derslikler, kafeterya, okuma salonu, laboratuvarlar, seminer toplantı odaları, öğrenci ve öğretim üyelerinin ortak ve ayrı kullanımına imkan sağlayan alanlar bulunuyor.
Öğrenci Sayısında Doluluk Yüzde 100
HİTÜ Rektörü Prof. Dr. Ali Osman, rektörlük makamında gerçekleştirdiği dar kapsamlı özel basın toplantısında, öğrenci sayısının düştüğü yönünde kamuoyunda yanlış bilgilerin dolaştığını belirterek, bilgiye ulaşmanın bu kadar kolay olduğu bir dönemde Hitit Üniversitesine yönelik asılsız iddiaların Çorum’a ve üniversiteye zarar verdiğinin altını çizerek, “2022, 2023 ve 2024 yıllarında yüzde 100’e yakın doluluk oranına ulaşıldı. 2019 yılında 15 bin olan öğrenci sayısı 2025 Haziran ayı itibarıyla 19 bine oldu. Hiçbir fakülte ya da eğitim birimi kapatılmadı. 2019-2025 yılları arasında 15 Önlisans, 9 Lisans ve 32 Lisansüstü olmak üzere toplam 56 program açıldı. Şu an 66 Önlisans, 33 Lisans ve 82 Lisansüstü programda eğitim-öğretime devam ediliyor. Mesleki eğitimi organize sanayiye taşıdık. Çorum Organize Sanayi Bölgesinde Makine, Kaynak Teknolojileri, Mekatronik ve Kuyumculuk programlarıyla eğitime başlandı” dedi.
Yabancı Öğrencilerin Katkısı 210 Milyon Lira
HİTÜ Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk 63 farklı ülkeden öğrencilerin Hitit Üniversitesi’nde eğitim hayatını sürdürdüğü ifade ettiği toplantıda, HİTÜ’de öğrenim hayatına devam eden yabancı öğrencilerin ülke ekonomisine katkısının 210 milyon lira olduğunu ifade ederek “sadece bu konuda bile ciddi bir ihracat yapıyoruz” dedi.
Rektör Prof. Dr. Öztürk, konuya ilişkin açıklamasında şu ifadeleri dile getirdi. “2019’da 255 olan Uluslararası öğrenci sayısı 2025 Haziran ayı itibariyle 1157’ye çıkarıldı. Şehir ekonomisine büyük katkı ve üniversitenin eğitim uluslararasılaşması sağlandı.
Uluslararası öğrencilerimizin ülke ekonomisine katkısı 210 milyon TL.
Bilgisayar Mühendisliği, Beslenme ve Diyetetik, Sosyal Hizmet, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi yüzde 100 İngilizce, Uluslararası İlişkiler yüzde100 İngilizce, İşletme ve Matematik bölümlerine öğrenci alındı.
Mevcutta pasif durumda olan 13 programımı aktif hale getirerek yeniden öğrenci alımı sağlandı”
Avrupa’ya Akademik Pasaport
Rektör Prof. Dr. Öztürk Hitit Üniversitesi diplomasının aynı zamanda Avrupa’ya akademik pasaport almak gibi bir niteliğinin de olduğuna vurgu yaparak, “İlahiyat, Tarih, Bilgisayar Mühendisliği, Engelli Bakım ve Rehabilitasyon, İnşaat Teknolojisi, İş Sağlığı ve Güvenliği, Medya ve İletişim, Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği programlarından mezun olacak öğrenciler Türkiye Yeterlilik Çerçevesi (TYÇ) logolu diplomalarıyla yurtdışında da artan oranda istihdam imkanları bulacaklar” dedi. Rektör Prof. Dr. Öztürk ayrıca İşletme, Uluslararası Ticaret ve Lojistik, Türk Dili ve Edebiyatı, Arkeoloji ile Antropoloji programları için de TYÇ logosu alınmasına yönelik çalışmaların devam ettiğini de ifade etti.
TYÇ logosu o programın kalite güvence süreçlerini gösterir. Diploma, sertifika veya belgenin üzerinde TYÇ logosunun bulunması, o programın kalite güvence süreçlerinin etkin bir şekilde işletildiğini gösteriyor. Bu kapsamda TYÇ; Avrupa Yeterlilik Çerçevesi ile uyumlu olacak şekilde tasarlanan; ilk, orta ve yükseköğretim dâhil, meslekî ve genel eğitim ve öğretim programları ve diğer öğrenme yollarıyla kazanılan tüm yeterlilik esaslarını gösteren ulusal yeterlilikler çerçevesidir.
TEKNOFEST Başarısı
HİTÜ Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, Üniversitesin performansına yönelik değerlendirmesinde şunları dile getirdi. “İlk etapta 2020 yılında “Makine ve İmalat Teknolojileri” alanında ihtisaslaşan tek üniversite olduk, 2023 yılında ise Teknoloji Transfer Ofisi Anonim Şirketini kurmamızın ardından, uluslararası öğrenci sayısı 2025 yılında 1157’ye ulaştı. Son 5 yılda 542 TÜBİTAK öğrenci projesi hayata geçirildi. TEKNOFEST'te, Hitit Üniversitesi öğrencilerinden oluşan HititAITech takımı Türkiye 2.’si, BioCellScience takımı Türkiye 3.’sü oldu. Öğrencilerimiz, Üniversite Öğrenci Toplulukları İş Birliği ve Destek Programı kapsamında toplam bütçesi 3 milyon 200 bin TL olan 49 projeye imza attı. Üniversitemize 2025 yılına kadar 9 Patent kazandırıldı. Son 5 yılda 18 yeni AB Projesi, 46 adet Makina ve İmalat Teknolojileri Projesi ve 33 adet TÜBITAK-TEYDEB projesi tamamlandı. TÜBİTAK Projelerinden 12 milyon 500 bin TL, TÜBİTAK Öğrenci Projelerinden 3 milyon 150 bin TL, Avrupa Birliği Erasmus+ Projelerinden 108 milyon 715 bin TL finans sağlandı.”

















