Çorum
Açık
19°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
39,5318 %0.13
45,3833 %-0.15
Ara
Kesin Karar Ulusal Bu Odanın Kapısı Sivas Kültürüne Açılıyor

Bu Odanın Kapısı Sivas Kültürüne Açılıyor


Bu Odanın Kapısı Sivas Kültürüne Açılıyor

Sivas’ın Altınyayla ilçesinde yaşayan Adem Özbudak, restore ettiği tarihi köy odası ile genç nesillere eski kültürü unutturmamayı amaçlıyor.
Her geçen gün, tarihin tozlu sayfalarına büyük bir hızla yerleşirken, geçmişi unutmayan ve unutturmak istemeyenler ise tarihi yaşatmaya devam ediyor. Eskinin özlemini bugün de yaşatmak isteyen Sivas’ın Altınyayla ilçesine bağlı Kale köyünde yaşayan Sivas’ın en genç Halk Ozanı Adem Özbudak restore ettiği odanın içine birçok tarihi ve kültürel eşyaları yerleştirdi. Odada tespih koleksiyonu başta olma üzere, saz, güğüm, gaz ocakları ve sürahi gibi birçok eşya yer alıyor. Bu odaya girenler adeta geçmişte yolculuğa çıkıyor.

"Gelecek nesillerin geçmişimizi tanımasını ve unutmamasını istiyoruz"
"Annem, ’eskisi olmayanın yenisi olmaz’ derdi" ifadesini kullanan Adem Özbudak, "Ben bu kültürü seviyorum. Kültürü olmayan bir toplum yok olmaya yüz tutar. Burada bulunan ürünler cümle geçmişlerimizin kullandığı gündelik eşyalar aslında. Tabii tarih boyunca bunlar da kaybolmaya yüz tutunca artık antika ürünler olarak anılmaya başladı. Elimizden geldikçe bu kültürü yaşatmaya çalışıp köylü hayatını sürdürüyoruz. Ben kendi evimin içinde antika ürün toplamaya başladım. Benim bunları topladığımı gören eş dost da hediyeler getirdi. Sivas’ın köylerinde mum sekili konak diye tabir edilen konaklar vardır. Eşyalar artık evin içindeki odaya sığmayınca ben de konağa benzer bir yer yapmak istedim. Burada hem eşyalarımızı rahatça sergiliyoruz hem de kültürümüzü yaşatıyoruz. Gelecek nesillerin geçmişimizi tanımasını ve unutmamasını istiyoruz" dedi.

"Bu oda Sivas kültürünü yansıtıyor"
Odanın Sivas kültürünü yaşattığını söyleyen Özbudak, "Selam direklerinde her bir işlemenin anlamı bulunur. O da kendi başına bir tarih aslında. Bunların yanı sıra babadan kalma tespih koleksiyonum, yetmiş yıllık sazım var, eskiden annelerimizin kullandığı şimdilerde ankastre diye tabir edilen gaz ocakları, gamalar, tabaklar, boduç diye tabir edilen sürahi, terzi, tencere gibi birçok eski parça var. Bu oda Sivas kültürünü yansıtıyor. Meşhur Sivas kilimleri var. Misafirler geldiğinde yere serilen döşeklerin konulduğu yüklük var. Radyomuzu açar, sobamızı yakarız. Aynı zamanda sazımızı da elimize alırız, türkülerimizle dostlarımızı ağırlarız. Buraya gelen misafirlerimiz içeri ilk adımlarını attıklarında geçmişte kullandıkları ürünleri gördüklerinde duygulanıyorlar. Elimizden geldiğince bu kültürü yaşatmaya devam edeceğiz" ifadelerine yer verdi.

KAYNAK: İHA
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *