Çorum
Açık
22°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,1759 %0.23
47,1387 %0.2
Ara
Kesin Karar Ulusal Kastamonu'da "15 Temmuz'un Gölgesinde Demokrasi ve Darbe İlişkisi" konferansı düzenlendi

Kastamonu'da "15 Temmuz'un Gölgesinde Demokrasi ve Darbe İlişkisi" konferansı düzenlendi

- Kastamonu Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Demir: - "Hiçbir darbe ama, fakat, lakin gibi gerekçelerle meşrulaştırılamaz"

KASTAMONU (AA) - Kastamonu Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Demir, "Hiçbir darbe ama, fakat, lakin gibi gerekçelerle meşrulaştırılamaz." dedi.

Demir, İl Milli Eğitim Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda düzenlenen "15 Temmuz'un Gölgesinde Demokrasi ve Darbe İlişkisi" konferansında yaptığı konuşmada, yaklaşık 30 yıldır darbeler ve Demokrat Parti üzerine çalışmalar yürüttüğünü söyledi.

Darbelere karşı mücadele edilmesi gerektiğini vurgulayan Demir, "Eğer Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni Atatürk'ün işaret ettiği muasır medeniyet seviyesine taşımak, demokratik bir hukuk devleti kurmak ve yaşanabilir bir ülke inşa etmek istiyorsak darbelerle yüzleşmeli ve bu olgunun tamamen ortadan kalkması için çaba göstermeliyiz. Artık darbeleri konuşmamalıyız." ifadelerine yer verdi.

"Darbelerin bazıları iyiydi, bazıları kötüydü" gibi bir durumun mümkün olmadığına işaret eden Demir, "Şununla yüzleşmemiz gerek; 27 Mayıs iyiydi ama 12 Mart feci, 12 Eylül kötüydü ama 28 Şubat gerekliydi... Hiçbir darbe ama, fakat, lakin gibi gerekçelerle meşrulaştırılamaz. Bu ülkeye hiçbir darbenin faydası olmamıştır. Bu nedenle darbecilik kültürüyle yüzleşmeli ve darbenin kendisini bir çözüm yolu olarak görmekten vazgeçmeliyiz." şeklinde konuştu.

Avrupa'nın siyasal ve toplumsal geçmişi ile Türkiye'ninkinin aynı olmadığına dikkati çeken Demir, sözlerini şöyle tamamladı:
 

"Oradaki sınıf çatışmaları, devrimler, toplumsal dinamikler bizden farklıdır. Biz ordu-millet geleneğine sahip bir toplumuz. Ordumuzun resmi kuruluş tarihi M.Ö. 209'a dayanır. 2200 yıllık bir gelenek, kültür ve hafıza vardır. Tarih kendini tekrar ediyor. Her 10 yılda bir anayasa, her 10 yılda bir balans ayarı. Bunları artık geride bırakmamız gerek." 
 

KAYNAK: AA
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *