Çorum
Kapalı
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
43,6062 %0.16
51,6027 %0.37
Ara
Kesin Karar Gündem Engelli ve Eski Hükümlülere Kendi İşlerini Kurma İmkanı

Engelli ve Eski Hükümlülere Kendi İşlerini Kurma İmkanı

Engelli ve Eski Hükümlülere Kendi İşlerini Kurma İmkanı

Kendi işini kurmak isteyen engelli ve eski hükümlüler için 150 bin TL’ye kadar destek verilecek. Başvurular 15 Aralık tarihine kadar e-Devlet üzerinden yapılabilecek.

Çorum Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürü Levent Tuzcu, kendi işini kurmak isteyen eski hükümlü ve engellilere verilecek desteğin başvurularının başladığını duyurdu. 150 bin liraya kadar verilecek destek için son başvuru tarihi 15 Aralık olarak belirlendi.

Kurum olarak istihdamın korunmasına, geliştirilmesine, yaygınlaştırılmasına ve işsizliğin önlenmesi faaliyetlerine yardımcı olmak amacıyla çalışmaların devam ettiğini dile getiren İŞKUR İl Müdürü Levent Tuzcu, başlatılan projelerin İŞKUR’un gözetimi ve denetiminde başarılı bir şekilde devam ettiğini dile getirdi.

Tuzcu, destek verilen kişilere ek olarak 2024 yılında da engelli ve eski hükümlü vatandaşlara hayallerindeki projelerini gerçekleştirmeleri yönünde fırsat vereceklerini, aklında bir projesi olup da bu güne kadar maddi yetersizlik nedeniyle gerçekleştirme fırsatı bulamayan engelli ve eski hükümlü vatandaşların hayallerini gerçekleştirmek üzere İŞKUR engelli ve eski hükümlü hibe desteklerine başvurmalarını beklediklerini kaydetti.

Eski Hükümlüler de Yararlanabiliyor

Eski hükümlüler için de süreci aktaran Tuzcu, “Eski hükümlülere yönelik hibe desteğinde ise eski hükümlünün projesini Adalet Bakanlığının ilgili birimleri aracılığı ile Proje Başvuru Rehberi’nde belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde hazırlamaları ve yine ilgili birimler aracılığı ile İl Müdürlüğüne iletmesi gereklidir. Eski hükümlünün doğrudan kendisinin yapacağı başvurular dikkate alınmaz ve proje sahibine iade edilir” ifadelerini kullandı.

Ne Tür Destekler Verilecek?

Engelli ve eski hükümlüler için işlemler, onaylar, izinler ruhsatlar ve sigorta gibi masraflar için belge karşılığı olmak üzere en fazla 10 bin TL destek verilecek.

İşletme gideri desteği kapsamında 12 ay süre ile işletme giderinin (su, elektrik, iletişim, ısınma, tanıtım ve kira gibi) yüzde 60’ını geçmeyecek şekilde yıllık toplamda en fazla 30 bin TL destek sağlanacak.

Kuruluş desteği ise makine, teçhizat, yazılım, donanım, ofis malzemesi gibi maliyetler için vergiler dâhil en fazla 110 bin TL destek verilecek.

Yine işletme giderleri desteği kapsamında 12 ay süreyle su, elektrik, iletişim, ısınma ve tanıtım gibi giderlerin yüzde 60’ı karşılanacak. Bu tutar en fazla 30 bin liraya çıkacak.

Kuruluş desteği kapsamında makine, teçhizat, yazılım, donanım, ofis malzemesi gibi maliyetler için vergiler dâhil en fazla 110 bin TL destek verilecek.

Başvuru Şartları

Başvuru şartları ve gerekli belgelerle ilgili bilgiler de veren Tuzcu, şunları söyledi:

İŞKUR’a engelli veya eski hükümlü kaydı olmak,  bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yeteneklerini çeşitli derecelerle kaybetmesi nedeniyle işgücünün en az % 40’ından yoksun olduğuna ilişkin “Sağlık Kurulu Raporuna” sahip olmak,  18 yaşını tamamlamış olmak, hangi sebeple olursa olsun emekli olmamak, İŞKUR’a herhangi bir borcu bulunmamak,  kendi üzerine aktif olarak kayıtlı işyeri/işletme olmamak, (Proje başvuru rehberi yayım tarihi itibari ile proje konusu meslekte son bir yıl içerisinde terk mükellefi olmamak), iş yerinin kurulacağı il sınırları içinde ikamet etmek,  Girişimcilik eğitim programı sertifikasına sahip olmak, kurulacak iş ile ilgili başka mevzuatlarda aranılan diploma, sertifika, izin vb. belgelere sahip olmak ve aranılan diğer şartlara haiz olmak,  kendisine vasi tayini yapılmamış olmak,  Herhangi bir icra dosyası bulunmamak, büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği projelerinde ‘Sürü Yönetim Elemanı/Hayvan Yetiştiriciliği’ belgesine, arıcılık projelerinde ise ‘Arıcılık’ belgesine son başvuru tarihi itibariyle sahip olmak.

Gerekli Olan Belgeler

Girişimcilik eğitim programı sertifikası, adli sicil kaydı sorgulama belgesi,  Vergi Dairesinden proje başvuru tarihinden önceki bir ay içinde alınmış, proje sahibinin güncel vergi mükellefiyet durumunu gösterir belge, kurulacak işin konusu ile ilgili mevzuatında zorunlu belge istenmesi durumunda, bu mesleki bilgiyi gösteren diploma, sertifika gibi belgeler,  tarım, ormancılık ve balıkçılık sektörlerinde sunulacak projelerde, Tarım ve Orman İl ve İlçe Müdürlüklerinden alınacak ‘İşletme Belgesi’, faaliyet alanı büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği olan projelerde ‘Sürü Yönetim Elemanı/Hayvan Yetiştiriciliği’ belgesi, Arıcılık projelerinde ise ‘Arıcılık’ belgesi, emekli olmadığını gösterir belge.” (Sümeyra Özdoğan)

MUHABİR: Haber Bülteni
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *