Çorum
Parçalı az bulutlu
18°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,2275 %0.12
47,0524 %0.29
Ara
Kesin Karar Ulusal Tadımızı Kaçırmayan Şeker Stevia

Tadımızı Kaçırmayan Şeker Stevia


Tadımızı Kaçırmayan Şeker Stevia

Yaşar Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Seda Genç, İzmir’de de üretimine başlanan şeker otunun (stevia) normal çay şekerine göre 300 kat daha tatlı olmasına karşı, sıfır kalori içermesi, kan şekeri seviyelerinde ani yükselmelere sebebiyet vermemesi ve doğal kökenli olması nedeniyle şekere bir alternatif olduğunu söyledi.
Stevia (şeker otu) Paraguay ve Brezilya’da tatlandırıcı, tedavi edici özellikleri nedeniyle kullanılıyor. Türkiye’de ilk kez 2009 yılında Antalya’da üretilmeye başlanan stevianın içerdiği steviosid maddesi, vücuttaki tat duyuları tarafından normal şekerin 250-300 katı daha şekerli olarak algılanıyor. Bir tutamı bile bir litre çayı tatlandırmaya yetiyor. Kalori değeri sıfır olan bu bitkinin diyet, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kabızlık, depresyon ve asabiyete karşı olumlu etkileri var. Araştırmalar, stevianın hipertansiyon tedavisinde ve Tip 2 diyabetin yönetiminde faydalı olabileceğini gösteriyor.
Stevianın, anti-enflamatuar özellikleri ve bağırsak sağlığını destekleme potansiyeli olduğunu da aktaran Prof. Dr. Seda Genç, "Türkiye’de pek çok şehirde şeker otu üretimi yapılmaya başladı. Diğer tatlandırıcılarla karıştırılmadan tüketildiğinde stevia kalori içermez, bu da onu kilo vermek isteyenler ve şekere alternatif arayanlar için değerli bir seçenek haline getirir" ifadelerine yer verdi.

"Hem tatlı hem sağlıklı"
Yaşar Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Seda Genç günümüzde tatlandırıcıların çoğunlukla sentetik olduğunu belirterek şu bilgileri verdi:
"Tatlandırıcılar günümüzde çoğunlukla sentetik. Şeker otu ise sıfır kaloriye sahip, doğal kökenli ve bitki bazlı. Hem sağlıklı yapısı hem de tatlılık sağlayan özellikleri ile son yıllarda sentetik tatlandırıcılara çok iyi alternatif oldu. Normal çay şekerine göre 300 kat daha tatlı. Sıfır kalori içermesi ve kan şekeri seviyelerinde ani yükselmelere sebebiyet vermemesi ek avantajlarıdır. Diyabet hastalarına önerilen bir tatlandırıcıdır. Toksik olmadığı, lif içeriğinin yüksek olduğu, nörolojik ve böbrekle ilgili yan etkileri olmadığı literatürde rapor edilmiştir."

KAYNAK: İHA
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *