Çorum
Kapalı
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
43,4990 %0.19
51,6240 %-0.9
Ara
Kesin Karar Ulusal Mübadillerden ’Vardar Ova’lı Anma

Mübadillerden ’Vardar Ova’lı Anma

Mübadillerden ’Vardar Ova’lı Anma

Samsun’da, nüfus mübadelesinin 101. yıl dönümünde, göç yollarında vefat edenlerin anısına Karadeniz’e karanfil bırakıldı. Düzenlenen törende milletvekilleri ve mübadiller ’Vardar Ovası’ türküsünü söyledi.
Balkan Göçmenleri İktisadi Araştırma ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı tarafından mübadelenin 101. yıl dönümü dolayısıyla Tütün İskelesi’nde anma programı düzenledi. Programda saygı duruşu yapıldı, İstiklal Marşı okundu.

"Samsun bizi bağrına bastı"
Törende konuşan Vakıf Başkanı Yüksel Azkale, “Evlad-ı Fatihan olarak Samsun’da bulunmaktan mutluyuz. Samsun bizim için çok kıymetlidir. Samsun bizi bağrına bastı. 1923 yılında Lozan’da yapılan antlaşmadan sonra vatanımızdan geldiğimiz, geminin yanaştığı bu Tütün İskelesi’nde 100 yıl sonrasına bir program yapmak nasip oldu. Bu programı aslında geçen sene yapacaktık. Geçen sene yaşanan deprem ve devamında gelen süreçler her şeyi ertelemek zorunda bıraktı. Samsun’da yakılan bu ateş tüm dünyanın umut kapısı olan bir yerdir. Lozan Antlaşması’nın öncesinde bir antlaşma yapıldı, Türkiye ile Yunanistan arasında. Bu antlaşmada ’mübadil’ diye tanımlanan bizler Selanik’ten Gül Cemal ve Sakar Vapuru ile Anadolu’ya geldik. Anadolu’dan da Rumlar Selanik’e gittiler. Karşılıklı mübadele esnasında çok sıkıntılar yaşandı. Yolda vefat edenler oldu. Bizim de bugün buraya geliş sebebimiz bu yolda vefat eden büyüklerimizi anmaktır. Burada başlayan yeni bir hayatı 100. yılda anmak istiyoruz” dedi.
Konuşmaların ardından etkinliğe katılanlar Karadeniz’e çelenk bıraktı. Akabinde aralarında AK Parti Amasya Milletvekili Halil İpek, CHP Samsun Milletvekili Murat Çan, belediye başkanı adayları ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin bulunduğu mübadiller hep birlikte Vardar Ovası türküsünü seslendirdi.











KAYNAK: İHA
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *