Çorum
Kapalı
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
43,4990 %0.19
51,6240 %-0.9
Ara
Kesin Karar Gündem ‘Öğrenciler Temel İhtiyaçlarını Dahi Karşılayamıyor’

‘Öğrenciler Temel İhtiyaçlarını Dahi Karşılayamıyor’

‘Öğrenciler Temel İhtiyaçlarını Dahi Karşılayamıyor’

Saadet Partisi Çorum Gençlik Kolları Başkanı Seyit Ahmet Güher, gençlerin ve özellikle üniversiteli öğrencilerin sesi olmaya devam ettiklerini söyledi.

Öğrencileri önemsediklerini dile getiren SP’li Güher, KYK’da yaşanan sorunlara da dikkat çekti.

Türkiye’de yaklaşık 8 milyon öğrencinin olduğunu ancak KYK yurtlarının kapasitesinin sadece 800 binde kaldığını vurgulayan Güher, mevcut KYK’larda yaşanan sorunları dile getirdi.

Öğrencilerin yaşadığı zorlukları çözmek için çabaladıklarını da söyleyen Güher, “Gençlerimizin sorunlarını çözmek ülkemizin aydınlık geleceğine katkı sağlamak adına bir zorunluluktur” dedi.

Saadet Partisi Çorum Gençlik Kolları Başkanı Seyit Ahmet Güher yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Ülkemizin yarınları olan gençlerimiz, zor şartlar altında öğrenim hayatlarını sürdürmeye çalışıyorlar. Gençlerimiz özellikle üniversite eğitimleri süresince barınma ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla öğrenci evleri, özel yurtlar ve özellikle de devlet yurtlarına başvuruyorlar ancak son yıllarda yaşanan hayat pahalılığı ve enflasyon karşısında barınma gibi bir temel insan ihtiyacını bile karşılayamaz duruma gelen gençlerimiz, mağdur olan en korumasız grupların başında geliyor.

ÖĞRENCİ SAYISI 8 MİLYON, KYK KAPASİTESİ 800 BİN

Dünyada 56 ülke arasında konut ve kira fiyatlarının son dönemde açık ara en çok arttığı ülke olan ülkemizde; konut ve kira fiyatları 2023’ün ilk çeyreğinde 2022 yılının aynı dönemine göre yüzde 133 yükseldi. Resmi enflasyonun yüzde 70’i aştığı ülkemizin en çok öğrenciyi barındıran üç şehri olan Ankara’da %35,3, İzmir’de %33 ve İstanbul’da %127,3’lik kira artışı yaşanmış ve böylece bu üç şehrimiz dünyadaki 150 şehir arasında konut ve kira fiyatlarının en çok arttığı şehirler olmuşlardır. Sadece son bir yılda yaşanan bu artış karşısında gençlerimiz ve özellikle eğitimleri için şehir dışına çıkmak durumunda kalan üniversite öğrencilerimiz; maddi sebeplerle KYK yurtlarına daha da muhtaç hale gelmişlerdir. Bu ihtiyaca ve zor duruma rağmen Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurumunun verilerine göre her 10 üniversite öğrencisinden 1’inin barınma ihtiyacı KYK yurtlarıyla sağlanabilmekte; 8 milyon 297 bin üniversite öğrencisinin bulunduğu ülkemizde KYK’larda yalnızca 800 bin civarında kapasite bulunmaktadır.

BAŞINIZIN ÇARESİNE BAKIN ANLAYIŞI

Bu tablo bile hükümetimizin üniversite öğrencilerine “Başınızın Çaresine Bakın” deyişinin özetidir. Ekonomik darboğazın bu kadar gençlerimizi sıkıntıya soktuğu bir dönemde, en temel insan hakkı olan barınma hakkının gençlerimizin elinden nasıl da alındığını görmek için çok detaylı bir araştırmaya gerek duyulmamaktadır. Ayrıca yetersiz kapasiteye rağmen KYK yurtlarında kalan öğrencilerin karşılaştığı bir dizi sorunlar ise barınma ihtiyacının içinde bulunduğu bu sıkıntıyı, hâlihazırda birçok problemle uğraşan üniversite öğrencilerimiz için dayanılamaz hale getirmektedir.

KYK Yurtlarının Üniversiteye, hatta şehir merkezine uzaklara inşa edilmesi kimi zaman sosyo-ekonomik gerekçelerle bilinçli tercih edilse de bu uzak konumlar, öğrencilerin üniversitelere ulaşımını zorlaştırmaktadır. Uzak mesafeler, günlük yaşamı etkilemekte ve öğrencilere ek ulaşım maliyeti getirmektedir. Uzak yurtlar, öğrencilerin gün içinde daha fazla zamanlarını ulaşıma ayırmalarına neden olmakta; bu durum ise öğrencilerin ders çalışma, sosyal etkinliklere katılma ve kişisel gelişimleri için önemli olan diğer faaliyetlere zaman ayırmalarını zorlaştırmaktadır. Uzak bölgelerdeki yurtlar, güvenlik sorunlarına sebep olmakta; her şeyin ötesinde başıboş köpeklerle dahi mücadele etmelerine sebep olmaktadır.

HÜKÜMETTEN BEKLENTİMİZ…

Hükümetten beklentimiz şehir planlamaları yapılırken sadece şehrin gelişim yönünü değil öğrencilerin ihtiyaçlarının karşılanmasını da göz önünde bulundurarak planlama yapmasıdır. KYK Yurtlarındaki problemlerin başında maalesef can ve mal emniyetinin sağlanamaması gelmektedir. Yurtlarda ciddi hırsızlık olayları olmakta; bu hususta kamera vb. imkanların özellikle taşrada yeterli olmamasından dolayı öğrenciler güvensiz ortamlarda barınmaktadırlar. Oysa ki mal ve canlarını devlete emanet etmiş olan öğrenciler, diğer tüm meselelerde olduğu gibi bu meselede de hayal kırıklığına uğramaktadırlar.

ASANSÖR KAZALARI

Ülkemizde son dönemde basına da yansıyan en popüler problem ise KYK yurtlarındaki Asansör Arızaları/Kazalarıdır. Özellikle periyodik muayenenin yeterince yerine getirilmemesinden kaynaklanan bu kazalar can kaybına sebep olmuş; geçtiğimiz ay Aydın’da Zeren Ertaş adında bir öğrenci kardeşimiz hayatını kaybetmiştir. Gelinen noktada son iki ayda 20’den fazla farklı yurtta asansör kazası/arızası yaşanmıştır. Maalesef kaybedilen canlar geri gelmiyor ancak tedbirlerin alınmaması, canımızı tehdit ediyor.

KYK’DAN SIK ŞİKAYET ALIYORUZ

Gelinen noktada KYK yurtlarına dair sıkça şikayetler alıyoruz. Bu şikayetler bir konfor beklentisi ile değil çoğu zaman can ve mal emniyetine yönelik şikayetler oluyor. Biz gençlerin en iyi koşullarda eğitim alması, ülkemizin geleceği için şüphesiz kritik bir öneme sahiptir. Bu nedenle, yurt kapasitelerinin artırılması ve mevcut yurtların daha modern hale getirilmesi gerekmektedir.

Saadet Partisi olarak önce ahlak ve maneviyat vurgumuzun en kıymetli öğesi gençlerimizdir. Gençlerimizin eğitim hayatlarını sürdürebilmeleri için en iyi koşullara sahip olmalarını savunmaktayız ancak, KYK yurtlarında kalan öğrenciler arasında yaşanan sorunlar, bu hedefe ulaşmamızı zorlaştırmaktadır. Saadet Partisi olarak, gençlerimizin her türlü sorunlarına karşı duyarlılık göstermekte ve çözüm odaklı politikalar önermekteyiz.

KYK yurtlarında kalan öğrencilerimizin yaşadığı sorunlara çözüm bulmak, ülkemizin aydınlık geleceğine katkı sağlamak adına bir zorunluluktur. Bu konuda yapılacak her adım, gençlerimizin daha iyi bir eğitim ve yaşam standartlına sahip olmalarını sağlayacaktır.”

MUHABİR: Zahide Yasemin Özden
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *