Emlak Piyasasında İşler Sarpa Sardı!

Yayınlama: 01.03.2023

Emlak Piyasasında İşler Sarpa Sardı!

Artan nüfus, enflasyona bağlı artan maliyetler sonrası konut piyasası kördüğüm halde. İşin uzmanları arap saçına dönen durumda çözümün devlette olduğunu ve buna bir çözüm bulunması gerektiğini söylüyor.

Çorum Emlakçılar Odası Başkanı Ömer Okçu, Emlakçılar Odası yönetim kurulu üyesi Mehmet Akış ve Emlakçı Mustafa Aşan’a vatandaşların merak ettiği soruları sorduk.

Ülkemizde yaşanan deprem felaketinin ardından gözlerimiz bir kez daha yaşadığımız binalara çevrildi. Herkes evinin sağlamlığını merak ederken emlak piyasasında da hareketlilik yaşanıyor. Evinden memnun olmayanlar vatandaşların yanı sıra deprem bölgesinden şehrimize sığınan vatandaşlar da ev bulma telaşı yaşıyor. Son zamanlarda kiralık ev sayısındaki azalışa bu etkenlerin yanı sıra yüksek fiyatlar da eklenince iş içinden çıkılmaz bir hâl aldı.

Gerek kiralık ve satılık ev sayısındaki azlık gerekse maliyetlerin oldukça yüksek oluşu vatandaşın elini kolunu bağlarken emlakçılar da pek iç açıcı şeyler söylemiyor.

Çorum Emlakçılar Odası Başkanı Ömer Okçu’ya konut piyasasındaki son durumu sorduk.

“Kiralık evlerin sayısı azalıyor mu?”, “Depremzede vatandaşların Çorum’a gelmesi ile birlikte piyasada neler değişti?” ve “Vatandaşlar ev alırken nelere dikkat ediyor?” diye sorduğumuz Okçu şunları söyledi:

“Ev Bulmak Zor”

Çorum’da konut fiyatlarındaki artıştan dolayı kiralık evlerin fiyatı da artış gösterdi. Kiralık ev bulmakta hem biz emlakçılar hem de vatandaşlar zorlanıyor. Bin TL’nin altında kiralık daire bulmak imkansız. O binalar da yaşamaya elverişli olmayan daireler.

“Ev Sahibi – Kiracı Mahkemelik Oluyor”

Devlet yüzde 25 kira artışı verdi ancak vatandaş artışı yeterli enflasyondan dolayı yeterli bulmuyor. Bu sebepten birçok ev sahibi ve kiracı mahkemelerde hak arıyor.

“Depremzedelerden Ücret Talep Etmiyoruz”

Deprem bölgesinden gelen vatandaşlarımız eşyalı ev istiyor ancak eşyalı ev bulmak da zor. Daireler eşyalı olunca fiyatı da artıyor. Allah herkese yardım etsin. Biz de depremzedelere yardımcı olmak için çabalıyoruz. Onlardan ücret talep etmiyoruz. Mal sahibine de ücreti yansıtmıyoruz.

Düzensiz maliyet artışı nedeniyle dairelerin satışı 2 milyondan aşağı olmuyor. Devlet bankalarının kredileri güzel ancak onlar da kredi verirken oldukça seçici davranıyor.

“Ellerini Vicdanlarına Koysunlar”

Fiyatlar yüksek. Allah müteahhitlere yardımcı olsun. Müteahhitlere ve onlara arsasını veren insanların da ellerini vicdanlarına koymasını rica ediyorum. Onlar da satışta kapıyı yüzde 50’den açıyor. 1 milyon 250 bin liraya mal ettiği binayı 2 milyon 250 bin liraya satıyor. Bunu satarken de şunu düşünüyor: Ben tekrar bina yapacağım zaman bu binayı 1 milyon 250 bin liraya değil 2 milyona mal edebileceğim. Kâr marjım düşüyor.

Bu durum vatandaş için çok zor. Bugünkü ekonomik koşullar nedeni ile işlerimiz durma noktasına geldi.

“Kimse Depreme Dayanıklılığı Sorgulamıyor”

Vatandaşlar ev alırken veya bir evi kiralarken metrekaresini, kullanışlı olup olmadığını soruyor ancak depreme dayanıklı mı diye sormuyorlar.

“Çorum’daki Bazı Yapılar Denetlensin”

Emlakçılar ayrıca Çorum’daki yapıların denetlemesi konusunda da ricada bulundu.

Çorum’da özellikle kamu binalarının ve okulların başta olmak üzere binaların depreme dayanıklılığının denetlenmesini isteyen emlakçılar okul ve resmi hizmet veren bazı binalardan dolayı tedirgin olduklarını söyledi.

Görüşlerini aldığımız bir diğer emlakçı ise Spot Emlak Yatırım Danışmanlığı Sahibi Mustafa Aşan oldu.

Mustafa Aşan da piyasadaki çıkmaza vurgu yaptı.

Aşan’ın konu ile ilgili düşünceleri şu şekilde:

Çorum’da kiralık konutlarda en az 1-2 yıllık bir sorun yaşanıyordu. Kiralık konut bulunmuyordu. Bunun zaten fiyatları çok yüksekti. Çorum göç alan bir il olduğu için dışarıdan gelen insanlar ev bulmakta çok zorlanıyor. Bugün 7-8 bin, 10 bin liralara kiralar duyuyoruz. Sitelerde 15 bin liraya kadar çıkan kiralık evler var. İnsanlar kente geliyor, buradaki kiralık evlerdeki fiyatları duyduğu zaman şaşırıyor. Şehir kenarlarındaki evlerin kiraların kirası 2 bin 500, 3 bin lira oldu ve buna rağmen ev bulamıyorsunuz. Beğenilmeyen eski evlerin 3 bin 500, 4 bin lira oldu. İnsanlar ne yapacak?

“Çorum’a 7 Bin Depremzede Geldi”

Böyle bir durumdayken deprem oldu. Çorum’a gelen depremzede sayısı 7 bin civarında bunun bin 300’ü ilçelere gitti. Kalanlar merkeze yerleştiriliyor. Onların bir kısmı yurtlara yerleştirilse de birçoğu ev arıyor. Günlük 25-30 tane deprem bölgesinden bana telefon geliyor. Gelmeden insanlar ev arıyorlar. Artık insanlar fiyatları da sormuyor ev bulmaya çalışıyor. Her zaman elimizde iki, üç tane kiralık dairemiz bulunurdu. Ancak en az 25-30 kişi arıyor. Maalesef ihtiyaca cevap veremiyoruz.

“Çaresizlik Var”

Bugün 2 bin liraya kiracının oturduğu ev boşaltıldığı zaman 4 bin lira oluyor. En az iki katına çıkıyor fiyat. Kötü niyetli ev sahipleri de bunu fırsat bilip fiyat artırıyor. Talep çok olunca etmeyecek fiyatlar isteniyor. İnsanlar geliyor, bakıyor ki her tarafta fiyatlar yükselmiş ve evi tutmak zorunda kalıyor. Bugün 25-30 yıllık binada 2+1 90 veya 100 metrekarelik bir daire 3 bin 500 liraya tutmak akıl karı değil ama insanlar çaresizlikten tutuyor. Bu soyma düzenine geçti. Bu yapılan ahlaksızlık. İnsanlara yardımcı olmak gerekiyor. Depremzedeler zaten mağdurlar ve korkup geliyorlar. Bir de buradaki art niyetli ev sahiplerinin yüksek fiyatlarına maruz kalıyorlar. İçinden çıkılamaz bir duruma hale doğru gidiyoruz.

Küçük ve Az Katlı Evler Yapılması Lazım

Çorum’a küçük, az katlı, depreme dayanıklı evler yapılması lazım. Bu maalesef Çorum’da çok yaygın değil. 1+1 daire bile kentte neredeyse yok. Yaygın olarak acilen belediyemizin müteahhitleri yönlendirip 1+1, 2+1 dairelerin yapılması gerekiyor. Herkese hitap eden standart daireler yapılabilir. Yapım maliyeti düşük olur, kiralar düşük olur. Yeni yapılan yerler en azından depreme dayanıklı olur. 2000 yılından önce yapılmış binalar bunlar. Büyük depremde hepsi yıkılma riskiyle karşı karşıya.

2000’den Önce Yapılan Evler

En ufak bir depremde insanlar endişeye kapılıyor. İnsanlar mevcut 2000 yılından önce yapılmış binadaki dairesini satıp 2000’den sonra yapılmış binalardan ev alma gayreti içerisinde. Böyle bir furya başladı. İnsanlar bizleri arıyor. Ancak ikinci el 2000’den önce yapılmış dairelerin fiyatları oturdu. İnsanlar önceden ‘Başımı sokacak bir dairem olsun’ diye düşünüyordu, bu deprem yaşanınca insanlar 2000’den önce yapılmış daireleri almıyor, olanlar da satma gayretinde.

Ahlaki Mi?

Sıfır dairelerin fiyatları yükseliyor. Bir yıldır inşaat neredeyse yapılmıyor. Yapılsa bile çok minimal düzeyde. Talep patlamasıyla karşı karşıyayız. 1-2 milyon istenen daireler 3-4 milyon liraya çıkmaya başladı. Bunlar da ahlaki mi değil mi bilemiyoruz. Müteahhitler, ‘İnşaat maliyetleri sürekli artıyor’ diyor.

Herkes Haklı!

Kimsenin kimseye diyecek bir şeyi yok. Daire alacak haklı, müteahhit haklı, kiracı haklı, ev sahipleri de haklı. Herkes bir çıkmazın içerisinde. Kim işin içinden çıkacak? Devletin bu konuya bir çözüm bulması lazım.

Kiralık Ev Bulmayı Zorlaştıran Başlıca Sebepler:

Nüfus artışı
Köyden kente göç
Üniversite öğrencisi sayısının artışı
Kentsel dönüşüm çalışmaları
Ülke dışından gelen yabancıların sayısı
Yabancılara mülk satışı
Denetlemelerin kısıtlı olup sahaya inmeden işlerin yapılması
Düzensiz imar planı ve yerleşim yerleri
İmara arsa arzının yeterince olmaması

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.