Çorum
Açık
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,3903 %-0.01
47,2617 %0.45
Ara
Kesin Karar Genel Kahverengi kokarca ile mücadele edecek 300 bin samuray arısı hazır

Kahverengi kokarca ile mücadele edecek 300 bin samuray arısı hazır

GİRESUN (AA) - GÜLTEKİN YETGİN - Fındık Araştırma Enstitüsünce kahverengi kokarca zararlısıyla biyolojik mücadele için yaklaşık 300 bin samuray arısı üretildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü bünyesinde Giresun'daki enstitüde geçen yıl 5 bin civarında üretilen samuray arısı için laboratuvar kapasitesi artırıldı.

Ocak ayından itibaren yürütülen çalışmalar ile bu yıl hedeflenen rakama ulaşıldı. Samuray arılarının 14 Haziran'dan itibaren Doğu Karadeniz'deki illerde salınması planlanıyor.

Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürü Yusuf Bilgen, AA muhabirine, yaklaşık 6 aydır samuray arısı üretim çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

Titizlikle sürdürdükleri çalışmalarda istenilen hedefe ulaştıklarını belirten Bilgen, "Laboratuvarımızda şu ana kadar 300 bin samuray arısı üretilmiştir. Enstitü olarak 14-27 Haziran tarihleri arasında kahverengi kokarcanın yoğun olduğu başta Giresun, Trabzon, Artvin, Rize ve Gümüşhane'de samuray arısı salımı yapılacak." dedi.

Enstitünün Yetiştirme Teknikleri Bölüm Başkanı Ebru Gümüş ise 2024 yılının Aralık ayında kışlaklarda kahverengi kokarca zararlısını toplayarak çalışmalara başladıklarını dile getirdi.

- "Samuray arıları bal ile besleniyorlar"

Kahverengi kokarcaları iklim odalarında üretip yumurtalarını toplayarak stokladıklarını aktaran Gümüş, bu yumurtaları daha sonra parazitlediklerini vurguladı.

Gümüş, yumurtaları parazitleyen samuray arılarının bakımlarını yaptıklarına işaret ederek, "Bunları kahverengi kokarca yumurtaları üzerinde üretiyoruz. Sadece beslenmeleri için 3 günde bir bal değişimi yapıyoruz. Samuray arıları bal ile besleniyorlar." dedi.

Samuray arılarının kahverengi kokarca dışında başka faydalı ya da zararlı türlere büyük etkisi olmadığını belirten Gümüş, bu türün doğada zamanın büyük kısmını kahverengi kokarca yumurtası arayarak ve parazitleyerek geçirdiğini ifade etti.

- "Bir dişi 28 samuray arısına dönüşmüş oluyor"

Gümüş, dişi samuray arısı verdikleri kahverengi kokarca yumurtasından samuray arısının çıkacağına dikkati çekerek, "Bir dişi 28 samuray arısına dönüşmüş oluyor. Bu şekilde kendisi de doğada kokarca yumurtalarını bulup parazitledikçe de katlanarak sayısı artmış oluyor. Giresun'da 90 bin samuray arısı salımı yapıldığı takdirde bu önümüzdeki yıl için en az 28 kat olacak diyebiliriz." ifadelerini kullandı.

Enstitüde 5 mühendis, 1 tekniker ve 5 işçi ile bu çalışmaları yürüttüklerini dile getiren Gümüş, gelecek yıllarda da biyolojik mücadele çalışmaların sürdürüleceğini sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *