Çorum
Açık
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
39,5411 %0.16
45,4906 %0.12
Ara
Kesin Karar Ulusal Baraj Suları Çekilince Anıları İçin Konutlarına Patika Yol Yaptılar

Baraj Suları Çekilince Anıları İçin Konutlarına Patika Yol Yaptılar


Baraj Suları Çekilince Hatıraları İçin Evlerine Patika Yol Yaptılar

Artvin’de baraj suları çekilince köy ortaya çıktı. Hatıraları sular altına kalan üç arkadaş, yaptıkları patika yol sayesinde, sular üstüne çıkan evlerinde değerli gördüğü eşyaları sırtlarıyla taşıdı.
Artvin’in Yusufeli ilçesi Çoruh Nehri üzerinde inşa edilen, kemer baraj sınıfında 275 metreyle Türkiye’nin birinci, dünyanın beşinci en yüksek barajı olan Yusufeli Barajı ve HES, elektrik üretimine devam ediyor.
22 Kasım 2022 tarihinde su tutmaya başlayan baraj, Yusufeli ilçe merkezi ile Yeniköy, Tekkale, Irmakyanı, Çeltikdüzü, Çevreli, İşhan ve Meşecik köylerini sular altında bıraktı. Su tutma işlemine sona ermesinin ardından Ocak ayında barajda elektrik üretiminde tam kapasiteye ulaşıldı.
Baraj sularının çekilmesiyle, sular altına kalan köy ve mahalleler ortaya çıkmaya başladı. Tekkale köyü sakinleri köylerinin yeniden su üstüne çıkmasıyla o günleri yad ettiler.
Hayatları Tekkale köyünde geçen Muteber Aktaş, Asiye Demirkıran ve Havva Demirkıran eski evlerini görebilmek için patika yol yaptılar. Her gün yürüyerek eski evlerine giderek o günleri yad eden 3 arkadaş aynı zamanda değerli gördükleri eşyaları sırtlarına alıp, yeni yerleşim yerinde bulunan evlerine dönüyor.
"Ömrümüz bu mahallede geçti" diyen 3 arkadaş "Evimizi yeniden gördük üzüldük. Boyası bile kirlenmemişti. Öylece duruyordu. Zorda olsa yeni yaşama alıştık. Arada buraya gelip eski anıları yad ediyoruz. Sular altında kaldı yeniden yol yaptık. Değerli gördüğümüz, beşik, hayvanlara biraz ot, çatı malzemelerini sırtımızla taşıyoruz” dediler.

KAYNAK: İHA
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *