Çorum
Parçalı az bulutlu
4°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
43,3967 %0.09
51,5231 %-0.06
Ara
Kesin Karar Gündem Mücadele Edilmezse Dünyanın Yarısı Bu Hastalığa Yakalanacak!

Mücadele Edilmezse Dünyanın Yarısı Bu Hastalığa Yakalanacak!

Mücadele Edilmezse Dünyanın Yarısı Bu Hastalığa Yakalanacak!

Çorum İl Sağlık Müdürlüğü gelecekteki tehlikeye karşı Çorumluları uyararak obezite ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Her geçen yıl obez insan sayısının arttığını vurgulanan açıklamada obezite ile mücadele edilmediği takdirde 10 içinde dünyanın nüfusunun yarısının obez olacağını ifade edildi. İl Sağlık Müdürlüğü obezite ile mücadelede çözüm olarak gösterilen obezite cerrahisinin öncelik olmadığını söyledi.

ü

DSÖ’NÜN RAPORU YANILMADI

Dünya Sağlık Örgütü’nün 2021 yılındaki raporuna göre 2030 yılına kadar 1 milyar insanın obezite hastalığı yaşayacağı tahmin ediliyordu. Dünya Obezite Federasyonunun 2023 yılı raporunda ise 2020’de yaklaşık 1 milyar kişinin (her yedi kişiden 1’i) obezite ile yaşadığı açıklandı. Eğer obezite eile etkin şekilde müdahale edilemezse 2035 yılında dünya genelinde 1,9 milyar kişinin (her dört kişiden 1’i) obezite ile yaşayacağı, dünya nüfusunun yarısının (4 milyar kişi) fazla kilolu veya obez olacağı tahmin ediliyor.

ü

ÇOCUKLAR DA TEHLİKE ALTINDA

Aynı rapora göre 2020 yılında her 11 çocuktan 1’inin obez olduğu, 2035 yılına kadar %100’ün üzerinde bir artışla 400 milyon çocuğun obez olacağı öngörülüyor. Çocukluk çağı obezitesinin artış hızı daha yüksek olduğu belirtilen açıklamada obezitenin fiziksel ve ruhsal sağlığa ek olarak akademik başarıyı da olumsuz etkilediği hatırlatıldı.

ü

OBEZİTE CERRAHİSİ ÖNCELİĞİMİZ DEĞİLDİR”

Çorum İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklamada obeziteden korunma ve obezite ile mücadelede en önemli iki unsur; sağlıklı beslenmek ve fiziksel aktivitenin artırılması olduğu vurgulandı. “Fazla kilolu ve obez bireyler, beslenme ile ilgili konularda doğru bilgi edinmek ve diyet tedavisi almak için İlçe Sağlık Müdürlükleri, Toplum Sağlığı Merkezleri ve Sağlıklı Hayat Merkezlerinde verilen beslenme/obezite danışmanlığı hizmetinden yararlanabilir” denilen açıklamada hastaların zayıflamaya yönelik herhangi bir ilaç kullanmadan diyetleriyle hem fazla kilolarından kurtulacağı hem de sağlıklı beslenmeyi öğrenmiş olucağı dile getirildi.

ü

OBEZİTE NEDİR?

Obezite, Dünya Sağlık Örgütü tarafından “vücutta sağlığı bozacak ölçüde anormal veya aşırı yağ birikmesi” olarak tanımlanmaktadır. Vücut ağırlığının (kg) boy uzunluğunun (m) karesine bölünmesi ile hesaplanan “Beden Kütle İndeksinin 25’in üzerinde olması fazla kiloluluk, 30’un üzerinde olması ise obezite olarak değerlendirilmektedir. Fazla kiloluluk ve obezitenin nedenlerinin birçoğu önlenebilir durumlardır; temel nedeni ise tüketilen ve harcanan kalori arasındaki dengesizliktir. Fazla kilolu veya obez olmak hipertansiyon, hiperlipidemi, kalp-damar hastalıkları, inme, tip 2 diyabet, bazı kanser türleri, kas-eklem hastalıkları ve solunum sistemi hastalıkları gibi pek çok hastalık için riski arttırır.

MUHABİR: Cemal Akyol
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *