Çorum
Açık
24°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
41,3108 %0,34
48,3460 %0,54
Ara
Kesin Karar Ulusal Su Uzmanı Profesör: “Küresel Isınmadan Ötürü Kış Turizmi Hala Ayağa Kalkamadı”

Su Uzmanı Profesör: “Küresel Isınmadan Ötürü Kış Turizmi Hala Ayağa Kalkamadı”

Su Uzmanı Profesör: “Küresel Isınmadan Dolayı Kış Turizmi Hala Ayağa Kalkamadı”

Su uzmanı Prof. Dr. Yusuf Demir, küresel iklimin etkisiyle kış döneminde çok fazla kar yağmadığını, birçok kayak merkezinde çok az kar olduğunu ve bu durum kış turizmini etkilediğini söyledi.
Son yıllarda yaşanan iklim değişikliği ve küresel ısınma yağış rejiminde değişiklik, sıcaklık artışı, kuraklık, doğal afetler gibi olumsuz etkilere sebep oluyor. Ocak ayı olmasına rağmen Türkiye’nin birçok şehrine henüz kar yağışı düşmedi. Bu durumun kış turizmini etkilediğine dikkat çeken Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Demir önemli açıklamalarda bulundu.

"Türkiye’nin en turistlik kayak merkezlerinde bile doğru dürüst kar yok”
Prof. Dr. Yusuf Demir, “Maalesef ülkemiz ve dünya bu küresel iklimin etkisiyle boğuşmaya devam ediyor. Önümüzdeki günlerde bir takım yağışlar bekliyoruz ama istediğimiz yağış bir türlü düşmedi. Ocak ayındayız bu durum 10 gün daha böyle devam edecek. Türkiye’nin en turistlik merkezlerinde bile doğru dürüst kar yok. Kar yağışı düşmediğinde yer altı kaynaklarımızda, suyunda sıkıntı var. Son günlerde belirli bir yağış düştü, barajlarda belirli bir doluluk oranı var ama bunun sürdürebilir olması, geleceğe taşınabilmesi için mutlaka o yağış rejiminin gelişmesi lazım. İnşallah bundan sonraki süreçte bahar aylarına kadar o yağışları alırız. Umudumuz, ufkumuz, geleceğimiz daha da aydınlanır diye düşünüyorum. Görülen o ki önümüzdeki süreç zorlu geçecek, küresel iklimin etkisi, ülkemizde de dünyamızda da maalesef bizi de etkilemeye devam edecek. Bunun için hazırlıklarımızın artması lazım. Zaman zaman ifade ediyorum hem yerel yönetimlerin, hem de merkezi yönetimleri konuya daha öncelik vermesi halkın bilinçlendirilmesi gerekiyor. Bu durum turizmi de etkiliyor. Geçen sene ocak ayında bütün o kış turizmdeki kayak merkezleri kapalıydı. Bu sene maalesef Uludağ’da çok az kar var. Palandöken’de öyle ve birçok kayak merkezlerimizde öyledir. Kış turizmi hala ayağa kalkamadı. Türkiye’nin güneyden kuzeye gelen kuraklığı ister istemez güneydeki turizmi de etkileyecektir. Deniz mevsimlerini etkileyecektir. Bu durum yaşam şeklimizi değiştiriyor” dedi.





KAYNAK: İHA
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *