Çorum
Açık
18°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
39,5542 %0.06
45,6403 %0.4
Ara
Kesin Karar Ulusal Çok Emelli Proje ile Tabiat Korunuyor, Yuvalar Isınıyor

Çok Emelli Proje ile Tabiat Korunuyor, Yuvalar Isınıyor

Çok Amaçlı Proje ile Doğa Korunuyor, Yuvalar Isınıyor

Tarım kenti Mersin’de uygulanan geri dönüşüm ve doğayı koruma projesi ile park ve bahçelerdeki dallar budanıyor, tarımsal atıklar alınıp kompost tesisinde yeniden doğaya kazandırılıyor.
Türkiye’nin tarım kenti Mersin’de çiftçilerin önündeki en büyük engellerin başında tarımsal atıklar geliyor. Bu atıklar hem çevre kirliliği hem de çiftçiler için maddi külfet oluşturuyor. Bunun önüne geçmek için ise Mersin Erdemli Belediyesi kompost tesisi kurdu. İklim değişikliği ve sıfır atık çalışmaları kapsamında yürütülen proje iki aşamalı yürütülüyor. Projenin birinci aşamasında çitçilerin tarla ve bahçelerindeki tarımsal atıklar bir bir alınıyor. Diğer bir aşamada ise kent genelinde belediyeye ait park ve bahçelerdeki budanan dallar geri dönüşüme tabi tutuluyor.
Kompost tesisine getirilen dalların kalınları talaş ve odun yapılarak ihtiyaç sahibi ailelerin yuvalarını ısıtıyor. İnce dallar ise kompost tesisinde öğütülerek gübre yapılıyor. Üretilen gübreler kent genelindeki parkları yeşillendiriyor.
Üreten, üretilene artı değer katan bir anlayışla çalışmalarını yürüttüklerini belirten Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu, "Doğaya bırakılan tarımsal atıkların tamamını verime dönüştürüyoruz. Çok ince olanları kompost tesisimizde öğüterek gübre haline getiriyoruz ve çiftçilerimize dağıtıyoruz elde ettiğimiz gübreyi. Kalanları da talaş haline getirip kışın fakruzaruret içerisinde olan vatandaşlarımıza odun ihtiyacı olan vatandaşlarımıza dağıtıyoruz. Hem doğada ciddi bir kirliliği önlüyoruz, doğada ciddi bir tehdit olan, kirleten malzemeleri de verimli hale getirmiş oluyoruz" diye konuştu.
Doğa Müfettişleri Projesi kapsamında tesise gelen çocuklara çevre bilinci aşılanıyor. Vatandaşlar ise hazırlanan tüm bu projelerden oldukça memnun.
Memnuniyetini ifade eden Ayşe Toprak, "Belediyemizden odun istemiştik kışın buralar soğuk olduğundan. Kayınvalidem yatalak olduğu için evin içerisinde de soba yanması gerekiyor. Belediyemiz de park ve bahçelerinden odunları kesip dağıtıyor. Biz de istemiştik geçen sene de istemiştik. Allah razı olsun belediyemize. İşte getirdiler odunu, Allah razı olsun biz de yakacağız, annemi ısıtacağız" diye konuştu.











KAYNAK: İHA
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *