Çorum
Kapalı
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
43,1388 %0.21
50,2459 %-0.08
Ara
Kesin Karar Gündem Etiketlerde Ocak Mesaisi

Etiketlerde Ocak Mesaisi

2026 yılının ilk haftasıyla birlikte çarşı ve pazardaki fiyat etiketleri hareketlenirken; yılbaşı sonrası artan maliyetlerin ve değişen ekonomik parametrelerin temel gıda ürünlerine yansıması, mutfak alışverişine çıkan vatandaşların cebini yakmaya başladı.

Yeni yılın gelişiyle birlikte semt pazarlarının ve market reyonlarının yolunu tutan Çorumlu tüketiciler, sebze ve meyve fiyatlarında geçtiğimiz aya oranla oldukça sert bir tabloyla karşılaşırken; Aralık ayının son günlerinde hissedilen talep artışının, Ocak ayı itibarıyla kalıcı fiyat güncellemelerine dönüştüğü kaydedildi. Tezgâhlardaki bu yukarı yönlü ivmeyi sadece yılbaşı yoğunluğuna bağlamanın eksik kalacağını dile getiren pazar esnafı; soğuyan hava şartlarının üretim üzerindeki baskısını, yükselen nakliye maliyetlerini ve mevsimsel geçişlerin getirdiği arz daralmasını fiyat artışlarının temel gerekçeleri olarak vurguladı. Vatandaşlar ise etiketlerdeki bu hızlı değişimin özellikle asgari ücret düzenlemeleriyle olan bağını öne çıkaran bir bakış açısı sergileyerek, hayat pahalılığının mutfaklardaki etkisine dikkat çekti.

Pazar ve marketlerde en çok tüketilen temel kalemler mercek altına alındığında, bazı meyve gruplarında fiyat istikrarı korunsa da özellikle yeşillik grubundaki fahiş artışlar dikkatleri üzerine çekti. Mutfakların vazgeçilmezi olan maydanozun 2025 yılındaki 15 TL ile 19.90 TL bandındaki fiyatı, yeni yılın ilk günlerinde 35 TL ile 40 TL aralığına fırlayarak rekor bir artış kaydetti. Benzer şekilde geçtiğimiz yıl 20-25 TL bandında seyreden marulun yeni fiyat güncellemesiyle 45 TL ile 50 TL sınırına dayandığı görülen bu değişim, taze sebze grubunda maliyetlerin neredeyse ikiye katlandığını tescilledi. Ticaret birimleri, fiyat dengesizliğini önlemek adına saha denetimlerini sıkılaştıracağını bildirirken; tüketicilerin ise market ve pazar arasındaki fiyat farklarını daha yakından takip ettiği bir süreç yaşanıyor.

MUHABİR: Burak Han Demir
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *