DÜZCE (AA) - Düzce'de sahipsiz hayvanlar için önemli bir hizmet sunan Kurtsuyu Hayvan Barınağı ve Doğal Yaşam Alanı, 6 yıl önce açılmıştı ve şimdi alanı genişletiliyor. Bu genişleme çalışmaları ile birlikte barınak, daha fazla sayıda hayvanın tedavi ve rehabilitasyonuna olanak sağlayacak.
Yeni Alanla Daha Fazla Kapasite
Kurtsuyu mevkisinde bulunan hayvan barınağı, 3 veteriner, 5 veteriner teknikeri ve 20 çalışanı ile sahipsiz hayvanların sağlığına yönelik bir dizi hizmet sunmaktadır. Barınak, sahiplendirme, bakım, kısırlaştırma ve rehabilitasyon işlemleri yürütmektedir. Alanın genişletilmesiyle birlikte 80 bin metrekare büyüklüğünde yeni bir yer inşa edilmektedir. Bu ek alan, barınağın kapasitesini artırarak daha fazla hayvana hizmet etme imkanı sağlayacaktır.
Yasal Çerçeve ve Faaliyetler
Düzce Belediyesi tarafından altı yıldır işletilen bu barınak, hayvanların korunmasına yönelik yasalar çerçevesinde Düzce Valiliği tarafından da desteklenmektedir. İl Özel İdaresi ve Düzce Belediyesi, kent merkezi ile çevresindeki 7 ilçe ve 2 beldede sahipsiz hayvanların toplanmasını sağlamakta ve bu hayvanlara tedavi sunarak sahiplendirme süreçlerini yürütmektedir. Sahiplendirilemeyecek durumda olan hayvanlar ise “Sosyal ve Serbest Yaşam Alanı”nda rehabilite edilerek doğal yaşamlarına devam etmeleri sağlanır.
Doğal Yaşam Alanları ve Modern Tesisler
Düzce Valisi Selçuk Aslan, hayvan barınağındaki alanın toplamda 600 bin metrekare olduğunu ve bunun içinden 16 bin metrekarelik kısmın modern kapalı barınaklarla donatıldığını belirtmiştir. 80 bin metrekare ise doğanın kıymetini yansıtan doğal yaşam alanı olarak düzenlenmiştir. Vali Aslan, toplamda 100 bin metrekarelik alanın faal durumda olduğunu ve hayvanların doğal ortamda yaşam koşullarını iyileştirmek amacıyla devam eden genişleme çalışmalarından bahsetmiştir.
Gelecek Planları ve Destekler
Vali Aslan, 2017'de Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü’nün destekleriyle inşa edilen bu tesisin uluslararası standartlarını ön plana çıkarmakta ve bu standartların sürdürülebilirliğine vurgu yapmaktadır. Bugüne kadar barınak yöneticileri, sahipsiz hayvanların sokaklardan alınarak barınakta tedavi edilmesi gerektiği konusunda undaki düzenlemelerin önemini vurgulayarak, bu çalışmaların devam edeceğini belirtmişlerdir. Ayrıca, eğitimli ekiplerin sokakta gözlemledikleri güçten düşmüş ya da saldırgan hayvanların tedavi süreçlerini ve sahiplendirme aşamalarını büyük bir titizlikle takip ettikleri ifade edilmiştir.