Çorum
Açık
19°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
41,2757 %0,44
48,9736 %0,64
Ara
Kesin Karar Gündem Üreticiye ‘Pas ve Septoria’ Uyarısı

Üreticiye ‘Pas ve Septoria’ Uyarısı

Üreticiye ‘Pas ve Septoria’ Uyarısı

Çorum Ziraat Odası Başkanı Adem Özdemir çiftçileri pas ve septoria hastalıklarına karşı uyardı.

Aşırı yağışlardan dolayı tahılda görünen pas ve septoria hastalıklarına karşı çiftçileri uyaran Özdemir, "Septorya; küçük, düzensiz, kızıl-kahverengi lekeler şeklinde başlar. Önlem alınmaması halinde lekeler büyür, birleşir ve tüm yaprağı kaplar. Hastalık ilk olarak alt yapraklarda meydana gelir. Yayılma hızı çevre koşullarına ve çeşidin dayanıklılığına göre değişir. Kardeşlenme başlangıcından itibaren yağışların uzaması septorya zararını artırır. Özellikle buğdayı etkileyen septorya fungusunun neden olduğu bu hastalık arpa, tritikale ve çavdarı da etkileyebilir" dedi.

Bu hastalıklarla ilgili yapılacak mücadele konusunda da  bilgi veren Özdemir, şunları söyledi:

“Septorya İle mücadelede kültürel yöntemler; uzun süreli yağış ve sis olan bölgelerde daha dayanıklı çeşitler seçilmelidir. Çeşit özellikleri de göz önünde bulundurulmak kaydıyla geç ekim yapılarak septoryanın şiddeti düşürülebilir.  Ekim nöbeti uygulanabilir. (Bir yıl nadas veya sulanan ürün yetiştiriciliği olacak şekilde) Sık ekim yapılmamalıdır. Azotlu gübrelerin aşırı kullanımından kaçınılmalıdır.

Septorya İle kimyasal mücadelede; yeşil aksamın ilaçlanmasıyla mümkündür. Çeşidin hassasiyetine, hastalığın gelişimine ve iklim durumuna göre 2. ilaçlama gerekebilir.

Sarı pas (çizgi pası): En erken görülen pas çeşididir. İlkbaharda hava sıcaklığının 10-15 derece olduğu dönemlerde gerçekleşir. Yaprakların üst yüzeyinde makine dikişine benzer püstüller oluşur. Bu püstüller portakal veya limon rengindedir. Sıra veya sıralar üzerine dizilmiş noktacıklar biçiminde olan bu püstüllerin içinde etmenin yazlık sporları meydana gelir. İlkbaharda bu püstüllerden oluşan sporlar rüzgarla çevreye yayılır. Enfeksiyon oluşumunda sıcaklık ve nem çok önemlidir.

Kahverengi pas (yaprak pası): Genellikle yapraklarda görülür, bu yüzden Yaprak Pası olarak da isimlendirilir. Portakal sarısı veya yanık kahverengi rengindeki püstüller yaprak yüzeyine gelişi güzel dağılmış noktacıklar şeklindedir. İlkbaharda yazlık sporlar 10-18°C’de ve yüksek nemde enfeksiyon oluşturur. Bu pas genellikle sarı pastan sonra kara pastan önce görülür. Türkiye’de daha çok Ege ve Marmara gibi sahil bölgelerinde görülür.

Kara pas: En son görülen pas hastalığıdır. Koyu kırmızı, kahverengi püstüller yaprağın iki yüzünde, sapta ve başakta oluşabilir. Püstülleri meydana getiren ürediospor kümeleri epidermisi yırtıp çıktığında bitki yüzeyi pürüzlü ve yırtık bir görünüş alır.%96’nın üzerinde orantılı nem ve 20°Cye yakın sıcaklıkta hastalık gelişir. Kara pas kardeşlenmeyi azaltır, dane ağırlığı ve kalitesini düşürür. Hastalığa uygun şartlarda bütün ürün kaybedilebilir.

Pas Hastalığı İle Mücadele

Sık ekimden kaçınılması, zamanında yabancı ot ve ara konukçu mücadelesi yapılması, tarlaya normalin üzerinde azotlu gübre verilmemesi, dayanıklı çeşit kullanılması ve hastalığın her yıl şiddetli olarak görüldüğü yerlerde hassas çeşitlerde belirtiler başlarsa yeşil aksam ilaçlanması önerilmektedir.” (Zahide Yasemin Özden)

MUHABİR: Haber Bülteni
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *