Çorum
Açık
28°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,4553 %0.1
47,5119 %-0.08
Ara
Kesin Karar Ulusal Samsun'da kanadı kırık puhuya özenle bakılıyor

Samsun'da kanadı kırık puhuya özenle bakılıyor

SAMSUN (AA) - İLYAS GÜN - UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde Samsun Büyükşehir Belediyesine ait veteriner kliniğinde kanadı kırık puhuya özenle bakılıyor.

Samsun'un Bafra ilçesinde vatandaşlar, 6 kilogram ağırlığında uçamayan puhu kuşu buldu.

Bafra Doğa Koruma ve Milli Parklar Şefliğine teslim edilen puhu, tedavi altına alınması için Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'ndeki Büyükşehir Belediyesine ait veteriner kliniğine götürüldü.

Yapılan kontrolde puhu kuşunun kanadında kırık tespit edildi. Klinikte görevli Veteriner Hekim Paria İsfendiyaroğlu tarafından kanadı bandaja alınan puhu, yemekte zorluk çektiği için her gün elle besleniyor.

Veteriner Hekim İsfendiyaroğlu, AA muhabirine, kanadı kırık şekilde getirilen puhuyu hemen tedaviye aldıklarını söyledi.

Puhuların doğadaki en büyük baykuşlardan olduğunu belirten İsfendiyaroğlu, "Hızlı bir şekilde puhunun kendini toparlaması için kanadını bandaja aldık. Yaklaşık 1 aylık tedavi süreci olacak. 6 kilogram ağırlığında puhumuz, doğada kendisi beslendiği için bizim verdiğimiz yiyecekleri bir yemek olarak görmüyor çünkü koku duyuları çok gelişkin değil. Biz de onu elimizle günlük olarak besliyoruz." dedi.

- Hipotermiye giren şahin iyileştikten sonra doğaya bırakıldı

Paria İsfendiyaroğlu, kliniğe son dönemde yırtıcı kuşların getirildiğini belirterek, "Şahin kuşları bu dönemde yaralanmadan ziyade enfeksiyon hastalıkları ile kliniğe getiriliyor. 4 tane şahin kuşunu tedavi altına aldık ve kas skorları oldukça düşüktü hatta bazıları hipotermiye girmişti. Yoğun bakım ünitelerinde vücut ısılarını serum takviyeleriyle eski haline getirdik. Bir hafta içinde toparlandılar; 3'ünün tedavisi sürüyor, biri tamamen iyileşti ve doğaya saldık." diye konuştu.

Klinikte kulaklı orman baykuşu ve atmacaları da tedavi ettiklerini anlatan İsfendiyaroğlu, şunları kaydetti:

"Kuşlarda kırıklar küçük de olsa hayvanlar hareket ettiği için daha da büyüyor hatta bize geldiğinde iyileşmesi zor hale geliyor. O nedenle kırıkları olan kuşlar ne kadar hızlı getirilirse kırığın şiddeti artmadan kuşları tedavi edip tekrar doğaya bırakabiliyoruz. Ne kadar çok rehabilitasyon merkezi olursa bu hayvanlar için doğaya dönüşleri de o kadar çok hızlanır."

KAYNAK: AA
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *